Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Papryka faszerowana

Tekst i foto olcia 21-09-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
425 złśredni90 min.średnia

Składniki:

4 czerwone papryki,
4 zielone papryki,
1 kg mięsa mielonego,
3 torebki ryżu,
cebula,
1 jajko,
olej,
2 łyżki masła,
przyprawy,
przecier pomidorowy i 2 łyżki mąki.

Jak przyrządzić:

Z papryki odcinamy wierzch z ogonkiem i delikatnie oczyszczamy z pestek. Sparzamy w środku i z zewnątrz wrzątkiem. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu lekko spłukujemy zimną wodą. Do gorącego ryżu dodajemy mięso, roztrzepane jajko i cienko posiekaną cebulę. Doprawiamy do smaku wg uznania. Czyste papryki nadziewamy farszem. W dużym garnku rozgrzewamy olej i układamy papryki. Po kilku minutach podlewamy wodą i posypujemy przyprawą typu vegeta. Dusimy pod przykryciem około 45 minut (aż zmiękną papryki), podlewajac wodą. Pod koniec duszenia dodajemy 2 łyżki masła. Wyjmujemy papryki, do pozostałego wywaru paprykowo-mięsnego dodajemy wody (wg uznania), przyprawiamy i dodajemy przecier pomidorowy. Zagęszczamy mąką.

Potrzebne przybory:

duży garnek, mały garnek (na ryż)

Jak podawać?

Na duży talerz lejemy sos. Na to kładziemy 2 papryki: 1 czerwoną, 1 zieloną. Ozdabiamy małymi kropeczkami ze śmietany. Można posypać startym zółtym serem.

Uwagi:

Do sosu można dodać kilka pokrojonych pieczarek i mięso mielone (odłożyć troszkę z podanego 1 kilograma). Można podawać z całymi ziemniakami.

Czas przygotowania:

Potrawa czasochłonna, ale za to efekt... Potrawa niecodzienna, idealna na "spotkanie przy stole".
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.09.2006 Martusia

Ja do farszu nie dodaję roztrzepanego jajka. Jedynie ryż, cebulka i miśeko. Czasami dla odmiany do farszu dodaję pokrojoną w plasterki parówkę.

Zgłoś 26.09.2006 lalapupu

moze byc dobre, tylko darujmy sobie tandetne, sztuczne przyprawy typu vegeta. sol morska, pieprz, ziola - zupelnie inny smak niz vegetwy glutamian sodu zabijajacy jakakolwiek finezje smaku :)

Zgłoś 04.10.2006 Olcia-autor przepisu

jasne mozesz zrobic po swojemu ale nie życze sobie krytykowania zanim nie skosztujesz wg.mojego przepisu.no chyba ze ci nie wyjdzie tak jak mi wychodzi:) czyli wspaniale.ps.soli morskiej nie cie... Pokaż więcej

jasne mozesz zrobic po swojemu ale nie życze sobie krytykowania zanim nie skosztujesz wg.mojego przepisu.no chyba ze ci nie wyjdzie tak jak mi wychodzi:) czyli wspaniale.ps.soli morskiej nie cierpie,a po ziołach boli mnie wątroba.gotuje tak jak mi to pasuje a nie Tobie!!!!

Zgłoś 28.09.2008 sajmon

zrobiłem ...niebo w gębie nic dodac nic ując

Zgłoś 14.10.2009 Malwa

bardzo smaczne!! długo się robi, ale nie ma co zepsuć, więc każdemu się uda!!