Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Parzybroda Babci Irenki Pawlak

Tekst i foto Pawlaczka 09-01-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
dużo7 złprosty45 min.?

Składniki:

- kapusta, główka średnia,
- ziemniaki, ok. tyle samo co kapuchy,
- opakowanie śmietany (nie chudej!!),
- cebula, 2 duże na główki,
- sól,
- pieprz,
- liść laurowy,
- olej lub oliwa.

Jak przyrządzić:

Kapuchę umyć, pokroić na drobno. Ziemniaki obrać i pokroić jak na zupę. Do dużego gara wlać trochę wody, włożyć kapuchę i na wierzch ziemniaki. Nie mieszać!! Ziemniaki muszą się być na wierzchu i się parować. Dodać listek laurowy, kilka ziarnek piperzu. Gotować, aż będzie miękkie (nie mieszać), sprawdzając co jakiś czas, czy jest woda na dnie. Jak już będzie dochodzić, zeszklić na dużej patelni na oleju pokrojoną cebulkę. Pod koniec smażenia wlać na patelnię smietanę (dobrą i dosyć tłustą, żeby się nie "zważyła"). Ja kapusta i ziemniaki będą już miękkie, pomieszać je, wlać do nich śmietanę i cebulką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ma być dosyć pieprzne, ale zależy, kto co lubi:)) Je się gorące bardzo!

Potrzebne przybory:

Gar i patelnia.

Jak podawać?

Na talerzach:)) ze śliniakiem na brodę.

Uwagi:

1. Można do kapusty dodać marchewkę (zetrzeć na tarce).
2. Wody nie ma byc za duzo- troche na dnie, tak zeby sie nie przypalilo.
3. Ma sie tak rozgotowac, zeby byla papka na koncu:)))
4. Parzybroda dlatego, ze jest tak dobre, ze sie je bardzo gorące i parzy brodę.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.01.2004 Mania

Potrawa jest boska z młodej kapuchy,z młoda marchewka. znam ten smak.

Zgłoś 29.01.2004 dido

ponosi was z kapustą i kartoflami' nie jecie mięsa to jedzcie cos tresciwego np. wątróbka sojowa w jażynach

Zgłoś 16.02.2004 Kaja

u nas do tego był kawał mięcha duszonego, a na kapuchę dawało się bułkę tartą z masełkiem:)

Zgłoś 18.03.2004 Pawlaczka

Tak, miecha kawał do tego supeeer. Z sosikiem. Mniam

Zgłoś 05.02.2010 Romik

Pyszne w wykonaniu mojej mamy-Romik

Zgłoś 03.05.2008 misio:D

takie pyszne ze az niedobre:P

Zgłoś 27.04.2011 Dora

A ja robie parzybrode w ten sposob : Młoda kapusta biala, ziemniaki, boczek wędzony , kiełbasa... przekładam warstwami , kazda warstwe ziemniakow sole i smaruje ketchupem , calosc zalac woda, ta... Pokaż więcej

A ja robie parzybrode w ten sposob : Młoda kapusta biala, ziemniaki, boczek wędzony , kiełbasa... przekładam warstwami , kazda warstwe ziemniakow sole i smaruje ketchupem , calosc zalac woda, tak aby bylo przykryte ... gotowac do miekkości ..... Pyszności !!!

Zgłoś 27.04.2011 Dora

A ja robie parzybrode w ten sposob : Młoda kapusta biala, ziemniaki, boczek wędzony , kiełbasa... przekładam warstwami , kazda warstwe ziemniakow sole i smaruje ketchupem , calosc zalac woda, ta... Pokaż więcej

A ja robie parzybrode w ten sposob : Młoda kapusta biala, ziemniaki, boczek wędzony , kiełbasa... przekładam warstwami , kazda warstwe ziemniakow sole i smaruje ketchupem , calosc zalac woda, tak aby bylo przykryte ... gotowac do miekkości ..... Pyszności !!!

Zgłoś 23.02.2012 jaaaaan

..ja zawsze parzylem sobie brode herbata - czas sprobowac czegos pozywniejszego = ten przepis brzmi odpowiednio :)