Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Paluszki z żółtym serem

Tekst i foto Zuza Gałuszka 10.08.2010

Szybka przekąska dla leniwych. Wystarczy jedno opakowanie ciasta francuskiego, trochę żółtego sera i ulubione przyprawy, by wyczarować cały stos pysznych paluszków. Goście będą zachwyceni, zwłaszcza, jeśli przyniosą ze sobą piwo, bo przekąska idealnie do niego pasuje. Papryka, kminek, sezam, mak ale także orientalne mieszanki przypraw nadadzą smak i ozdobią paluszki.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
612 złprosty20 min.wysoka

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego,
10 dag żółtego sera,
1 łyżka mleka,
1 żółtko,
1 łyżka sezamu,
1 łyżeczka sproszkowanej papryki,
1 łyżeczka kminku.

Jak przyrządzić?

Płaty ciasta układamy jeden obok drugiego i czekamy, aż rozmarzną.

Ser ścieramy na tarce i posypujemy nim płaty.

Posypujemy przyprawami w proporcjach zgodnych z naszymi gustami.

Żółtko roztrzepujemy z łyżką mleka widelcem i smarujemy ciasto.

Tak przygotowane płaty kroimy na paski, a następnie delikatnie skręcamy je i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 12 minut w temperaturze 200 stopni.

Jak podawać?

Podajemy ciepłe lub zimne.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.08.2010 Antuan Kikuichi

Tyle, ze z dobrym piwem to tera krucho, wszedzie sprzedaja tylko te piwnopodobne napoje z wielkich koncernów, które przy prwdziwym piwie nawet nie stały, a dostac piwo regionalne graniczy z cude... Pokaż więcej

Tyle, ze z dobrym piwem to tera krucho, wszedzie sprzedaja tylko te piwnopodobne napoje z wielkich koncernów, które przy prwdziwym piwie nawet nie stały, a dostac piwo regionalne graniczy z cudem.

Zgłoś 12.08.2010 Raz Putin

Aggie,

no właśnie odnośnie łikętu, czyjest już ostatecznie zdezorganizowany ?

Napiłbym się piwa na balkonie i skoczył do lasku!

Blue,

jak rozumiem w przyszły łikęt będzie... Pokaż więcej

Aggie,

no właśnie odnośnie łikętu, czyjest już ostatecznie zdezorganizowany ?

Napiłbym się piwa na balkonie i skoczył do lasku!

Blue,

jak rozumiem w przyszły łikęt będziesz miała okazję winka z piwniczki Aggie spróbować.

Za friko ;-)

Całuchy i Uścichy!

Zgłoś 10.08.2010 dziadek

Najpierw Danka, teraz Zuza kombinują coś z piwem.

Podlizać się chcą, czy jak?

A ten obrusek to już chyba widziałem? Uprany chociaż?

Zgłoś 10.08.2010 Fiona

uwielbiam piwko dobrze schłodzone:)

Zgłoś 10.08.2010 witek pr.

Kiedyś mokrymi dłońmi tarłem ser i w efekcie miałem paluszki z żółtym serem. Gdy łapczywie spróbowałem czy aby nie mdłe nie byłem zachwycony!!!!!!!!!! Nawet nie chciało mi się piwa!!!!!!

... Pokaż więcej

Kiedyś mokrymi dłońmi tarłem ser i w efekcie miałem paluszki z żółtym serem. Gdy łapczywie spróbowałem czy aby nie mdłe nie byłem zachwycony!!!!!!!!!! Nawet nie chciało mi się piwa!!!!!!

Zgłoś 10.08.2010 Kejt

Też poważnie się zastanawiam się o co chodzi z tym piwem, poszukiwałam nawet przez chwilę banerów z reklamą jakiegoś piwa, co by posądzić je o przekupność, ale nic!

Generalnie myślę, że ... Pokaż więcej

Też poważnie się zastanawiam się o co chodzi z tym piwem, poszukiwałam nawet przez chwilę banerów z reklamą jakiegoś piwa, co by posądzić je o przekupność, ale nic!

Generalnie myślę, że to zapowiedź wielkiej piwnej biesiady, ze swej strony proponuje: klasyczną zupę piwną po niemiecku, zupę piwną po czesku albo po alzacku. Na drugie danie: gulasz piwny lub żeberka w piwie a na deser banan w cieście piwnym...wszystko oczywiście okraszone dużą ilością piwa wprost z lodówki.

Jednocześnie odradzam prowadzenie jakichkolwiek pojazdów mechanicznych po takiej kolacji.

Po co moi mili parafianie pić i jechać, jak można zapalić i odlecieć!

ave

Zgłoś 10.08.2010 Raz Putin

Czekam na dobry przepis na bimber, bo wygląda na to, że dziewczyny szaleją po całości.

Co do gości z piwem, to zwykle gospodarz jest szczęśliwszy jak odwali paluchy, a barek sam przyjedzie... Pokaż więcej

Czekam na dobry przepis na bimber, bo wygląda na to, że dziewczyny szaleją po całości.

