Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Paluszki z żółtym serem

Tekst i foto Zuza Gałuszka 10.08.2010

Szybka przekąska dla leniwych. Wystarczy jedno opakowanie ciasta francuskiego, trochę żółtego sera i ulubione przyprawy, by wyczarować cały stos pysznych paluszków. Goście będą zachwyceni, zwłaszcza, jeśli przyniosą ze sobą piwo, bo przekąska idealnie do niego pasuje. Papryka, kminek, sezam, mak ale także orientalne mieszanki przypraw nadadzą smak i ozdobią paluszki.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
612 złprosty20 min.wysoka

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego,
10 dag żółtego sera,
1 łyżka mleka,
1 żółtko,
1 łyżka sezamu,
1 łyżeczka sproszkowanej papryki,
1 łyżeczka kminku.

Jak przyrządzić?

Płaty ciasta układamy jeden obok drugiego i czekamy, aż rozmarzną.

Ser ścieramy na tarce i posypujemy nim płaty.

Posypujemy przyprawami w proporcjach zgodnych z naszymi gustami.

Żółtko roztrzepujemy z łyżką mleka widelcem i smarujemy ciasto.

Tak przygotowane płaty kroimy na paski, a następnie delikatnie skręcamy je i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 12 minut w temperaturze 200 stopni.

Jak podawać?

Podajemy ciepłe lub zimne.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.09.2011 cgd

Smakowite,zrobię:)

Zgłoś 11.01.2012 QOTipvCy

Kncoked my socks off with knowledge!

Zgłoś 01.02.2012 Asia B.

Zdecydowanie polecam zamiast boczku Carpaccio z indyka, bardzo smaczne i lekkie, bo 100g zawiera ok. 100kcal.

Zgłoś 05.03.2012 ania b

muszelki pyyyycha-ja robiłam w wersji tuńczykowej bo szpinak mi się już przejadł. polecam bardzo.

Zgłoś 23.03.2012

wygląda bardzo apetycznie

Zgłoś 05.05.2014 gość

Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak ... Pokaż więcej

Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes). Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Zgłoś 07.01.2015 samuel

VyXUcj http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com

Zgłoś 09.09.2016 Honka

Kurcze, robiła to danie ale strasznie mi się te muszle makaronowe rozwalały ;/ a jak jest u Was z makaronem, daje radę?

Zgłoś 08.10.2016 Mila

Zmień makaron po prostu. Może miałaś jakiejś słabej marki czy coś. Dobre makarony ma primogusto ale nie wiem czy mają akurat muszle - musisz poszukać :)

Zgłoś 03.11.2016 mamamisia

W takim daniu najważniejsza jest jakość makaronu! Wybieram zawsze Primo Gusto - nie rozpada się w gotowaniu, zachowuje kształt i jędrność.

Zgłoś 05.11.2016 Kinia

Ja ostatnio robiłam z tych składników ale nie miałam muszli i dodałam penne rigatę primo gusto. Wyszło bardzo smacznie i ładnie wyglądało na talerzy - szkoda że nie można dodawać zdjęć w komenta... Pokaż więcej

Ja ostatnio robiłam z tych składników ale nie miałam muszli i dodałam penne rigatę primo gusto. Wyszło bardzo smacznie i ładnie wyglądało na talerzy - szkoda że nie można dodawać zdjęć w komentarzach bo bym się pochwaliła :)

Zgłoś 20.11.2016 Janeczka

Oj no tak bo jak weźmiesz dobre składniki to zawsze wyjdzie smacznie tylko wizualnie inaczej. A te makarony od primo są świetne więc nie dziwne że wyszło CI pyszkowo.

Zgłoś 16.12.2016 Kinia

Dobre produkty to podstawa ;) ja kocham włoską kuchnię więc używam tylko włoskich produktów. :)

Zgłoś 10.01.2017 Alexa

Prawda, prawda.. żeby wyszło dobre danie to musisz mieć podstawowe składniki dobre takie jak makaron czy baze w postaci pomidorów. Ja bardzo lubię te od primo gusto, a Ty?