Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pancakes z jagodami i syropem klonowym

Tekst i foto Magdalena Pomorska 07.09.2013

Pyszne amerykańskie placuszki z owocami. Pancakes, czyli amerykańskie placuszki to najczęściej spożywane śniadanie w Stanach. Zajadają się nimi zarówno dzieci jak i dorośli. Pancakes różnią się od zwykłych naleśników grubością oraz dodatkami, z jakimi najczęściej się je podaje. Jedno jest pewne: taki pożywny posiłek na początek dnia to rozpusta dla podniebienia i dawka energii.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
210 złśredni20 min.wysoka

Składniki:

szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 1 i 1/2 szklanki maślanki, 1/4 szklanki mleka, 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, szczypta soli, 3 łyżki roztopionego masła plus masło do smażenia lub olej, syrop klonowy lub inna polewa wg uznania, 2 szklanki jagód lub borówek.

Jak przyrządzić?

Wymieszaj w jednej miseczce składniki suche. W drugiej roztrzep jajko, połącz z maślanką i mlekiem, a następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami za pomocą miksera lub trzepaczki. Na koniec dodaj owoce. Placuszki smaż na rozgrzanej patelni z masłem lub olejem, aż urosną i lekko się zarumienią.

Jak podawać?

Gotowe placuszki ułóż jeden na drugim, polej syropem klonowym lub inną polewą według uznania.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.09.2013 gość

Traktujemy okreslenie pancakes jak nazwe wlasna. Pancakes w odruznieniu od naszych polskich nalesnikow i francuskich "krepow"... Co w tym zlego?

Zgłoś 10.09.2013 gość

Amerykańskie pancaces -to naleśniki alaskańskie. Są w przeciwieństwie do naszych grubsze - coś jak bliny (Alaska należala kiedyś do Rosji), ale nie na drożdżach jak ruskie bliny lecz na sodzie i... Pokaż więcej

Amerykańskie pancaces -to naleśniki alaskańskie. Są w przeciwieństwie do naszych grubsze - coś jak bliny (Alaska należala kiedyś do Rosji), ale nie na drożdżach jak ruskie bliny lecz na sodzie i proszku - tak wędrowcom było prościej w głuszy je robić.

Zgłoś 08.09.2013 gość

i proszek do pieczenia, i soda... to w ogóle da się przełknąć...?

Zgłoś 07.09.2013 Zgred

Juz nie mozna napisac amerykanskie nalesniki tylko pancakes? Czyzby pancakes bylo slowem nieprzetlumaczalnym?

Zgłoś 10.09.2013 gość

Nie ma to jak się przyczepić do nazwy. Spróbujcie upiec te placuszki, a nie kłócić się o pierdoły!

Zgłoś 12.09.2013 gość

Nikt chyba się nie kłóci o szczegóły tylko jacyś tacy dziwni jesteśmy bo chcemy być bardziej angielscy czy amerykańscy niż oni sami. Pancakes nie pancakes niech napiszą omlet i już albo inne co... Pokaż więcej

Nikt chyba się nie kłóci o szczegóły tylko jacyś tacy dziwni jesteśmy bo chcemy być bardziej angielscy czy amerykańscy niż oni sami. Pancakes nie pancakes niech napiszą omlet i już albo inne coś -KARTACZE jakie k..uchnia kartacze po prostu pyzy i jest OK

Zgłoś 12.09.2013 gość

heh kiedys zrobila podobne z przepisu pewnej pani. kazala dac duzo proszku do pieczenia. pozniej nie dalo sie tego zjesc!

Zgłoś 26.09.2013 Arim

Ktoś wspomniał blinach rosyjskich . Bliny robi się z maki gryczanej i normalnej,2 żółtka i drożdże, podaje się z sałatką śledziową,cebula, śmietana i pieprz...pikantne też dobre

... Pokaż więcej

Ktoś wspomniał blinach rosyjskich . Bliny robi się z maki gryczanej i normalnej,2 żółtka i drożdże, podaje się z sałatką śledziową,cebula, śmietana i pieprz...pikantne też dobre

Zgłoś 26.09.2013 Arim

Zrobiłam ale bez mąki kukurydzianej bo nie miałam akurat i maślanki zwyczajnie na mleku reszta jak w przepisie, są bardzo dobre, bita śmietana z borówkami i można podać powidła śliwkowe smakują... Pokaż więcej

Zrobiłam ale bez mąki kukurydzianej bo nie miałam akurat i maślanki zwyczajnie na mleku reszta jak w przepisie, są bardzo dobre, bita śmietana z borówkami i można podać powidła śliwkowe smakują świetnie