Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Panna cotta z rabarbarem i orzeszkami

Tekst i foto Katarzyna Baginska 09.09.2013

Prosty pomysł na deser. Dziś mam dla was przepis na słynny włoski deser w nieco innym wydaniu. Panna cotta z rabarbarem i orzeszkami na słodko idealnie nada się na rodzinny podwieczorek albo słodki deser po uroczystym obiedzie.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
415 złśredni60 min.wysoka

Składniki:

rabarbar, orzeszki ziemne (niesolone), 3 łyżeczki żelatyny w proszku, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 250 ml śmietany kremówki, 250 ml pełnego mleka, 80 g cukru, sok z cytryny, miód, 90 g brązowego cukru.

Jak przyrządzić?

Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami zimnej wody, następnie odstawiamy ją na 5 minut. Do rondelka dolewamy śmietanę i mleko. Dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii i podgrzewamy. Mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie mieszankę rozlewamy do czterech salaterek. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około 4-5 godzin. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 180 C. W małej brytfance mieszamy ze sobą łyżeczkę miodu, orzeszki, trzy łyżki cukru i wodę. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. W czystym naczyniu mieszamy pokrojony rabarbar, sok z cytryny i trzy łyżeczki brązowego cukru. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 20 minut - od czasu do czasu mieszając.

Jak podawać?

Przed podaniem polewamy gotową Panna cottę sosem z rabarbaru oraz posypujemy słodkimi orzeszkami. Podawać schłodzoną z dodatkiem liści mięty.

Źródło zdjęć: http://www.cookyourdream.com/2012/05/rhubarb-and-almond-panna-cotta-for-food.html
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.09.2013 gość

Tekst pisała (tłumaczyła) osoba niekompetentna - można się w tym przepisie pogubić, bo kroki (dla autorki) oczywiste zostały pominięte. Jednak w przepisywaniu przepisów należy być dokładnym.

... Pokaż więcej

Tekst pisała (tłumaczyła) osoba niekompetentna - można się w tym przepisie pogubić, bo kroki (dla autorki) oczywiste zostały pominięte. Jednak w przepisywaniu przepisów należy być dokładnym.

i zgadzam się, że almond to nie orzeszek ziemny ;)

Zgłoś 20.09.2013 gość

Almond to migdaly nie orzeszki ziemne...

Zgłoś 21.09.2013 gość

nie tylko zdjęcia ale i prawie cały przepis (niedokładny) jest z podanej w linku strony