Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Panga Alicji

Tekst i foto Wiera 05-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
110 złprosty30 min.niska

Składniki:

warzywa (marchew, pietruszka, seler, por), ryba panga, sól, pieprz ziołowy

Jak przyrządzić:

Do naczynia do gotowania na parze włożyć kolejno por przekrojony na połówki, na to płat ryby pangi, na nią marchew, korzeń pietruszki, korzeń selera pokrojone w dużą kostkę. Lekko osolić, posypać lekko pieprzem ziołowym, szczelnie przykryć naczynie do gotowania na parze i gotować do miękkości warzyw, najlepiej al dente.

Potrzebne przybory:

naczynie do gotowania na parze, deska i nóż

Jak podawać?

Na kwadratowym talerzu z listkiem sałaty, plastrem pomiodora i świeżego ogórka, z listkami natki pietruszki, krążkiem pomarańczy i dosolić do smaku, smacznego!

Uwagi:

Jest to potrawa na odchudzanie,
ale można dodać po ugotowaniu masło na gorącą potrawę i podać np. z ryżem ugotowanym na rosołku Winiary i już mamy danie obiadowe lub kolacyjne. Ryba nie pachnie niemiło podczas przyrządzania, jest smaczna.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.06.2006 o.

hej.

panga jest na prawde super jakos na czasie chce sprobowac tego przepisu, ale chcialam powiedziec ze jak juz robie to robie troche inaczej i chce Ci go zaproponowac

klade pan... Pokaż więcej

hej.

panga jest na prawde super jakos na czasie chce sprobowac tego przepisu, ale chcialam powiedziec ze jak juz robie to robie troche inaczej i chce Ci go zaproponowac

klade pange na folie aluminiowa (ryba pozniej jest nia owinieta) sole pieprze i posypuje przyprawami (oregano bazylia) mozna tez posypac przyprawa do ryb. potem klade na nia czosnek i cebule, czasami jeszcze pietruszke(oczywiscie z dwoch stron). i zapiekam w piekarniku jakies 30-40 min w temp. 180 stopni bez termoobiegu. to tez jest z pewnoscia malo kaloryczna:) pozdrawiam.pa

Zgłoś 22.07.2006 smakoszekusiekusiuś

Smaczne. Zrobisz przepis na smalec "idealny"?

Zgłoś 19.08.2006 Betelgeza

Też się zachwycałam tą rybą, do czasu, kiedy na wiosnę przeczytałam artykuł (onet albo interia) jakie związki chemiczne znajdują się w środowisku wodnym w którym żyje panga. Więcej jej nie kupił... Pokaż więcej

Też się zachwycałam tą rybą, do czasu, kiedy na wiosnę przeczytałam artykuł (onet albo interia) jakie związki chemiczne znajdują się w środowisku wodnym w którym żyje panga. Więcej jej nie kupiłam. Podobnie jest z łososiem hodowanym na mączce rybnej. Jeżeli komuś to nie przeszkadza, to życzę smacznego, bo obie ryby są wyśmienite. Pzdrawiam

Zgłoś 08.10.2006 misaczek

Zgłoś 25.11.2006 kiwi

ile to ma kalorii

Zgłoś 03.12.2006 Wika

Do Betelgazy

Bez obrazy, ale gdybym po każdym artykule krytykjącym jakiś produkt przestawała go jeść to niewiele by mi zostało, może nawet nic. No chyba,że hodowałabym i uprawiała wszystk... Pokaż więcej

Do Betelgazy

Bez obrazy, ale gdybym po każdym artykule krytykjącym jakiś produkt przestawała go jeść to niewiele by mi zostało, może nawet nic. No chyba,że hodowałabym i uprawiała wszystko w ogródku, to wtedy nie umarłabym z głodu tylko z przemeczenia :):):)

Pozdrawiam!!!

Zgłoś 10.12.2006 Jaruś

Przepisik fajny, bardzo podobny do dorsza po chłopsku. Choć wolę zarówno Pangę (najlepsza obecnie wg. mnie ryba na rynku) bardziej w formie typowego fileta obtoczonego w jajku i mące i po prostu... Pokaż więcej

Przepisik fajny, bardzo podobny do dorsza po chłopsku. Choć wolę zarówno Pangę (najlepsza obecnie wg. mnie ryba na rynku) bardziej w formie typowego fileta obtoczonego w jajku i mące i po prostu usmażonego. Oczywice odpowiednio przyprawionego ;)

Do Twojego przepisu poleciłbym wkropić soku z połówki cytryny

Pozdrawiam.

