Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Papusiak z chapiti

Tekst i foto san_szajn 11-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni60 min.?

Składniki:

Papusiak:
4 średnie pieczarki,
1 cebula,
mała cukinia,
2 jędrne pomidory,
mała papryka czerwona,
mała papryka żółta,
groszek,
olej,
pieprz,
sól,
maga.


Chapiti:
35 dag mąki,
łyżeczka soli,
szklanka letniej wody.

Jak przyrządzić:

Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, tak samo cebule. Dno garnka pokrywamy olejem, lekko podduszamy cebulę i pieczarki – tak, aby cebula się zeszkliła. Cukinię razem ze skórką kroimy na kostki (ok. 2 cm) i dorzucamy. Pomidory obieramy ze skórki i tak, jak papryki również siekamy w kosteczkę. Dorzucamy do garnka. Dosypujemy groszku i przyprawiamy. Gotujemy pod przykrywką, co jakiś czas mieszając, dopóki nie zrobi się papka. W między czasie zabieramy się za chapiti. Do miski wsypujemy 35 dag mąki, dosypujemy łyżeczkę soli i powoli dolewamy letniej wody. Ciasto wyrabiamy, dopóki nie zrobi się gładkie i elastyczne. Można je odstawić na 45 min. żeby doszło do siebie, ale ja tego zwykle nie robię. Następnie z ciasta tworzymy wałek, i dzielimy go na 10-12 równych kawałków. Każdą część rozwałkowujemy na placek grubości 5mm. Patelnię smarujemy margaryną (można też na niewielkiej ilości oleju) i smażymy z dwóch stron, dopóki placek nie zrumieni się.

Jak podawać?

Papusiak nakładać na talerz i podawać razem z chlebkiem chapiti.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.