Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Paella

Tekst i foto Agnieszka :) 28-08-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6-745-50 złśredni60 min.-

Składniki:

Składniki dla 6-7 osób:
3 szklanki ryżu arborio (ryż do risotto), 3 pętle kiełbasy wiejskiej, 300 dag boczku gotowanego, 2 filety z kurczaka + przyprawa do kurczaka, 1 cebula, 3 papryki (czerwona, zielona, żółta), puszka pomidorów bez skórki, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, curry, 5-6 ząbków czosnku, sól/ pieprz, 1 mała papryczka chilli, 1,5 litra bulionu (drobiowego), oliwa z oliwek, bazylia i ewentualnie ćwiartka cytryny do skropienia gotowego dania.

Jak przyrządzić:

Filet pokroić w kostkę i przyprawić, później podsmażyć z oliwą z oliwek na patelni. Osobno kiełbasę pokroić w kostkę, później podsmażyć z oliwą z oliwek na patelni, osobno boczek pokroić w kostkę, później podsmażyć na patelni. Podsmażone mięso przerzucić do miski. Pokroić drobno cebulę i podsmażyć na patelni (musi być szklista). W międzyczasie można pokroić paprykę w kostkę i wrzucić do gorącej, posolonej wody (gotować 7- 9minut). Ryż podsmażyć na patelni ok. 5 minut na małym ogniu (dzięki temu nie będzie się tak kleić). Później przeżuci do garnka i zalać 1,5 litra bulionu i gotować 12-15 minut aż do wchłonięcia płynu przez ryż, można dodać curry żeby był żółty. Kiedy już papryka, cebula, ryż i mięso jest gotowe, wszystko wrzucamy do patelni o wysokich brzegach i gotujemy na średnim ogniu.
Dodać pomidory i 1 łyżeczkę koncentratu, czosnek i małą papryczkę chilli, mieszkać cały czas. Wszystko smażyć na wolnym ogniu z czasem coraz rzadziej mieszać (oryginalna paella powinna być przywarta do brzegów patelni). Pozdawać w patelni na stole na koniec skropić ćwiartka cytryny i ozdobić bazylią.

Potrzebne przybory:

Wysoka patelnia, nóż, wyciskarka do czosnku.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.09.2009 a tak se napisze,

najwazniejszy element smakowy paelli: szafran.

no i oczywiscie glownie owoce moza, a mieso to juz raczej tylko jako dodatek.

Zgłoś 05.06.2010

owoce moza - może, niewątpliwie jednak smakowy prym wiodą tutaj owoce morza...

Zgłoś 07.05.2011

Kielbasa wiejska do paelli?!