Zgłoś 10.02.2010 z francji

Do Żarłoka

tak sie tylko zastanawiam jak ty dobrze poinformowany jestes hehehe

bo jesli we francji cena srednia ryby 20 to ja sie musze dobrze zastanowic czéy naprawde mieszkam we f... Pokaż więcej

Do Żarłoka

tak sie tylko zastanawiam jak ty dobrze poinformowany jestes hehehe

bo jesli we francji cena srednia ryby 20 to ja sie musze dobrze zastanowic czéy naprawde mieszkam we francji, a panga moze z chile??

losos francja cena od 10 do 16

panga kolo 4

Zgłoś 11.12.2010 Rybarczyk

Panga jest sztucznie chodowana na śmieciach . Więc zastanów się nad zmianą gatunku ryby . Śmieci przyprawione odpowiednio podobno są równie smaczne . Poznaj to co jesz a potem polecaj innym .Pokaż więcej

Panga jest sztucznie chodowana na śmieciach . Więc zastanów się nad zmianą gatunku ryby . Śmieci przyprawione odpowiednio podobno są równie smaczne . Poznaj to co jesz a potem polecaj innym .

Zgłoś 27.12.2006 henio

I ten kwadratowy talerz! Na okrągłym panga smakuje zupełnie inaczej. Ludzie dostaliście jakiegoś chyba joba z tymi kwadratowymi

talerzami!

Zgłoś 28.12.2006 SONPRO

PANGA SMAKUJE PRAWIE JAK KURCZAK POLECAM KUPIŁAM 5 KILO I BEDE JESC

Zgłoś 16.03.2007 Cez

Babka, jak ci nie pasuje to nie jedz.I zastanów sie co ty wogóle piszesz?Karmione moczem.Nakarm rybe w wodzie moczem...Jak juz coś piszesz to zastanów sie czy ma to sens.Sa im podawane hormony... Pokaż więcej

Babka, jak ci nie pasuje to nie jedz.I zastanów sie co ty wogóle piszesz?Karmione moczem.Nakarm rybe w wodzie moczem...Jak juz coś piszesz to zastanów sie czy ma to sens.Sa im podawane hormony zawarte w moczu ciężarnych kobiet.Podobno.Mi to nie przeszkadza

Zgłoś 17.03.2007 maduśka

ja też mam sprawdzony i pyszny przepis na pangę. obtaczam ją w jajku potem w mące i smażę następnie polewam sosem słodko kwaśnym łowicz i gotowe. pyyyyycha!!!

Zgłoś 31.05.2007 Karolsky

Przepis - znana od lat ryba "po grecku" wystepująca w wielu wariantach. Oczywiście w Grecji nikt o czymś takim nie słyszał. Błeee... ryba z marchewką + panierka?! Koszmar Montignac... Pokaż więcej

Przepis - znana od lat ryba "po grecku" wystepująca w wielu wariantach. Oczywiście w Grecji nikt o czymś takim nie słyszał. Błeee... ryba z marchewką + panierka?! Koszmar Montignac'owy - pomyśl, autorze, o swoim indeksie glikemicznym!!!

A za info o pandze dzięki - czułem, że coś co normalnie pływa nie może tyle kosztować :-S

Zgłoś 31.05.2007 Karolsky

Przepis - znana od lat ryba "po grecku" wystepująca w wielu wariantach. Oczywiście w Grecji nikt o czymś takim nie słyszał. Błeee... ryba z marchewką + panierka?! Koszmar Montignac... Pokaż więcej

Przepis - znana od lat ryba "po grecku" wystepująca w wielu wariantach. Oczywiście w Grecji nikt o czymś takim nie słyszał. Błeee... ryba z marchewką + panierka?! Koszmar Montignac'owy - pomyśl, autorze, o swoim indeksie glikemicznym!!!

A za info o pandze dzięki - czułem, że coś co normalnie pływa nie może tyle kosztować :-S

Zgłoś 10.04.2007 Żarłok

Panga

Kilka razy znajomi pytali mnie czy wiem coś więcej o tej nowej rybie, która pojawiła się w naszych sklepach i restauracjach. Niestety oprócz zdawkowych informacji, nie miałam wiele ... Pokaż więcej

Panga

Kilka razy znajomi pytali mnie czy wiem coś więcej o tej nowej rybie, która pojawiła się w naszych sklepach i restauracjach. Niestety oprócz zdawkowych informacji, nie miałam wiele do powiedzenia. Od wczoraj wiem trochę więcej. Dzięki francuskiemu kanałowi M6, który wyemitował poświęcony jej reportaż - Francuzi też zadają sobie pytanie co to za jedna. A może zwłaszcza Francuzi - oni są przecież przyzwyczajeni do tego, że wszystko ma swój rodowód i to rejestrowany skrupulatnie od wieków, a teraz potwierdzony przez UE.

Tymczasem nikt w Europie nie widział nawet pangi w całości!

