Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pancerne kotleciki

Tekst i foto Hultaj podjadek 23-06-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
820 złprosty30 min.?

Składniki:

1 kg mielonego mięsa, 1 jajo, przyprawy (sól, pieprz, mielona ostra papryka, vegeta, bazylia), pół szklanki mielonych orzechów, 25 dag nietłustego boczku, czerwone wytrawne wino

Jak przyrządzić:

Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy do talerzyka, zalewamy winem i odstawiamy na 8 godzin do lodówki. Mielone mięso łączymy z jajkiem i przyprawami (to drugie według uznania), formujemy następnie w kotoleciki - muszą być małe. Do każdego z kotletów wkładamy po kawałku boczku, następnie obtaczamy kotlety w orzechach aby utworzyły zwartą skorupę. Tak przygotowany półprodukt grillujemy ok. 30 min. Polecam z dipem ziołowym.

Potrzebne przybory:

na pewno ręce no i grill

Jak podawać?

Podawać od razu po grillowaniu na talerzach o średnicy od 8 do 20 cm, nie chować bo zimne niedobre!

Uwagi:

Idealne jako alternatywa dla tradycyjnej kiełbachy z grilla, dobre pod piwo i tzw. Ducha puszczy. Możemy przysmak ten "podsunąć" wegetarianinowi, bo wyglądem przypomina kotlet sojowy.

Czas przygotowania:

ostatecznie można je również upiec
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.05.2008 ssasanka

niedobre boczek śmierdzi