Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Papryka faszerowana

Tekst i foto Red 12-09-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6? złśredni120 min.średnio dużo

Składniki:

6 czerwonych papryk, 3 saszetki ryżu, 1 kg mięsa mielonego, 2 cebule, 1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna, sól, oregano, bazylia, pieprz,2 łyżki oleju.

Sos:
ok. 120 ml koncentrau pomidorowego 30%, ok. 120 ml śmietany.

Jak przyrządzić:

W garnku zagotować wodę, rozpuścić kostkę rosołową. W bulionie z dodatkiem oregano i bazyli ugotować ryż. Nagrzać piekarnik do 120 st. C. Odkroić szypułki papryki, usunąć gniazda nasienne, paprykę ponakłuwać wykałaczką, posmarować z zewnątrz olejem, ustawić pionowo w brytfannie żaroodpornej.

Odsączyć ugotowany ryż, wstawić na 10-15 min do piekarnika. Po przestygnięciu wymieszać z mięsem dodać odrobinę soli i pieprzu, napełniać papryki. Do naczynia żaroodpornego wlać kilka łyżek wywaru z gotowania ryżu, nakryć pokrywą, piec w piekarniku w temperaturze ok 180 st.C. 30-40 min. Zdjąć pokrywę piec jeszcze 10 min aby wierzch się przyrumienił.

Wykonać sos: w rondelku wymieszać koncentrat pomidorowy ze śmietaną, delikatnie doprawić przyprawami. Mocno podgrzać.

Jak podawać?

Na gorąco, w całości lub przekrojonaną na pół, obficie polaną sosem.

Uwagi:

Najlepsze są papryki krótkie z "tępym" końcem, a sos ze świeżych pomidorów. Cas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości papryk. Papryki, jakich ja użyłem, były duże.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.09.2004 Ulik

Jest to fantastyczne daniei bardzo syte. Na obiad wyśmienite danie i na czasie, gdyż papryka obecnie jest tania .

Zgłoś 17.09.2004 handi

Ja jadam taką paprykę ale przyrządzaną w garnku. Zamiast się piec ona się dusi w sosiku. Jest przepyszna

Zgłoś 18.09.2004 lalapupu

Nie wiem czy wiecie, ale ten ryz z torebek jest juz pozbawiony prawie wszystkich wartosci odzywczych. Polecam normalny ryz :)

Zgłoś 04.10.2004 <TEA>

RED-duszone w sosiku sa naprawde super

Zgłoś 03.12.2004 Kasia

jutro wraca moj mezczyzna i chce mu na obiadek zrobic papryczki, trzymajcie kciuki zeby wyszly bo bedzie mi wstyd!

pozdrawiam

Zgłoś 17.08.2006 bronek

papryke faszerowana najlepiej poddusic w sosie pomidorowym(takiej raczej zupie), nie piec ani nie smazyc, chociaz wegierzy tak robia tez, ale dla nas (kazda nacja ma wszak inaczej wyrobiony smak... Pokaż więcej

papryke faszerowana najlepiej poddusic w sosie pomidorowym(takiej raczej zupie), nie piec ani nie smazyc, chociaz wegierzy tak robia tez, ale dla nas (kazda nacja ma wszak inaczej wyrobiony smak) najsmaczniejsza jest jak ładnie przejdzie sosem , delikatna - farsz ryz+mielone dla wegetarian polecam ryż+warzywa "chinskie" ale rozgotowane, np: warzywa na patelnie potem poddusic w sosie pomidorowym az sie zaczna rozpadac dodac ugotowany ryz, potem napchac papryki tym farszem a reszte sosu rozcienczyc i dusic w tym sosiku

Zgłoś 18.08.2006 anus

lencia zanim napiszesz jakis komentarz spojrz do slownika jak sie pisze niektore wyrazy :/ jak mnie tacy ludzie denerwuja

Zgłoś 19.08.2006 aaaaaaaaaa

dziś zrobiłam to danie po swojemu: papryki umyłam, odcięłam "czapeczki". Mięso podsmażyłam, dodałam trochę niedogotowany ryż:) z przyprawami. no i jak już wkładałam frsz do papryk to p... Pokaż więcej

dziś zrobiłam to danie po swojemu: papryki umyłam, odcięłam "czapeczki". Mięso podsmażyłam, dodałam trochę niedogotowany ryż:) z przyprawami. no i jak już wkładałam frsz do papryk to przypomniała mi się cebula.... i co zrobiłam? miałam takie małe cebulki. obrałam trochę podgotowałam i powkładałam po jednej do każdej papryki:) fajna niespodzianka:) pozdr!

Zgłoś 19.08.2006 pyra

wszystko super ja mieszak kasze i ryz oczywiscie mielone miesko smazona cebulka na boczusiu do tego duzo pieprzu vegeta magii surowe jajo wszystko dokladnie wymieszane i buch do papryki a 30-40... Pokaż więcej

wszystko super ja mieszak kasze i ryz oczywiscie mielone miesko smazona cebulka na boczusiu do tego duzo pieprzu vegeta magii surowe jajo wszystko dokladnie wymieszane i buch do papryki a 30-40 minut to chyba chrupiace te papryki papryka zeby byla dobra musi sie piec lub dusic okolo 2 godzin a sosik wedle uznania najlepsza lekko przestudzona smacznego

Zgłoś 06.10.2009 asixx

a do czego ta cebula? bo jest w przepisie, a potem gdzies znika>? a wlasnie w trakcie gotowania ryzu jestem ;o

Zgłoś 06.10.2009 asixx

a do czego ta cebula? bo jest w przepisie, a potem gdzies znika>? a wlasnie w trakcie gotowania ryzu jestem ;o

Zgłoś 29.12.2007 Milator

Danie jest przednie kiedys moja matka je robila.

