Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Paella

Tekst i foto abelia 19-04-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złśredni? min.?

Składniki:

- 2 piersi z kurczaka (1 podwójna),
- 300 gram ryzu obowiazkowo sypany nie z woreczka,
- 2 małe cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- 1 litr bulionu (z kostek rosołowych),
- puszka groszku,
- 200 g mrozonych małży,
- 200 mrozonych krewetek w pancerzykach,
- szafran jedno opakowanie,
- oliwa z oliwek do smażenia,
- 2 cytryny.

Jak przyrządzić:

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i następnie podsmażamy na rozgrzanej oliwie, smażymy na złoty kolor, w międzyczasie kroimy w kostke cebulę, drobno siekamy czosnek oraz paprykę kroimy w paski.
Gdy mięso jest już złotego koloru przekładamy je do miseczki a na patelni smażymy cebulę z czoskiem i po chwili dodajemy paprykę. Gdy cebula sie zeszkli dodajemy na patelnię wypłukany ryż (surowy)chwilę smażymy wszystko az ryż się również zeszkli i dodajemy rozcieńczony w małej ilosci wody szafran po chwili wlewamy bulion. Dusimy potrawę do momentu aż ryż wchłonie cały bulion. W tym czasie w osobnym naczyniu zagotowujemy wodę i do tej wody wrzucamy mrożone małże, gdy wypłyną na powierzchnię wyciągamy je z wody, odkładamy i nastepnie do gotujacej się wody wrzucamy zamrożone krewetki i też czekamy aż wypłyną na powierzchnie.
W momencie gdy bulion wchłonął się w ryż dodajemy do potrawy ugotowane małże oraz groszek. Przekładamy całą zawartosc patelni (chyba że dysponujemy specialna patelnia do paelli, to wtedy patelnia idzie na stół) na duży półmisek dekorujemy potrwę ugotowanymi krewetkami. Podajemy pokrojone w ćwiartki cytryny.
Przed rozpoczęciem uczty potrawę należy skropic cytryną.
Życzę smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.04.2004 yarek

ja dodam od siebie ze tej potrawy NIE NALEZY mieszac, dobrze widziane jest jesli czesc sie "przypali" i przywrze do patelni.

Zgłoś 12.05.2004 moon

Czy szafran można zastąpić kurkumą?

Zgłoś 26.06.2004 Paweł

Dzisiaj spróbuję.

PS.

Słyszałem od znajomego Portulgalczyka, że nie łączy się w paelli owoców morza i kurczaka - albo mięsna, albo rybna.

Zgłoś 17.09.2004 Pawel

To jest jedna z odmian ryzu z kurczakiem po hiszpansku. Prawdziwa paella, jesli miesna, uzywa sie kurczaka z krolikiem (mieso podziabac tasakiem na drobne kawalki) dodac biala duza fasole, szero... Pokaż więcej

To jest jedna z odmian ryzu z kurczakiem po hiszpansku. Prawdziwa paella, jesli miesna, uzywa sie kurczaka z krolikiem (mieso podziabac tasakiem na drobne kawalki) dodac biala duza fasole, szeroka zielona fasole, szafran, slodka szeroka zielona fasola, 1 pomidor (dodac razem z miesem na poczatku) odrobina cebuli i czosnku i romero (hiszpanska przyprawa - jak nie ma to nic). Jak mieso sie dobrze zarumieni z obu stron, dodac wode lub rosol na bulionie, wrzucic warzywa. Jak warzywa zmiekna, dodac ryz i szafran. Potrawy nie wolno mieszac. Jest gotowa jiedy ryz jest miekki a wody nie ma (trudna sztuka na poczatku robienia paelli). Podawac z kawalkiem cytryny do skropienia i z winem z 7upem.

Zgłoś 11.03.2006 misiek

Ludzie co wy piszecie odmian paelli w hiszpani jest tyle ilu mieszkańców. Co dom to inna paella tak samo jak w polsce nie ma sprecyzowanego przepisu na bigos. Mieszkałem w Hiszpani 4 lata w kilk... Pokaż więcej

Ludzie co wy piszecie odmian paelli w hiszpani jest tyle ilu mieszkańców. Co dom to inna paella tak samo jak w polsce nie ma sprecyzowanego przepisu na bigos. Mieszkałem w Hiszpani 4 lata w kilku rejonach jeżeli ktoś chce przepis na paelle to niech pisze na moją skrzynke !!! nie zawsze pajella musi być z owocami morza!!!

Zgłoś 13.05.2006 Zbyszek

Faktycznie jest tyle przepisów ile gospodyń, a właściwie gospodarzy. Paella jest bowiem domeną mężczyzn - przynajmniej w Walencji. Tutaj jadamy paellę z królikiem i kurczakiem, ta z owocami morz... Pokaż więcej

Faktycznie jest tyle przepisów ile gospodyń, a właściwie gospodarzy. Paella jest bowiem domeną mężczyzn - przynajmniej w Walencji. Tutaj jadamy paellę z królikiem i kurczakiem, ta z owocami morza to Madryt i północny zachód Hiszpanii.