We Francji kilogram przeciętnej ryby kosztuje 20 EUR. Panga jest o połowę tańsza. U nas panga jest po około 16 zł, a w Wietnamie po 1,5 EUR. Jeden z największych wietnamskich pośredników w handlu pangą zarabia miesięcznie 450 tys EUR. Tak, pół miliona euro co miesiąc.

Panga, którą w coraz większych ilościach sprowadza się do Europy pochodzi z Wietnamu, a dokładnie z Mekongu. Jeśli żyje w stanie naturalnym, samice rok w rok płyną w górę rzeki, aby tam złożyć ikrę. Niestety, ta "góra rzeki" leży poza granicami Wietnamu, więc z ekonomicznego punktu widzenia, to dla Wietnamczyków cios. Dlatego zakładają masowo sztuczne hodowle - na mniejszą skalę (interesy rodzinne) lub na większą (hodowle i przetwórnie zatrudniają tysiące osób, a będą jeszcze większe). Aby zmusić ryby do rozmnażania w zamknięciu, samicom robi się zastrzyk hormonalny. Używa się do tego importowanych z Chin fiolek zawierających hormon pobierany z moczu kobiet w zaawansowanej ciąży - hormon, który u ludzi wyzwala akcję porodową. Umieszczone w niewielkich basenach pangi rosną w potwornym ścisku - wyglądało to tak, jakby w zamkniętych basenach było więcej ryb niż wody. Podobno żaden inny gatunek nie wytrzymałby takiej koncentracji.

Aby w ciągu 6 miesięcy ryby zyskiwały 1,5 kg mięsa karmi się je specjalnymi granulkami - składa się na nie mączka rybna (importowana z Peru), witaminy, ekstrakt soi i manioku. Podrośnięte ryby łowi się ręcznie, przekłada do ażurowych koszy i na małych motorkach, jak tylko szybko się da, przewozi na stateczki ze zbiornikami wody, skąd ryby płyną, już nie o własnych siłach, do przetwórni. Dalej następuje standardowa droga - filetowanie, mrożenie, pakowanie, transport do Europy.

Póki co, UE nie zakwestionowała metod hodowli. Szacuje się, że w przyszłym roku import pangi wzrośnie dwukrotnie. Naszym rodzimym rybom, takim jak np. dorsz, grozi wyginięcie (zostały przełowione, lub są łowione niewłaściwymi sieciami, które zgarniają też małe osobniki, a nie powinny), a więc ich ceny rosną. Już Wietnamczyków w tym głowa, abyśmy pangi mieli pod dostatkiem.

Zgłoś 19.04.2007 saxo

wielkie dzięki żarłoku za wyczerpujace informacje na temat Pangi , sam bardzo byłem ciekaw co to za ryba .

Zgłoś 24.04.2007 beata wr

ja bardzo lubie pangę choc przeraża mnie jej hodowla. a cos jesc trzeba wiec moja propozycja to sprobujcie do smazonej pangi dodac odrobine carry. smakuje bardzo odobrze. polecam

Zgłoś 06.10.2007

dla mnie w ogóle nie ma smaku ryby więc bez sensu jest jej jedzenie no i jak dla mnie wolę polskiego dorsza niż wietnamski syf

Zgłoś 12.06.2007 Joanna

...przepis moze wyjdzie i smaczny,...ale przeczytajcie sobie jak hoduje sie pangi:-))

Zgłoś 15.11.2007 czarny kot

Zgłoś 15.11.2007 czarny kot

jedną z zalet pangi jest to że nie rozsypuje się podczas przyrządzania

co do jej wartości , to popieram tych którzy na ślepo nie zachwycają się nią

.ale da się zjeść:)

kje... Pokaż więcej

jedną z zalet pangi jest to że nie rozsypuje się podczas przyrządzania

co do jej wartości , to popieram tych którzy na ślepo nie zachwycają się nią

.ale da się zjeść:)

kjednak nasz KARP jest ponad wszystko!:):)

Zgłoś 15.11.2007 czarny kot

osobiście lubię pangę z warzywami na patelni ,dobra jest do tego mieszanka Azja

polecam:)

Zgłoś 15.02.2008 MIlO

Tak Panga z warzywami parzona lub smarzona jest calkiem smakowita ale jestem wedkarzem i powiem z tego miejsca ze ryby z naszych zbiornikow sa smaczniejsze i zdrowsze ale szanuje konsumentow ;D

Zgłoś 30.09.2008 Ryba

Moi drodzy tak czytam sobie te komentarze i nie mogeuwiezyc ze ktos pisze PANGA = RYBA, ludzie wy chyba nie wiecie jak smakuje ryba. Kupujecie PANGE [filet] w markecie, który przywedrował do Pol... Pokaż więcej

Moi drodzy tak czytam sobie te komentarze i nie mogeuwiezyc ze ktos pisze PANGA = RYBA, ludzie wy chyba nie wiecie jak smakuje ryba. Kupujecie PANGE [filet] w markecie, który przywedrował do Polski z CHIN i uwazacie ze to jest ryba, to jest żałosne.

