Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Parówki w naleśnikach

Tekst i foto KOCICA 08-02-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
dużo? złprosty45 min.dużo

Składniki:

- mleko,
- woda,
- jajko i mąka - na naleśniki - na ok 15-18 szt.,
- ok. 9-10 cienkich parówek,
- mały słoik ogórków marynowanych,
- kostka żółtego sera w plasterkach (ok 15-20 dkg).

Jak przyrządzić:

Usmażyć naleśniki, ser pokroić w plasterki, ogórki na cztery cząstki. Parówki obrać z folii i ponacinać wzdłuż (ale nie do końca). Na ciepłych naleśnikach układać plasterek sera, na nim parówkę. W każdej parówce umieścić cząstkę ogórka. Zwinąć w rulon i przekroić na pół. Ustawiać obok siebie, dość ciasno, w naczyniu żaroodpornym (rozciętym końcem do góry). Na wierzch ułożyć pozostałe plasterki sera. Wstawić do zimnego piekarnika i zapiekać ok 45 minut w temp. 180-200C.

Potrzebne przybory:

Patelnia, naczynie żaroodporne, itp...

Jak podawać?

Doskonała odmiana krokietów ;)

Uwagi:

Można posypac parmezanem. Bardzo dobrze komponują się z czerwonym, dość pikantnym barszczykiem. Ilość parówek i naleśników zależy od wielkości naczynia, w którym mają być zapiekane.

Czas przygotowania:

Czas podany jest szacunkowo, naleśniki powinny sie zarumienić pod serem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.05.2003 izuniaczek

no nawet nie czytalam komentarzy ale nie lubie :))

Zgłoś 13.03.2003 KOCICA

Kicia, to kwestia gustu, kto co lubi jeść, a podobno o gustach się nie dyskutuje... ja np nie tknęłabym wątróbki pod żadną postacią a moja rodzinka się tym zajada..;)

Zgłoś 24.02.2003 Kasieńka

Znam inną wersję: plastry sera na naleśniku posypać tymiankiem,a parówkę polać keczupem,zwinąc w rulon.Naleśniki z parówkami układam ciasno na patelni(mieści się jakieś 6,7 sztuk) podlewam odrob... Pokaż więcej

Znam inną wersję: plastry sera na naleśniku posypać tymiankiem,a parówkę polać keczupem,zwinąc w rulon.Naleśniki z parówkami układam ciasno na patelni(mieści się jakieś 6,7 sztuk) podlewam odrobiną oleju i wody,przykrywam pokrywką i duszę na małym ogniu.

Jest to bardzo syte.Można danie wzbogacić dodając na naleśnik,oczywiście przed zwinięciem,łyżkę duszonych pieczarków z cebulką.A tymianek jest niezbędny -daje aromat! No chyba że się go nie lubi.A naleśniki najlepiej smażyć na patelni teflonowej bez oleju.Nie są takie tłuste.

Zgłoś 07.03.2003 Kasieńka

W moim domu to danie jest bardzo lubiane. Bywa tak ,iż w jeden dzień smażę naleśniki i są ze słodkim nadzieniem , a na drugi dzień odświeżam te ,które mi zostały (może nie jest to najzdrowsze a... Pokaż więcej

W moim domu to danie jest bardzo lubiane. Bywa tak ,iż w jeden dzień smażę naleśniki i są ze słodkim nadzieniem , a na drugi dzień odświeżam te ,które mi zostały (może nie jest to najzdrowsze ale liczy się czas) i pakuję do nich parówki. Choć nie jest to reguła,zawsze to co świeżo przygotowane jest smaczniejsze.

Zgłoś 05.03.2003 KICIA

znam ten przepis od znajmej ktora twierdzi,że u niej w domu zawsze biją sie o to,więc zrobiłam i wiecie co? mi osobiscie lepiej smakuja osobno parówki i osobno nalesniki...u mnie w domu to sie b... Pokaż więcej

znam ten przepis od znajmej ktora twierdzi,że u niej w domu zawsze biją sie o to,więc zrobiłam i wiecie co? mi osobiscie lepiej smakuja osobno parówki i osobno nalesniki...u mnie w domu to sie bili żeby tego nie jeść...

Zgłoś 19.08.2004 [Tea]

danie proste nie drogie i smaczne -zrobilam i wszystkim smakowalo -super

Zgłoś 09.01.2005 Kazek

@ PEPE

stary, jezeli nie umiesz robic to nie rob ...

Zgłoś 20.10.2005 gośka

Bardzo zapychające ale też bardzo smaczne:-)) Ja dodałam jeszcze trochę bazylii, ot tak bo lubię. I wyszło OK.

Zgłoś 20.10.2005 gośka

Aha, no i nie przecinałam ich w ogóle i nie dodałam ogórka - nie było pod ręką a czas naglił:-]

Zgłoś 20.04.2006 kasia

mi te parowki smakowały!!!!!!dodałam na ciasto oregano i ketchupu a potem serek i parówki wyszły świetne!!!!!!

Zgłoś 03.09.2006 PRAWDZIWA Martana

Male pytanko - po kiego grzyba rozcinac i ustawiac? Wystarczy takie rulonokrokietocanelloni polozyc w naczyniu zaroodpornym, przykryc serem (jeszcze lepiej posypac parmezanem i dorzucic odrobine... Pokaż więcej

Male pytanko - po kiego grzyba rozcinac i ustawiac? Wystarczy takie rulonokrokietocanelloni polozyc w naczyniu zaroodpornym, przykryc serem (jeszcze lepiej posypac parmezanem i dorzucic odrobine smietany z czerwonym pieprzem i voila::)

Zgłoś 27.06.2008 andziaa

Moj maz uwielbia to danie.dodaje do tego suroweczke i frytki lub pieczone ziemniaczki.tuczace ale za to pyszne