Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Papryki faszerowane

Tekst i foto Aniutka 19-10-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
45-6 złprosty60 min.?

Składniki:

- 4 duze papryki,
- 2 torebki ryzu,
- 1/2 kg mielonego miesa,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 25 dag zmielonego wędzonego boczku,
- 3 cebule usmazone na zloto,
- 1 kostka rosolowa,
- 1 lyzka wegety,
- lisc laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz mielony do smaku,
- koncentrat pomidorowy-sloiczek.

Jak przyrządzić:

Papryki pozbawic nasion od gory odcinajac tylko zielony ogonek, umyc. Ugotowac ryz, wymieszac z miesem, boczkiem cebula, kukurydza i groszkiem doprawic do smaku pieprzem i wegeta. Napelnic papryki farszem; w 1 litrze wody rozpuscic kostke rosolowa i koncentrat pomidorowy. W naczyniu ustawic papryki pionowo - zalac zalewa i dodac lisc laurowy i ziele angielskie okolo 5 ziaren. Dusic lub piec w piekarniku okolo godziny koniecznie pod przykryciem.

Potrzebne przybory:

Ostry noz, ew. maszynka do mielenia, deska, patelnia, naczynie zaroodporne lub garnek-brytfanka, lyzka najlepiej drewniana, otwieracz do konserw.

Jak podawać?

Ja wykladam cala papryke na lisc salaty i ta czesc z farszem polewam sosem z garnka.

Uwagi:

Pamietajcie, ze wegeta rozpuszcza sie powoli, a jezeli kupujecie gotowe mieso mielone, to czesto jest troche posolone.
Papryki mozna stosowac dowolne wedle uznania, ale te z plaskim spodem lepiej stoja w naczyniu, a czerwone sa najslodsze.

Czas przygotowania:

Jak zaczniecie od ugotowania ryzu i przygotowania farszu, to robota w rekach sie pali.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.10.2004 Ulik

Właśnie dwa dni temu miałam gości i robiłam paprykę faszerowaną. Moja wersja jest inna ponieważ ja mięso duszę z dużą ilością cebuli a potem mielę (nie uważam gotowego mięsa mielonego a tym bard... Pokaż więcej

Właśnie dwa dni temu miałam gości i robiłam paprykę faszerowaną. Moja wersja jest inna ponieważ ja mięso duszę z dużą ilością cebuli a potem mielę (nie uważam gotowego mięsa mielonego a tym bardziej z woreczków foliowych - ale to moje zdanie) do mięsa dodaję starte pieczarki i ugotowany ryż, wszystko doprawiam i faszeruję papryki. Efekt - sa przepyszne. Pozdrawiam :)

Zgłoś 17.11.2004 ICE

Sposób podania poprostu super. Ciepłych żeczy nie podaje sie na sałacie. Trzeba bylo puzniej obejżeć tą sałate. Przecież to nie zpetyczne.

Zgłoś 26.10.2005 Iwona

Skąd wy bierzecie te ceny za dania? 5-6 zł. tyle kosztuje dobra puszka kukurydzy i groszku, a gdzie reszta?

Zgłoś 17.05.2006 kams

ICE jesli chcesz komentowac cokolwiek najpierw naucz sie gramatyki polskiej.a co do tych papryk to wlasnie je zrobilam i sa super.

Zgłoś 09.08.2006 L.

ja polecam te papryki ulozyc w zaroodpornym naczyniu i piec 30 min.Papryki posmarowac koncentraten pomidorowym.Papryki beda zdecydowanie lepsze niz gotowane ............bo tak jak pisala autorka... Pokaż więcej

ja polecam te papryki ulozyc w zaroodpornym naczyniu i piec 30 min.Papryki posmarowac koncentraten pomidorowym.Papryki beda zdecydowanie lepsze niz gotowane ............bo tak jak pisala autorka tego przepisu ....golabki ulozyc w wodzi itp..... wiec to nie jest duszenie......duszenie polega na uprzednim podsmazeniu a pozniej podlaniu wody.....wiec ktos wprowadza w blad..........pozdrowienia dla autorki

Zgłoś 22.10.2008 bilas

sprobuje moze sie uda!!!

Zgłoś 25.10.2006 ventura

polecam włożyć miedzy farsz tak po środku plasterek sera a drugi na 5 minut przed zakończeniem pieczenia pycha!!:)

Zgłoś 09.07.2007 Sandra

Tak, tylko inteligentnie nie podalas ile i na jakich stopniahc m sie to piec !.

Zgłoś 29.08.2008 ewa

panienki,

jak wam sie przepis nie podoba to po prostu nie korzystajcie z niego.

nie ma to jak polska zgryzliwosc - nawet takie pyszne papryki moze obrzydzic.

smaczego dla ma... Pokaż więcej

panienki,

jak wam sie przepis nie podoba to po prostu nie korzystajcie z niego.

nie ma to jak polska zgryzliwosc - nawet takie pyszne papryki moze obrzydzic.

smaczego dla malkontentow