Sam na rybach zarabiam więc wiem co pisze. Rozumiem zarabiac, ale nie zajadać się, bo to róznica.

Patrzac czysto finansowo to w sumie dobrze, ze wam smakuje ;)

Zgłoś 05.03.2008 Alicja

Witam ;)

Ten przepis wydaje mi się baardzo smaczny i baardzo chciałabym tego spróbowac, cieszy mnie to, ze jest nisko kaloryczny ;) . Mam tylko jedno pytanie :

"włożyć kolejno... Pokaż więcej

Witam ;)

Ten przepis wydaje mi się baardzo smaczny i baardzo chciałabym tego spróbowac, cieszy mnie to, ze jest nisko kaloryczny ;) . Mam tylko jedno pytanie :

"włożyć kolejno por przekrojony na połówki, na to płat ryby pangi, na nią marchew, korzeń pietruszki, korzeń selera pokrojone w dużą kostkę" czy w tym chodzi o to, żeby : w pierwszym pojemniku włozyc por, następnie w drugim płat ryby i w nastepnym pojemniku marchew, korzeń pietruszki i korzeń selera ?

Bardzo proszę o odpowiedz ;)

Dziękuje i pozdrawiam .

Zgłoś 13.04.2008 Wiktor

Dobrze ze nie wiecie co sie z ta panga dzieje zanim trafi na wasze stoly. W zyciu nie tknal bym pangi za duzo widzialem i wiem co sie wyprawia z tymi rybami

Zgłoś 07.08.2008 olo

Witam, dla mnie Panga śmierdzi mułem po prostu i to nie jak nasz karaś, czy lin, ale jakoś tak gorzej, że aż rośnie mi w ustach. Pierwsze dwa, trzy razy w restauracji i smażalni ryb były okej. Z... Pokaż więcej

Witam, dla mnie Panga śmierdzi mułem po prostu i to nie jak nasz karaś, czy lin, ale jakoś tak gorzej, że aż rośnie mi w ustach. Pierwsze dwa, trzy razy w restauracji i smażalni ryb były okej. Zjadłem i nic, ale pewnego razu w naszej stołówce zaczęli masowo serwować nie wiadomo gdzie zakupioną pangę. Przedziwny smak mułu dał mi znać, że morska ryba to nie jest na pewno i jej środowisko życia i/lub przetwarzania jest mocno podejrzane. Jestem mało wybredny, ale Pangi nie tknę więcej, chociaż ryby i "śmierdzące" owoce morza uwielbiam. W tej rybie jest coś nienaturalnego.

Zgłoś 12.08.2008 Izabelitka

Mnie panga nie smakuje. Ani biała nia różowa. Podobnie jak karp czy łosoś.

Wolę dorsza lub pstrąga:)

A hodowla tej ryby jest okropna:O I nie wydaje mi się, że ta ryba ma jakieś wal... Pokaż więcej

Mnie panga nie smakuje. Ani biała nia różowa. Podobnie jak karp czy łosoś.

Wolę dorsza lub pstrąga:)

A hodowla tej ryby jest okropna:O I nie wydaje mi się, że ta ryba ma jakieś walory witaminowe:) jak jest karmiona takimi badziewiami. A ten zastrzyk z tego hormonuobrzydził mi tę rybę na wieki. Dobrze, że jej nie lubię:O

Zgłoś 22.08.2008 eMetka

Bardzo dobra i przede wszystkim zdrowa.

Ocena 5/6

Zgłoś 23.08.2008 Boża

Pangę rzeczywiście nie można nazwać rybą w pełnym tego słowa znaczeniu, te pokrojone na drobne kawałeczki płatki-sztucznie wyżłobione rowki po niby ościach - majstersztych miniaturyzacji.

<... Pokaż więcej

Pangę rzeczywiście nie można nazwać rybą w pełnym tego słowa znaczeniu, te pokrojone na drobne kawałeczki płatki-sztucznie wyżłobione rowki po niby ościach - majstersztych miniaturyzacji.

Kiedyś kupowałam tą niby rybę ale teraz przenigdy

Fuj

Zgłoś 12.08.2011

Panga to ryba która żyje w szambach i w najgorzej zanieczyszczonych rzekach.. fuuj.... wole mintaja

Zgłoś 22.08.2012 de

Panga to najgorsza ryba bez żadnej wartości, już lepiej nie jeść wcale