Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Papryka palce lizać

Tekst i foto mak125 29-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
425 złprosty45 min.niska

Składniki:

ryż pełnoziarnisty 2 szklanki, pieczarki 30 dag, 4 papryki (duże), pomidor, szklanka bulionu, bazylia (najlepiej świeża), oregano, siekana pietruszka - pół pęczka, szczypta pieprzu, starta grubo mozzarella, starty drobno parmezan

Jak przyrządzić:

Papryki umyć w ciepłej wodzie, odkroić wieka, usunąć wnętrze i czubek łodygi.
Ryż ugotować na półtwardo.
Pieczarki pokroić w kostkę, dusić na łyżce oliwy z oliwek - pod koniec dodać pokrojony w kostkę pomidor, posiekaną bazylię, oregano i pietruszkę - dusić, aż zgęstnieje.
Do pieczarek dodać ryż i połowę mozzareli,
farszem napełnić papryki, na górze posypać mozzarellą i parmezanem, przykryć wiekami, ozdobić listkami bazylii.
Papryki ustawić pionowo w naczyniu żaroodpornym, podlać bulionem.
Wstawić do piekarnika, szybkowaru lub mikrofali,
gotować, aż papryka będzie miękka, a ser się zapiecze.

Jak podawać?

Podać na talerzu posypanym świeżą bazylią, polać sosem (pozostałym po wyjęciu papryk z naczynia), posypać parmezanem.

Uwagi:

Lekka i zdrowa kuchnia.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.08.2009 s'd;fl

cudowny przepis