Romero - ta przyprawa hiszpańska to po prostu rozmaryn. Zdecydowanie powinny to być 3-4 świeżo zerwane gałązki.

Można uprawiać w doniczce.

Smacznego!

Zgłoś 18.10.2006 elj0t

Prawie 50 lat temu Melchior Wańkowicz po pdróży po Meksyku podał przepis na paellę meksykańską. Tak więc paella znana jedt nie tylko w Hiszpanii.

Zgłoś 18.10.2006 Elj0t

Paella Wańkowicza orginalny przepis

1,5 kg kurczaka,

25 dag duszonej wołowiny pokrojonej w kostkę,

25 dag ćwiartek pomarańczy,

6 łyżek oliwy,

1 duża cebula,
<... Pokaż więcej

Paella Wańkowicza orginalny przepis

1,5 kg kurczaka,

25 dag duszonej wołowiny pokrojonej w kostkę,

25 dag ćwiartek pomarańczy,

6 łyżek oliwy,

1 duża cebula,

2 ząbki czosnku,

25 dag pomidorów b/skórki drobno posiekanych,

1 małe strączki pieprzu tureckiego bez nasion i przetarte,

1 puszka papryki,

12 clamsów(rodzaj ostryg),

25 dag krewetek,

25 dag homara,

25 dag ryby(np halibut, sandazc, szczupaK),

2 filiżanki ryżu,

4 filiżanki wody,

25 dag groszku gotowanego,

8 małych gotowanych jąder karczochów.

1 łyżka stołowa pietruszli(pewnieposiekanej,

1 yżka stołow abiałego wina,

sól, pieprz.

Zesmaż kurczaka i wołowinę na oliwie. potem dodaj kolejno zaprawy( pewnie chodzi o karczochu, kukurydzę, groszek, pomidory, paprykę) Potem kolejno dodawa,skorupiaki, rybę i duś to wszystko 3 minuty. Nstępnie pokryj to wszystko przepłukanym 3-krotnie ryżem, wlej 4 filiznki wody i zagotuj, nakryj i gotuj 5 minut pod przykryciem. Na koniec wsyp pietruszkę, szafran i wlej wino i trzymaj lekko mieszając 20 minut na małym ogniu. Mieszaj drewnianą łyżk z wyczuciem aby nie zrobić masy z tego, co gotujesz.Wreszcie zapiecz to wszystko w piekarniku przez 10 minut w temp 170 stopni.

Zgłoś 12.10.2007 CHRISTOPHORUS

PATELNIĘ NAJLEPIEJ KUPIĆ W HISZPANI ORYGINALNĄ.

PODRÓBKI NIESTETY PSUĄ SMAK I WYGLĄD.

WIADOMO BOWIEM IŻ JE SIĘ TAKŻE OCZAMI...

A CO DO PRZEPISU NA PAELLE - TO KAŻDA JEST NIE... Pokaż więcej

PATELNIĘ NAJLEPIEJ KUPIĆ W HISZPANI ORYGINALNĄ.

PODRÓBKI NIESTETY PSUĄ SMAK I WYGLĄD.

WIADOMO BOWIEM IŻ JE SIĘ TAKŻE OCZAMI...

A CO DO PRZEPISU NA PAELLE - TO KAŻDA JEST NIEPOWTARZALNA I NAPWENO SMACZNA !?

Zgłoś 15.03.2007 Pantagruel

Gdzie kupic taka specjalna patelnie do paelli?

Zgłoś 03.03.2008 songoten2

W rzeczywistości - co dom to inny przepis na tzw. paelle i podobnie jest z regionami :) królika, kurczaka i owoce morza dodaje się do pealla veneciana lub paella mixta... podstawą dobrej paelly ... Pokaż więcej

W rzeczywistości - co dom to inny przepis na tzw. paelle i podobnie jest z regionami :) królika, kurczaka i owoce morza dodaje się do pealla veneciana lub paella mixta... podstawą dobrej paelly jest odpowiedni ryż - zwykły ryż sprawi, że przygotujemy tylko tzw arroz...

Szafran dodaje się przede wszytskim do uzyskania ładnego zóltego koloru...

szkoda gotować surowe krewetki - wystarczy przez chwilkę pod samżyć je na oleju do uzyskania różowo-pomarańczowego koloru, na bazie którego będziemy przygotowywać danie. Dzięki temu uzyskamy bardzo intensywny smak, a w końcowym etapie przygotowywania paelly posłużą nam jako smaczna dekoracja :) wszystkie składniki mięsne lub owoce morza powinny być smażone osobno - miesza się produkty już usmażone z odrobiną pomidorów i papryką słodką (w proszku)

... i dużo można byłoby pisać :)