Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pączki angielskie (z białym serem)

Tekst i foto bebovita 25-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
450 g? złśredni? min.?

Składniki:

- 130 g zmielonego, tłustego białego sera,
- 20 g cukru,
- 30 g masła,
- łyżeczka soku z cytryny,
- kieliszek rumu,
- 3 żółtka,
- 65 g mąki,
- 2 łyżeczki suchych drożdży,
- 20 g rodzynek,
- smalec do smażenia (600 g),
- opakowanie cukru waniliowego (8 g).

Jak przyrządzić:

1. Cukier utrzeć z masłem, zapachem cytrynowym i żółtkami na kremową masę. Ser wymieszać z mąką, drożdżami, razem z rodzynkami wcześniej namoczonymi w rumie, dodać do masy z tłuszczu i jaj.
2. Ciasto przykryć i wstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
3. Następnie dwiema łyżkami wykrawać z ciasta pączki, porcjami smażyć przez 5 minut na rozgrzanym tłuszczu. Dokładnie odsączyć. Obtoczyć pączki w cukrze waniliowym.

Uwagi:

RADA:
Pączki należy wrzucać na lekko, a nie bardzo gorący tłuszcz, wówczas będą mieć rumiany kolor.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.08.2004 ashka

brzmi apetycznie,ale mieszkam w Anglii i jeszcze nie widzialam bialego tlustego sera,wiec to nie sa paczki angielskaie(paczki angielskie sa jak grymuly)

Zgłoś 03.10.2004 misia

to są po prostu polskie oponki

Zgłoś 29.11.2004 @śka

To chyba przepis dla krasnoludków.I aż 2 łyżeczki drożdzy na 6,5dag mąki? Może to ma wielkie wyrosnąć?

Zgłoś 25.04.2008

Tak dla oświecenia to pączki angielskie to to samo co oponki... tylko nazwa jest zmieniona... ;/ a wy sie tu wtrącacie że to nie są pączki angielskie tylko polskie oponki... żenada ;/

Zgłoś 25.04.2008 Rokitka

Tak dla oświecenia to pączki angielskie to to samo co oponki... tylko nazwa jest zmieniona... ;/ a wy sie tu wtrącacie że to nie są pączki angielskie tylko polskie oponki... żenada ;/