Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Panierowany kalafior

Tekst i foto Basia Nowak 11.09.2013

Pyszna przekąska za grosze. Panierowany kalafior kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem. Postanowiłam wrócić do smaków przeszłości i przyrządzić szybką przekąskę dla mojej rodziny. Byli oczarowani! To również alternatywa dla wegetarian – kalafior można podawać z ryżem albo z ziemniaczanym puree w formie obiadu.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
46 złprosty15 min.średnia

Składniki:

duży kalafior, 3 jajka, 1 ½ szklanki bułki tartej, 60 ml oleju do smażenia, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Kalafior dokładnie myjemy i porcjujemy. Gotujemy go w osolonej wodzie przez około 15 minut. Następnie cedzimy i odkładamy do wystygnięcia. W oddzielnych miseczkach ubijamy jajko i wysypujemy bułkę tartą. Chłodny kalafior moczymy kolejno w miseczkach i smażymy jak klasyczne kotlety schabowe przez około 5 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.09.2013 gość

Niegotuje,myje,porcuje,do ubitego jajka,do bulki tartej i vprost na patlnie.

Zgłoś 30.12.2013 gość

Robię ciasto z jajek,mąki i piwa(oraz przyprawy wg. gustu ) o konsystencji gęstej śmietany.Różyczki surowego ,umytego kalafiora maczam w cieście i wkładam na głęboki kolor.

Smażę na kolor ... Pokaż więcej

Robię ciasto z jajek,mąki i piwa(oraz przyprawy wg. gustu ) o konsystencji gęstej śmietany.Różyczki surowego ,umytego kalafiora maczam w cieście i wkładam na głęboki kolor.

Smażę na kolor złocisty.