Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Parowańce

Tekst i foto Ewelina 06-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
10 szt.? złśredni10 min.średnia

Składniki:

0,5 kostki drożdży,
1,5 szkl. mleka (0%),
4 łyżki cukru,
1 torebka cukru waniliowego,
2 jajka,
ok. 0,5 kg mąki,
szczypta soli

Jak przyrządzić:

Drożdże rozpuścić w garnku z ciepłym mlekiem, dodać cukier i wsypać tyle mąki, aby powstała konsystencja bliska gęstej śmietanie. Przykryć garnek pokrywką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Następnie dodać do tego jajka, sól, cukier waniliowy i tyle mąki, aby powstało ciasto, z którego da się lepić kulki. Ciasto formować w wałki, kroić na kawałki i robić z nich kulki wielkości dłoni, które można nadziewać dżemem lub śliwkami. Gotować na parze przez 10 min. Polecam podawać polane jogurtem naturalnym z dodatkiem cynamonu lub z młodą kapustką.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.09.2006 łucja

U mnie w domu nazywaja się kluski parowe i jemy to na słodko, najczęsciej ze ubita smietana zmieszana z owocami

Zgłoś 19.10.2008 dave.pl

zaraz spróbuję zrobić kluski parowe według tego przepisu. juz jestem głodny :))

Zgłoś 30.09.2008 akne

jadłam to raz wzyciu u cotki,u mnie w domu sie tego dania nie robi a szkoda bo z tego co pamietam to dobre,fajny przepis zwłaszcza ze od mojej ciotki nie sposob go było wydobyc.a tu prosze pr... Pokaż więcej

jadłam to raz wzyciu u cotki,u mnie w domu sie tego dania nie robi a szkoda bo z tego co pamietam to dobre,fajny przepis zwłaszcza ze od mojej ciotki nie sposob go było wydobyc.a tu prosze przepis jest i za to lubie internet ;)