Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Parówki z boczkiem

Tekst i foto Pa1ula 30-01-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- 4 parówki,
- boczek,
- ser żółty,
- musztarda.

Jak przyrządzić:

Parówki zalewamy gorącą wodą, zagotowuwujemy ale nie gotujemy. Boczek kroimy w plastry, ser żółty w prostokąty. Następnie ostygnięte parówki nacinamy w środku wzdłuż i smarujemy wewnątrz musztardą, wciskamy kawałek sera, a następnie owijamy dwoma małymi lub jednym dużym plasterkiem boczku. Aby boczek sie dobrze trzymał parówki, wbijamy w dwóch miejscach wykałaczki, tak przygotowane parówki pieczemy w piekarniku, aż zrobią sie chrupiące.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.03.2003 opo

to się nazywa "parówki po kanadyjsku" :)

czemu akurat tak? pewnie dlatego dlaczego pierogi sa ruskie ;p

Zgłoś 10.10.2003 mąż

Fajne!

Dobrze jest jak ten żółty ser wystaje z tej "kanapki" On się topi i nadaje smaku całemu daniu. Można też posypać startym serem żółtym-ostrym te paróweczki. Po wyjęciu, zw... Pokaż więcej

Fajne!

Dobrze jest jak ten żółty ser wystaje z tej "kanapki" On się topi i nadaje smaku całemu daniu. Można też posypać startym serem żółtym-ostrym te paróweczki. Po wyjęciu, zwykle posypuję je lekko! sproszkowaną słodką papryką. Do środka można dać także inne komponenty - jak kto chce. Ale jest to fajne danie. Smacznego!

Zgłoś 11.12.2003 viki271976

Przepis podobny do mojego. Ja niegotowane paprówki nacinam wzdłuż zostawiając w całości po jakimś 1 cm z każdego końca (aby sie nie rozpołowiły). Do środka wkładam plaster zółtego sera (tak aby ... Pokaż więcej

Przepis podobny do mojego. Ja niegotowane paprówki nacinam wzdłuż zostawiając w całości po jakimś 1 cm z każdego końca (aby sie nie rozpołowiły). Do środka wkładam plaster zółtego sera (tak aby nie wystawał z jednej strony z nacięcia, czasem też kawałek suszonej śliwki i owijam parówkę wystającym serem. Następnie owijam plasterkiem boczku, spinam wylałaczką, ukłdam w żaroodpornym naczyniu lub na folii aluminiowej i zapiekam.

Też smaczne.