Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Papryka faszerowana wegetariańska

Tekst i foto pfefer 11-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
610 złprosty60 min.średnia

Składniki:

14 papryk (zielona, żółta, czerwona),
pół selera,
4 marchewki,
2 duże cebule,
5 pomidorów,
3-4 liście kapusty,
szklanka ryżu,
natka pietruszki,
sól,
pieprz,
papryka ostra,
bazylia,
oliwa do smażenia.

Jak przyrządzić:

1. Przygotowanie farszu


Gotujemy ryż na sypko.
Kapustę kroimy w paski, solimy, ugniatamy, aż się nieco zmaceruje, odstawiamy w miseczce na pewien czas.
Drobno kroimy cebulkę i podsmażamy ją na oliwie. Dodajemy odciśniętą z soku kapustę.
Obraną marchewkę i seler tarkujemy na wiórki na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy na patelnię i dalej smażymy, mieszając od czasu do czasu.
Na koniec wrzucamy dwie papryki pokrojone w kostkę, pomidory (bez skóry) pokrojone w kostkę, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Wszystko mieszamy i stopniowo dodajemy ugotowany ryż, który zwiększy objętość farszu i jednocześnie go zagęści. Farsz powinien być "wilgotny", w związku z tym z ilością ryżu lepiej nie przesadzić. To wszystko dusimy ok. 10 min. Farsz już gotowy.


2. Obcinamy końcówki papryki. Faszerujemy.


3. Papryki faszerowane najlepiej gotujemy na parze do momentu, gdy papryka zmięknie. Można je również dusić lub zapiekać.

Potrzebne przybory:

Warzywa najlepiej smażyć w woku.

Uwagi:

Tak przygotowane danie nie wymaga już żadnych sosów. Może stanowić świetny dodatek do mięsa, jak i stanowić przepyszne samodzielne danie główne. Idealne na letnie popołudnie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.08.2005 Kinia

Koszt 10zł a 14 papryk ?? Papryka tylko w sezonie jest tania. Ale przepis kuszący:)

Zgłoś 09.07.2011 snajpek

pewnie chodziło o papryki z własnego ogródka:)