Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ozór wołowy w sosie śmietanowo-chrzanowym

Tekst i foto odrobinachilli.blogspot.com 27-03-2013

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--średni120 min.-

Składniki:

mięso (ozór, 1 sztuka, zazwyczaj ważą 1 -1,5 kg)
włoszczyzna (uzyskany wywar musi być bardzo intensywny dlatego dajemy 3 duże marchwie, 2 duże pietruszki, cały seler, duży por).
chrzan (oczywiście najlepszy świeżo tarty, lecz to tylko w sezonie, a tak pozostaje gotowy).
1 słoik 290 g, (musimy pamiętać, aby zwrócić uwagę na skład kupowanego gotowego chrzanu, raczej należy unikać tych z przewagą mleka w proszku etc, sprytnie nazywanym przez producenta np. chrzanem śmietankowym. Nie chcę urządzać kryptoreklamy, ale całkiem niezły z dużą zawartością tartego chrzanu, jest produkt z logotypem pewnego małego motylka).
śmietana (18%) 400 g
musztarda sarepska (1 łyżka)
czosnek (kilka ząbków)
cebula (1 sztuka)
liść laurowy (2-3 sztuki)
ziele angielskie (kilka ziaren)
pieprz (kilkanaście ziaren)
sól
woda (2 - 3 szklanki).

Jak przyrządzić:

Ozor dokładnie umyty wkładamy do szybkowaru, razem z włoszczyzną i przyprawami, podlewamy wodą. Ilość wody zależy od wielkości ozora i pojemności szybkowaru (ja w wypadku duszenia jednego ozora stosuję garnek 3 l, dlatego wystarczają dwie szklanki wody).
Mięso gotujemy w szybkowarze ok 1,5 godziny. Szybkowar zdjąć z palnika i pozostawić do pełnego "ujścia" pary. Następnie otwieramy i wyjmujemy ozór na deskę, zostawiając do zupełnego wystygnięcia. Najlepiej jest ugotować ozór dzień wcześniej. Zlewamy wywar przez sitko do rondla.
Ozór obieramy z zewnętrznej warstwy, odchodzi bez problemu, musimy tylko dokładnie oczyścić go z każdej strony. Kroimy pod kątem, na kolejne kawałki o grubości ok.3-4, wkładamy do rondla z wywarem. Podgrzewamy, następnie zdejmujemy rondel z palnika, i przelewamy gorący wywar do miski ze śmietaną, mieszamy całość (dzięki temu zabiegowi śmietana się nam "nie zważy"). Dodajemy chrzan i musztardę. Ilość dodanego chrzanu, zależy od naszych indywidualnych preferencji smakowych, dlatego najlepiej jest dodawać chrzan stopniowo, próbując jego intensywność smakową. Powstały sos, przelewamy do rondla z pokrojonym ozorem i dusimy całość na małym ogniu przez 20 minut. Doprawiamy solą i świeżo tarty pieprzem.
Podajemy z ziemniakami z wody, możemy mięso posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Jak podawać?

Najczęściej podajemy klasycznie z ugotowanymi ziemniakami, mogą być "tłuczone" z odrobiną masła,posypane koperkiem.

Czas przygotowania:

czas duszenia w szybowarze ok. 1,5 godziny, duszenie w sosie 20 - 30 minut
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.11.2013 Roman z Żar

Żaby śmietana się nie zważyła najlepiej nie stawiać jej na wagę :)