Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Paluszki z żółtym serem

Tekst i foto Zuza Gałuszka 10.08.2010

Szybka przekąska dla leniwych. Wystarczy jedno opakowanie ciasta francuskiego, trochę żółtego sera i ulubione przyprawy, by wyczarować cały stos pysznych paluszków. Goście będą zachwyceni, zwłaszcza, jeśli przyniosą ze sobą piwo, bo przekąska idealnie do niego pasuje. Papryka, kminek, sezam, mak ale także orientalne mieszanki przypraw nadadzą smak i ozdobią paluszki.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
612 złprosty20 min.wysoka

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego,
10 dag żółtego sera,
1 łyżka mleka,
1 żółtko,
1 łyżka sezamu,
1 łyżeczka sproszkowanej papryki,
1 łyżeczka kminku.

Jak przyrządzić?

Płaty ciasta układamy jeden obok drugiego i czekamy, aż rozmarzną.

Ser ścieramy na tarce i posypujemy nim płaty.

Posypujemy przyprawami w proporcjach zgodnych z naszymi gustami.

Żółtko roztrzepujemy z łyżką mleka widelcem i smarujemy ciasto.

Tak przygotowane płaty kroimy na paski, a następnie delikatnie skręcamy je i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 12 minut w temperaturze 200 stopni.

Jak podawać?

Podajemy ciepłe lub zimne.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.04.2013 gość

Jezu!!! ale mi się chce jeść .

Zgłoś 12.06.2013 gość

wszystko u was jest wysokokaloryczne!!!

Zgłoś 23.09.2013 gość ula

co jest jeszcze z kuchni francuskiej ? ostatnio bardzo ją polubiłam pozdrawiam

Zgłoś 28.11.2013 gość

no chyba smaczne