Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pampuchy Moniki

Tekst i foto Monika 29-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
10-12 sztuk? złprostydo 15 min.średnia

Składniki:

2 szklanki mąki,
5 dag drożdży,
2-3 jajka,
1 łyżka masła,
1/2 szklanki ciepłego mleka,
1 łyżka cukru

Jak przyrządzić:

Do mleka dodaj drożdże, masło, łyżkę cukru i jedną łyzeczkę mąki.
Wymieszaj, niech sobie zaczyn rośnie.
Po wyrośnięciu do mąki i jajek (+ obowiązkowo szczypta soli!) dodaj zaczyn, wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia. To wymaga troszkę czasu, bo ciasto rośnie. Jak wyrosnie, formuj kulki i gotuj je na parze. One jeszcze w trakcie
gotowania rosną!
Po wyjęciu podawać ze słodkimi sosami - np. śmietanką z cukrem albo mój ulubiony: Truskawki włożyć do blendera z sitkiem, na którym zostają pestki, i powstałym musem polać pampuchy - pycha!

Jak podawać?

Podawać po 3-4 kulki na talerzu, polane sosem deserowym lub jakimś mięsnym.

Czas przygotowania:

Jeśli kulki są mniejsze, to wtedy jest to około 10 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.10.2006 Jarosław

Padane pampuchy np.z dżemem truskawkowym czy też wiśniowym są wyśmienitą przekąską.

Życzę pozytywnych doznań smakowych

Zgłoś 24.04.2007 vile

ja nadziewam smażonymi jabłkami

Zgłoś 27.04.2007 s.a.r.a

Niebo w gębie!! Kto raz spróbuje, nie zapomni tego smaku do końca życia:) Pyszności!!!!!! Poprostu wspaniałe!

Zgłoś 05.11.2007 Margolcia

ta nie zapomne tego do końca świata [niestrawność]

Zgłoś 10.11.2010 mirek

Pyszne pampuchy sa rowniez z sosem miesnym.