Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Paczuszki z ricottą i orzechami

22.11.2011

Domowa kuchnia jest najlepsza, ale zawsze można ją unowocześnić. Zamiast pierogów z mięsem - paczuszki wykonane z ciasta pierogowego nadziewane serem ricotta i zmielonymi orzechami włoskimi. Coś dla tradycjonalistów i coś dla wybrednych. Farsz z delikatnego, puszystego sera o zdecydowanym smaku orzechowym bardzo dobrze komponuje się z serowym sosem. To danie z czystym sumieniem można polecić smakoszom i znawcom kuchni.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
424 złśredni60 min.wysoka

Składniki:

35 dag mąki,
3 żółtka,
szczypta soli,
¾ szklanki cieplej wody,
30 dag sera ricotta,
30 dag orzechów włoskich,
10 dag startego żółtego sera,
szklanka słodkiej śmietanki,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Zmielone orzechy włoskie połączyć z serem ricotta, przyprawić solą i pieprzem.

Przesianą mąkę ze szczyptą soli połączyć z żółtkami i ciepłą wodą.

Wyrobić elastyczne ciasto, odstawić na 20 minut.

Następnie rozwałkować na cienki placek, wycinać nieduże kwadraty, nakładać porcje farszu, formować paczuszki, mocno przyciskając, aby nie wypłynął z nich farsz.

Powstałe paczuszki gotować w lekko osolonej wodzie do chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Na patelni podgrzewać śmietanę ze startym serem żółtym.

Gdy sos zgęstnieje, przyprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Jak podawać?

Paczuszki podawać razem z serowym sosem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.12.2011 Nick Cave

uwielbiam połęczenie orzechów i sera

Zgłoś 11.12.2011 pawel

nie polecam. strasznie gorzkie danie

Zgłoś 11.02.2012 kasia

noe rozumiem dlaczego gorzkie ????no chyba ze orzechy byly stare

Zgłoś 29.03.2012 mr dudle

3 zoltka na 35 dag maki

?toz to jajecznica a nie ciasto na pierogi......

Zgłoś 14.12.2012 gość

super przepis