Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Parówki pod pierzynką

Tekst i foto Julita 07-06-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty30 min.820 kcal

Składniki:

60 dag parówek,
2 jajka,
5 łyżek mleka,
20 dag mąki,
po łyżce posiekanej natki pietruszki i szczypiorku,
olej do smażenia,
sól, pieprz

Jak przyrządzić:

Żółtka roztrzepać z mlekiem i 5 łyżkami wody. Cały czas mieszając powoli wsypać mąkę. Białka ubić na sztywno, pianę dodać do ciasta wraz z posiekanymi ziołami, delikatnie mieszając (jeśli ciasto jest za rzadkie - wsypać nieco mąki).
Parówki pokroić na kawałki długości 5 cm. Dużą ilość oleju rozgrzać w rondlu. Parówki zanurzać w cieście, smażyć na złoto, osączyć z tłuszczu. Podawać z surówką.Smacznego :o)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.06.2005 aga

Bardzo fajne!

Zgłoś 30.12.2005 ~nina

nie rozumiem w składnikach jest podane mleko a w opisie woda, to które z tych składników?