Jezeli ma byc jako danie do obiadu to swietnie smakuje z "tluczonymi" ziemniakami, tylko idzie duzo sosu :)

Zgłoś 13.08.2011 onakucharka

Nie oregano i bazylia, a majeranek, rozmaryn i tymianek :) Do mięsa idealne. Absolutnie odrzuciłabym wszelakie kostki rosołowe czy vegety. Szkoda tak pysznej potrawy na glutaminian sodu, a co si... Pokaż więcej

Nie oregano i bazylia, a majeranek, rozmaryn i tymianek :) Do mięsa idealne. Absolutnie odrzuciłabym wszelakie kostki rosołowe czy vegety. Szkoda tak pysznej potrawy na glutaminian sodu, a co si z tym wiąże zabijanie smaku ;/

Zgłoś 30.07.2008 ASIEK

JA TAM WOLE TE PAPRYCZKI UPIEC W PIEKARNIKU, PODAWAć Z ZIEMNIAKAMI I SOSEM Z PIECZARKAMI.MMMMMMMMMMMMMMM PALCE LIZAć

Zgłoś 06.09.2008 Gosia

Chyba komuś się pomyliło z ta ilością mięsa i ryżu?albo te papryki to jakieś mutanty w kształcie ,melona,?jak wejdzie do tych papryk pół kilo mięsa i 2 saszetki ryżu to będzie max...

... Pokaż więcej

Chyba komuś się pomyliło z ta ilością mięsa i ryżu?albo te papryki to jakieś mutanty w kształcie ,melona,?jak wejdzie do tych papryk pół kilo mięsa i 2 saszetki ryżu to będzie max...

Zgłoś 21.10.2009 kuchcik

Cebulę polecam w całości zjeść przed, może wyostrzy niektórym umysły. Każdy kto robi zwykłe mieloniaki wie co z nią zrobić !!!

A ryż i kaszę dodaje się również tak jak np. do gołąbków, bo ... Pokaż więcej

Cebulę polecam w całości zjeść przed, może wyostrzy niektórym umysły. Każdy kto robi zwykłe mieloniaki wie co z nią zrobić !!!

A ryż i kaszę dodaje się również tak jak np. do gołąbków, bo farsz nie jest tak ścisły.

Zgłoś 18.08.2009 Arthur

Dzisiaj robiłem sześć papryczek. Z tego co widzę to rzeczywiście składników przez pół wziąłem i wystarczyło. Papryki duże! Co do przepisu to cebule i przecier skomponowałem z farszem a na wierzc... Pokaż więcej

Dzisiaj robiłem sześć papryczek. Z tego co widzę to rzeczywiście składników przez pół wziąłem i wystarczyło. Papryki duże! Co do przepisu to cebule i przecier skomponowałem z farszem a na wierzch polałem śmietanką i posypałem parmezankiem. Polecam.

Zgłoś 10.09.2010 adu

ryż zrobiłam tradycyjnie-ale wyszło! sos do tego pasuje genialnie!podałam to ze smażonymi bakłażanami na głębokim tłuszczu.

Zgłoś 16.10.2010 cyhan

każdy wstawia swoje mądrości i właśnie na tym polega kucharzenie trzeba eksperymentować ,mądrości nigdy za wiele .

mój przepis papryka. cebulka ,czosnek ,mięso drobiowe, ryż z kaszą jęczmi... Pokaż więcej

każdy wstawia swoje mądrości i właśnie na tym polega kucharzenie trzeba eksperymentować ,mądrości nigdy za wiele .

mój przepis papryka. cebulka ,czosnek ,mięso drobiowe, ryż z kaszą jęczmienną z dodatkiem odrobiny kaszy gryczanej i mielonego suszu z grzybów na farsz .

nadziewanie na koniec pod czubkiem ugotowana brukselka przykrywam i

na doł odrobina wody z sosem sojowy smacznego

Zgłoś 16.10.2010 cyhan

każdy wstawia swoje mądrości i właśnie na tym polega kucharzenie trzeba eksperymentować ,mądrości nigdy za wiele .

mój przepis papryka. cebulka ,czosnek ,mięso drobiowe, ryż z kaszą jęczmi... Pokaż więcej

każdy wstawia swoje mądrości i właśnie na tym polega kucharzenie trzeba eksperymentować ,mądrości nigdy za wiele .

mój przepis papryka. cebulka ,czosnek ,mięso drobiowe, ryż z kaszą jęczmienną z dodatkiem odrobiny kaszy gryczanej i mielonego suszu z grzybów na farsz .

nadziewanie na koniec pod czubkiem ugotowana brukselka przykrywam i

na doł odrobina wody z sosem sojowy smacznego

Zgłoś 16.10.2010 cyhan

każdy wstawia swoje mądrości i właśnie na tym polega kucharzenie trzeba eksperymentować ,mądrości nigdy za wiele .

mój przepis papryka. cebulka ,czosnek ,mięso drobiowe, ryż z kaszą jęczmi... Pokaż więcej

każdy wstawia swoje mądrości i właśnie na tym polega kucharzenie trzeba eksperymentować ,mądrości nigdy za wiele .

mój przepis papryka. cebulka ,czosnek ,mięso drobiowe, ryż z kaszą jęczmienną z dodatkiem odrobiny kaszy gryczanej i mielonego suszu z grzybów na farsz .

nadziewanie na koniec pod czubkiem ugotowana brukselka przykrywam i

na doł odrobina wody z sosem sojowy smacznego