Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Papryka nadziewana z makaronem

Tekst i foto kamalena 01-08-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1-prosty20 min.-

Składniki:

1 papryka czerwona, mała śmietana kremówka, garść pieczarek, 1 cebula, kostka bulionu z kurczaka, pół szklanki taniego wytrawnego lub do gotowania białego wina, mały kawałek niebieskiego sera,, najlepszy stilton - dodajemy do smaku, makaron wstążki, sól, pieprz, czosnek.

Jak przyrządzić:

Cebule i czosnek szklimy w rondlu. Dodajemy pieczarki. Podgrzewamy, wlewamy wino. Podgrzewamy ok. 5 minut starając się nie zagotować. Dodajemy śmietankę. Podgrzewamy. Dodajemy bulion z kurczaka. Po podgrzaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W między czasie odkrawamy "wieczko" papryki, wykrawamy gniazdo. Umieszczamy paprykę wraz z "wieczkiem" w piekarniku - 180 stopni na około 15 min. lub dopóki papryka zmięknie, ale skórka nie zacznie odchodzić. Gotujemy makaron.
Na półmisku układamy makaron. "Stawiamy" na nim paprykę, nalewamy do jej wnętrza gorący sos, przykrywamy "wieczkiem" i serwujemy. Należy nalać dużo sosu, zazwyczaj więcej niż się w papryce mieści, nic nie szkodzi, że się wylewa.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.08.2009 zo,

brakuje ryzu w sosie...

Zgłoś 03.09.2009 kamalena,

tą potrawę serwujemy w restauracji i jest bardzo popularna. Szczerze mówiąc nie widzę sensu w dodawaniu ryżu. Może z tego względu, że nigdy nie lubiałam dań w stylu ziemniaki z makarone, chleb z... Pokaż więcej

tą potrawę serwujemy w restauracji i jest bardzo popularna. Szczerze mówiąc nie widzę sensu w dodawaniu ryżu. Może z tego względu, że nigdy nie lubiałam dań w stylu ziemniaki z makarone, chleb z reyżem itp. Jeden "zapychacz" wystarczy ;). W podanej potrafie zapomnieałam dodać, że ser pleśniowy dodajemy do sosu, jest ego ostatnim składnikiem i pozwalamy mu sie rozpuścić. Smacznego :)

Zgłoś 11.08.2009 popo,

bardzo interesujący sposób podania