Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Parówki w cieście francuskim

Tekst i foto Ewela 07-05-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.;)

Składniki:

4 parówki (polecam Delikatesowe z Sokołowa, liczba parówek zależy od wielkości ciasta), 4 plastry sera żółtego, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 1 jajko.

Jak przyrządzić:

Nagrzewamy piekarnik od ok. 180 st. C. Ciasto kroimy na 4 równe kawałki (ćwiartki), na każdej części kładziemy parówkę owinięta w plaster żółtego sera. Każdą parówkę zawijamy w ciasto i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika, aż się zrumienią, czyli na około 20-30 min.

Jak podawać?

Upieczone parówki podaję z dowolną surówką (np. z kapusty pekińskiej) lub dowolnym sosem, ale dzieci chętnie jedzą z keczupem.

Uwagi:

Ja parówki kroję na pół wzdłuż i wkładam w nie ser, potem wszystko zawijam w ciasto. Dobrze smakują również z włożonymi w środek pieczarkami (wcześniej ugotowanymi i pokrojonymi w plastry).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.05.2007 renia

zrobię na kolację pewnie będzie pyszne

Zgłoś 12.05.2007 kykyna_

pychaaa! Bardzo syte, wyśmienite! Kupiłam ciasto francuskie w Biedronce (3 zł.), wyszło mi 4 parówki :) POLECAM

Zgłoś 17.05.2007 Ewela

kykyna, nie podkradaj mojego nicka!

Zgłoś 18.06.2007 Promien

Wlasnie robie z serem....

Pycha bardzo syte

Zgłoś 13.12.2008 iwona

polecam

Zgłoś 08.08.2008 zaza

jeśli ktoś woli bardziej pikantne polecam posypac ser chilli w proszku - jest super !!!

Zgłoś 25.11.2009 edyta

fajne,szybkie,proste rozwiazanie na kolacyjke...dzieki za wrzute.