Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Paprykarz a la dori

Tekst i foto dori 19-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

2-3 duże cebule,
4 papryki (najlepiej różnokolorowe),
6 pomidorów,
2 laski kiełbasy typu toruńska,
2-3 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
papryka słodka i ostra

Jak przyrządzić:

Kroimy kiełbasę w kostki i rzucamy na rozgrzaną patelnię.
Gdy kiełbasa się zarumieni i puści tłuszcz, wrzucamy do gara.
Kroimy drobno cebulę i tak samo podsmażamy i wrzucamy do gara.
Obieramy pomidory i kroimy w kostkę (nie za drobno), wrzucamy do gara.
Teraz już możemy postawić gar na małym ogniu, niech się gotuje.
W tym czasie kroimy jeszcze paprykę i też wrzucamy do gara. Wszystko mieszamy.
Według uznania sypiemy sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą.
Na koniec kroimy czosnek w cieniutkie listki i wrzucamy do gara.
Co jakiś czas mieszamy.

Jak podawać?

Na głębokim talerzu lub w miseczce.

Uwagi:

Potrawa ta najlepiej smakuje latem, gdy warzywa są słodkie i nie ukrywajmy - dużo tańsze niż o innych porach roku.
Jest szybka i łatwa. Najlepiej ugotować duży gar i jeść przez kilka dni, najlepiej smakuje po plażowaniu:)

Czas przygotowania:

Gotujemy tak długo, aż warzywa puszczą sok.
Uważajcie, żeby papryka za bardzo nie rozmiękła.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.03.2006 lalapupu

a mi to wyglada raczej na paprykarz niz leczo, bo w leczu sa cukinie lub jakies tam inne dyniowate stworzenia :)

Zgłoś 20.03.2006 r

chyba to leczo

Zgłoś 21.03.2006 Kasia

Dobrze ci to Lalapupu wygląda na paprykarz bo to jest PAPRYKARZ! Wiidac, nie wszyscy umieją czytać ze zrozumieniem:P.

Podrawa smaczna szczególnie gdy czasu brak na coś bardziej "wykw... Pokaż więcej

Dobrze ci to Lalapupu wygląda na paprykarz bo to jest PAPRYKARZ! Wiidac, nie wszyscy umieją czytać ze zrozumieniem:P.

Podrawa smaczna szczególnie gdy czasu brak na coś bardziej "wykwintnego":).