Co do gości z piwem, to zwykle gospodarz jest szczęśliwszy jak odwali paluchy, a barek sam przyjedzie.

Dobre piwo?

Da się znaleźć jak się chce, ale to prawda, przez ostatnie kilka, kilkanascie lat piwo się skasztaniło zdrowo.

Ale piłem ostatnio kilka niezłych, niepasteryzowanych lokali w samej stolnicy, pewnie tam gdzie spokojniej i czystsze powietrze trudniej o zacne. Ale coś za coś, albo smród, korki i nalepka Warśawka, albo święty spokój i komary ;-)

CYK!

Aggie, Blue, Obserwatorze, Kóchareczko, wakacje macie?!

Do klawiatury i mi tu moralnie nie dezerterować!

CYK!

Zgłoś 11.08.2010 DZaga

Takie coś można kupić w Biedronce albo w innych supermarkietach.Wyjdzie owiele taniej niż zrobić sobie samemu

Zgłoś 11.08.2010 witek pr.

A na zakończenie będę się przypodchlibiał. Pani Zuzo! Przepis na paluszki - palce lizać (tylko ostrożnie!). Wolałbym wprawdzie z nieco mniej puchatego ciasta ale, zwłaszcza do piwa (zimnego rzec... Pokaż więcej

A na zakończenie będę się przypodchlibiał. Pani Zuzo! Przepis na paluszki - palce lizać (tylko ostrożnie!). Wolałbym wprawdzie z nieco mniej puchatego ciasta ale, zwłaszcza do piwa (zimnego rzecz jasna), nadają się znakomicie. Smacznego wszystkim, którzy spróbują się zmierzyć z tym porywającym dodatkiem. Pozostałym polecam mniej smaczne paluszki np. z Biedronki. Należy je tyklo zgrabnie i w miarę bezboleśnie oddzielić od reszty zwierzątka.

Spadam. Ciao.

Zgłoś 11.08.2010 Raz Putin

Taka biedronka musi mieć bardzo malutkie paluszki...

Zgłoś 11.08.2010 Aggie

Stanowczo protestuję przeciwno odlamywaniu biedronkom paluszków. Co za barbarzyństwo, brrrr. Podpadliście mi, panowie:-)

Zgłoś 11.08.2010 Raz Putin

Bój się Boga Aggie!

Nikt nie będzie biedronkom wyłamywał paluszków!

Humanitarnie się obetnie żyletką i po sprawie.

Za kogo ty mnie masz?

Zgłoś 11.08.2010 witek pr.

Aggie@

Ależ Aggie!!! Któż mówi o znecaniu się nad zwierzątkami. Sam jestem ich zdeklarowanym miłośnikiem i "posiadaczem". Biedronki są po prostu takie cwane, że zawsze mają przy ... Pokaż więcej

Aggie@

Ależ Aggie!!! Któż mówi o znecaniu się nad zwierzątkami. Sam jestem ich zdeklarowanym miłośnikiem i "posiadaczem". Biedronki są po prostu takie cwane, że zawsze mają przy sobie (w nadmiarze) zapas pluszków, które noszą w łapkach. Nie wiem czy przypadkiem paluszki te nie są zrobione według przepisu Pani Zuzy. Należy więc, z pobudek stricte humanitarnych, pozbawiać je nadmiaru wysokokalorycznego, niezdrowego jedzenia, ponieważ przeżarte nie mogą latać i dają się z łatwością wtranżalać swoim przesladowcom. Takie działanie kwalifikuje się do pochwały a nie nagany, musisz przyznać.

Proszę więc o zmianę kwalifikacji czynu i uniewinnienie.

Zgłoś 11.08.2010 Obserwator

Raz - Ciechan OK, chociaż do legendarnego (i zlikwidowanego przez koncerny) Heveliusa Mu daleko... :-/

Ja ostatnio gustuję w litewskim Baltasie. Polecam Twojej uwadze nową (?) knajpę na Fo... Pokaż więcej

Raz - Ciechan OK, chociaż do legendarnego (i zlikwidowanego przez koncerny) Heveliusa Mu daleko... :-/

Ja ostatnio gustuję w litewskim Baltasie. Polecam Twojej uwadze nową (?) knajpę na Foksalu - przebogaty wybór piw ze świata i polskich regionalnych browarów. Nazwy lokalu oczywiście nie wymienię - idąc od Nowego Światu jest po prawej stronie, nazwa zaczyna się na "s" ;)

Zgłoś 26.02.2013 gość

grissini

Zgłoś 07.07.2013 ivona

uwielbiam :p http://pychotka23.blogspot.com/

Zgłoś 07.07.2013 gość.nysapozdro

to są frykasy ! ;p

Zgłoś 07.07.2013 oNoMaToPeJa

... ja tam wolę pić piwo w Szczawnicy ... niźli szczać w piwnicy .

Zgłoś 07.07.2013 moka

ale fajne ;p