Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ozory w sosie musztardowo-cebulowym

Tekst i foto Zigi 31-01-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
415-18 zł-120 min.?

Składniki:

4 ozory wieprzowe, dwie średnie cebule, wegeta, pieprz biały, śmietana 18% lub więcej (jak kto woli), ćwierć kostki masła, oliwa, łyżka mąki wrocławskiej, dwie łyżki musztardy stołowej

Jak przyrządzić:

Ozory gotujemy z dodatkiem soli lub wegety ok. 2 godzin, po czym obieramy ze skórki. Cebulę smażymy na maśle z dodatkiem oliwy do miękkości. Z wody i wegety robimy wywar, dodajemy trochę masła (ok. 1 łyżki), pieprz do smaku, musztardę, podsmażoną cebulę i dusimy to ok. 10-15 minut, po czym zagęszczamy sos mąką ze śmietaną. Podajemy z gotowanym makaronem. Ozory możemy pokroić na plastry.

Jak podawać?

Z gotowanym makaronem świderki (al dente).

Uwagi:

Niech nikt nie mówi, że ozory są wstrętne lub obrzydliwe (bo zdarzają się takie komentarze, to typowi laicy tak piszą), ale jeżeli ktoś tak uważa, to niech zastąpi ozory cielęcymi bitkami smażonymi jak schabowy. Smacznego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.02.2006 1-G8

CZY COŚ JEST LEPSZEGO NIŻ OZORKI MOGĄ BYĆ W SOSIE, W GALARECIE, Z RODZYNKAMI NAWET SCHABOWY SIE NIE UMYWA, NO CHYBA ŻE Z KOŚCIĄ

Zgłoś 20.05.2006 k-ika

ozorki, są bardzo delikatne, i dobre i czyściutkie mięso. Smacznego

Zgłoś 18.06.2006 aneczka

Tez jestem zdania,ze ozorki sa bardzo pyszne...a dzisiaj bede przekonywala do tego mojego meza:)...Pewnie jemu tez posmakuja...Na pewno pyszne wyjda z tego przepisu...

Zgłoś 09.10.2007 Irena

ozorki są pychaaaaa. Ja robię do ozorków sos chrzanowy ze śmietaną. Też pyszny!

Zgłoś 19.01.2009

ozory gotowane sa the best

Zgłoś 23.02.2008 wiki

ozory są ochydne to jak całować się z krową lub cielakiem mój tata bardzo je lubi i dzisiaj chce na obiad bleeeeeeeeeeeeee

Zgłoś 19.03.2008 Calmwater

wiki,głodu Ci trzeba... A zimne nogi są z gówna, bo wieprzki w nim pewnie nieraz brodzą, jak jesz szynke to całujesz się ze świńskim zadkiem, a jak marchewkę - liżesz ziemię :P

Ozorki są ... Pokaż więcej

wiki,głodu Ci trzeba... A zimne nogi są z gówna, bo wieprzki w nim pewnie nieraz brodzą, jak jesz szynke to całujesz się ze świńskim zadkiem, a jak marchewkę - liżesz ziemię :P

Ozorki są w swojej kategorii cenowej jednym z najlepszych jeśli nie najlepszym mięskiem :) Mam nadzieję, że przygotowane w takim sosie będą mi odpowiadały, zawsze jadłem z sosikiem chrzanowym, ale żona nie lubi...

Zgłoś 26.05.2008 darek

A ja pewnego dnia zrobiłem wykwintne danie mięsne w sosie pieczarkowo - chrzanowym.

Jak wszyscy zjedli i się oblizali to wyjawiłem tajemnicę z czego to danie było.

Nawet się rodzin... Pokaż więcej

A ja pewnego dnia zrobiłem wykwintne danie mięsne w sosie pieczarkowo - chrzanowym.

Jak wszyscy zjedli i się oblizali to wyjawiłem tajemnicę z czego to danie było.

Nawet się rodzince miny nie zmieniły. Byli zachwyceni tym co jedli choć wcześniej mieli zupełnie inne zdanie.

Ozorki są SUPER.

Zgłoś 21.08.2008 smesna

Ozory przepyszne :)

Mięsko mięciutkie i smaczne sosik też nadaje się do sztuki mięsa albo do jaja na twardo!

Zgłoś 13.02.2009 rysiek

właśnie dzisiaj jest ten dzień dla ozorka,będzie przygotowany wsosie musztardowym ,pozdrawiam smakoszy ozorka

Zgłoś 03.09.2009 MJ

Wybrałam ten przepis bo nie wymagał żadnych wymyślnych składników ale gdybym była laikiem w kuchni to nie byłabym w stanie (na podstawie tych trzech zdań) stworzyć tego dania.

Zgłoś 22.12.2009 relkins

oj tak!!!! Ozorki sa przepyszne, choc potrzebowałam sporo czasu by sie do tego przekonac.

Ja jednak skusze sie na ozorki w galarecie , a do tego przepisu jeszcze wróce...

pozdra... Pokaż więcej

oj tak!!!! Ozorki sa przepyszne, choc potrzebowałam sporo czasu by sie do tego przekonac.

Ja jednak skusze sie na ozorki w galarecie , a do tego przepisu jeszcze wróce...

pozdrawiam

Zgłoś 30.03.2010 mysza

PYchotaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!:)

Zgłoś 06.12.2010 Kajetan!!

Gowno sie zna ten co mowi ,ze ozorki sa obrzydliwe ,przeciez to niebo w gebie Ja je gotuje z kostka miesna i innymi przyprawami typu sol ,pieprz ,ziele angielskie ,lisc laurowy osobno smaze ceb... Pokaż więcej

Gowno sie zna ten co mowi ,ze ozorki sa obrzydliwe ,przeciez to niebo w gebie Ja je gotuje z kostka miesna i innymi przyprawami typu sol ,pieprz ,ziele angielskie ,lisc laurowy osobno smaze cebulke ,czosnek dodaje do wywaru zaciagam smietana i gotowe Polecam Pychotkaaaaaaaaaaa!!!!

Zgłoś 04.09.2010 mati

tylko się zrzygać nigdy bym tego nie zjadł

Zgłoś 04.07.2011

ludzie vegetę wsadźcie sobie w doopę, to jest niepotrzebne, wystarczy troche czosnku, pietruszka, marchewka i cebula lub pasternak to wszystko a po co wam glutaminian sodu i w cholerę E. Jeśli k... Pokaż więcej

ludzie vegetę wsadźcie sobie w doopę, to jest niepotrzebne, wystarczy troche czosnku, pietruszka, marchewka i cebula lub pasternak to wszystko a po co wam glutaminian sodu i w cholerę E. Jeśli ktoś tego używa traci w moich oczach jako kucharz.

Ps. ozorki najlepsze sa w sosie musztardowo-koperkowym na bazie wywaru z warzyw jakie wymienilem.

Zgłoś 20.10.2011 nisia

Ozorki a zwlaszcza wolowe sa super,takie delikatne ,mieciutkie po prostu pycha;)polecam