Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Parówki w cieście

Tekst i foto turboponton 01-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
36 złprosty60 min.?

Składniki:


- 6 parówek
- 6 plastrów żółtego sera
- 200 g mąki 500
- olej
- drożdże
- mleko
- sól, cukier, pieprz

Jak przyrządzić:


Ciasto:
Mąkę wsypać do miski, wkruszyć ok. 20 g drożdży, dodać pół małej łyżeczki cukru, sól wg uznania, dwie łyżki stołowe oleju, i dolewać tyle mleka aby ciasto po wyrobieniu miało konsystencję ciasta na pizzę. Wyrabiać ok. 20 minut. Uformować kulę z wyrobionego ciasta, ponakłuwać ją widelcem i pozostawić przykrytą szmatką w ciepłym miejscu na ok 30 minut. Następie ponownie wyrabiać ok. 10 minut, podzielić ciasto na 6 części, rozwałkować każdą na podłużny prostokąt o szerokości nieco większej niż parówka. Obrane z folii (sic!) parówki zawijać najpierw w plastry sera a następnie w plastry ciasta. Należy uważać aby parówka ani ser nie wystawały poza rulon ciasta. Pozaklejać końce rulonów, smażyć w rozgrzanym do 180 stopni głębokim oleju, lub we frytkownicy identycznie jak pączki ok 6-7 minut.

Potrzebne przybory:


frytkownica

Jak podawać?


Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.09.2005 ilona

pyszne :)

Zgłoś 28.09.2005 asiaperitus

Ja robię je identycznie tylko zamiast smażenia na oleju - piekę je w piekarniku ( 15 minut ,ok. 200oC), aby bułeczki ładnie się przyrumieniły po ułożeniu surowych na blasze, smaruję białkiem. ... Pokaż więcej

Ja robię je identycznie tylko zamiast smażenia na oleju - piekę je w piekarniku ( 15 minut ,ok. 200oC), aby bułeczki ładnie się przyrumieniły po ułożeniu surowych na blasze, smaruję białkiem.

POLECAM, JEST NAPRAWDĘ PYSZNIUTKIE.

Zgłoś 27.02.2006 elinka

Ja tez pieke w piekaniku, a ser tre na tarce bo latwiej sie wtedy zawija parowki! Dodaje ziola: bazylia, majeranek, oregano i czosnek granulowany. Pyszne!

Zgłoś 06.06.2006 kornelka4

wczoraj wypróbowałam przepis (ale piekłam w piekarniku)- bardzo dobre POLECAM

Zgłoś 31.01.2007 kwiat-uszek

właśnie przed chwilą zrobiłam parówki. miałam problemy ze zwinięciem ciasta, sera i parówki, ale poradziłam sobie. następnym razem ser zetre na tarce, może wtedy będzie łatwiej zwijać. No i piek... Pokaż więcej

właśnie przed chwilą zrobiłam parówki. miałam problemy ze zwinięciem ciasta, sera i parówki, ale poradziłam sobie. następnym razem ser zetre na tarce, może wtedy będzie łatwiej zwijać. No i piekłam we frytkownicy. Wyszły bardzo dobre, ale nie udało mi się zjeść wszystkiego(mam nadzieje, że można je odgrzewać). ps. do ciasta dodałam bazylię i oregano. Życzę smacznego