Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Papryka po śródziemnomorsku

Tekst i foto nika883 02-12-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? zł-180-240 min.?

Składniki:

1 czerwona papryka,
1 papryka zielona,
1 papryka żółta,
2 łyżeczki drobno posiekanych kaparów,
4 drobno posiekane filety anchois,
3 łyżki porozrywanych świeżych liści bazylii,
80 ml oliwy z oliwek.

Jak przyrządzić:


Papryki kroimy na pół i usuwamy z nich nasionka i błony. Układamy na ruszcie do góry skórką. Wierzchy papryk smarujemy oliwą i opiekamy do chwili, gdy na skórce zaczną się pojawiać czarne bąble. Paprykę wyjmujemy z rusztu, wkładamy do foliowej torebki i zostawiamy do schłodzenia. W ten sposób lżej nam będzie zdjąć skórkę. Oswobodzone ze skórki warzywa kroimy na grube paski i wkładamy do miski. Oliwę, kapary, porozrywane listki bazylii i anchois mieszamy i takim sosem polewamy paski papryki. Doprawiamy do smaku pieprzem i niewielką ilością soli. Potrawa smakuje najlepiej, gdy pozostawimy ją na 3-4 godziny do „przegryzienia”.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.09.2008 Ruda Basia

Super - niezwykły niezapomniany smak, a także zapach!

Sprawdzona przez wielu moich gości i doceniona. Gorzej ze świeżą bazylią - daję czasem odrobinę suszonej - też może być.

... Pokaż więcej

Super - niezwykły niezapomniany smak, a także zapach!

Sprawdzona przez wielu moich gości i doceniona. Gorzej ze świeżą bazylią - daję czasem odrobinę suszonej - też może być.