Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Panierowany kalafior

11.09.2013

Pyszna przekąska za grosze. Panierowany kalafior kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem. Postanowiłam wrócić do smaków przeszłości i przyrządzić szybką przekąskę dla mojej rodziny. Byli oczarowani! To również alternatywa dla wegetarian – kalafior można podawać z ryżem albo z ziemniaczanym puree w formie obiadu.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
46 złprosty15 min.średnia

Składniki:

duży kalafior, 3 jajka, 1 ½ szklanki bułki tartej, 60 ml oleju do smażenia, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Kalafior dokładnie myjemy i porcjujemy. Gotujemy go w osolonej wodzie przez około 15 minut. Następnie cedzimy i odkładamy do wystygnięcia. W oddzielnych miseczkach ubijamy jajko i wysypujemy bułkę tartą. Chłodny kalafior moczymy kolejno w miseczkach i smażymy jak klasyczne kotlety schabowe przez około 5 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.11.2009 Oskar77

PROŚCIEJ - SMACZNIEJ i NIE DODAWAĆ CEBULI!

1 litr wody i ze 3 kostki rosołowe,

1kg opłukanych żołądków,

mąka i śmietana do zaprawienia

duża ilość koperku,

albo ... Pokaż więcej

PROŚCIEJ - SMACZNIEJ i NIE DODAWAĆ CEBULI!

1 litr wody i ze 3 kostki rosołowe,

1kg opłukanych żołądków,

mąka i śmietana do zaprawienia

duża ilość koperku,

albo oprócz koperku można dodatkowo 2 -5 łyżeczek chrzanu tartego ze słoiczka

Gotujemy żołądki do miękkości w bulionie (możemy obgotowane pokroić drobniej), dodajemy mąkę ze śmietaną na sam koniec dużo koperku, ewentualnie też chrzanu.

jak coś to sól i pieprz dla kosmetyki smakowej.

BĘDZIE PYSZNIE!

Zgłoś 08.12.2009 smile

Ja ostatnio zrobiłam żołądki duszone w winie z czerwoną cebulką, czosnkiem i ostrą papryczką. Mąż był zachwycony !

Zgłoś 13.10.2009 Tim

Mniami, serio mówię, Mniami. Żołądeczki pyszna sprawa. Polecam i życzę smacznego. Pozdrawiam, kucharz z miłości do gotowania.