Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Paella (wersja PL)

Tekst i foto piotrek 22-10-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6-8 porcji30 złśredni60 min.średnio dużo

Składniki:

Kurczak, papryka czerwona 2 szt., zielona 1szt., duża garść fasolki szparagowej, może być jeszcze 2-3 rodzaje innej większej fasoli, 3-4 duże pomidory, olej (najlepiej z oliwek), odrobina szafranu, ryż sypki, przyprawy, cytryna.

Jak przyrządzić:

Kurczaka pokroić na nieduże kawałki, paprykę wyczyścić pokroić w paski, fasolę, jeśli suszona, wcześniej namoczyć, pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skóry.

Na duuużej patelni rozgrzać olej, usmażyć kurczaka na ciemne złoto, zdjąć, podsmażyć pozostałe warzywa na tym samym oleju,
kurczak wraca na patelnie wraz z ryżem - ok. 150-200 g na twarz. Wyrównać ryż na patelni, żeby było widać, ile trzeba wlać wody, ja wlewam tyle, żeby było 1,5-2 cm ponad ryżem, solimy lub dodajemy kostkę rosołową.
Gotujemy bez przykrycia czasami lekko mieszając. Kiedy ryż zmięknie dodajemy szafran.

Potrzebne przybory:

Duuuża patelnia.

Jak podawać?

Najlepsza prosto z patelni z odrobiną cytryny.

Uwagi:

Nie wolno przegotować ryżu,woda musi całkiem odparować, przed podaniem skropić cytryną.
Można delikatnie przypalić w tej potrawie to nie zbrodnia.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.11.2003 oliwka

ile tego ryzu? a kurczak to maja byc filety tak??

Zgłoś 17.12.2003 Ludmila

A paelli nie powinno sie mieszać!

Zgłoś 21.01.2004 yvonka

ale gdzie w tej paelli ryba? Krewetki? wogóle owoce morza??????? przecież to nieodłączne składniki paelli

Zgłoś 19.04.2004 piotrek

Owoce morza dodaje się do paelli Valencjana i Mixta ,odmian tej potrawy jest tyle ile regionów w Hiszpanii.

Nie mieszamy dopiero pod koniec.

Zgłoś 31.12.2005 Eskeniaa

Patrzcie na tytul...Paella POLSKA. To znaczy moim zdaniem ze skladniki sa SPOLSZCZONE :P

Zgłoś 29.08.2006 Samanta

No i fajnie że kurczak bo robali bym nie zjadla ;P

Zgłoś 21.04.2008 pastorzawadziak

No ja pracując w paelliarni dodawałem jeszcze pod koniec gotowania gałązke rozmarynu na ok . 5 minut , najlepsza paella wychodzi na palenisku osłoniętym z kazdej strony by wiatr nie wiał, paleni... Pokaż więcej

No ja pracując w paelliarni dodawałem jeszcze pod koniec gotowania gałązke rozmarynu na ok . 5 minut , najlepsza paella wychodzi na palenisku osłoniętym z kazdej strony by wiatr nie wiał, palenisko nie za duże. można wrzucić razem z kurczakiem kawałki królika a dokładniej to powinno się wrzucać ale to oczywiście palla PL ;) Jak będę miał troszke czasu to póxniej napisze pare przepisów na Paelle ;) pozdrawiam