Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Parzybroda

Tekst i foto Małgośka 30-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?minimalny złprosty40 min.niska

Składniki:

1/2 główki kapusty słodkiej,
1 cebula,
2 marchewki,
6-7 ziemniaków,
2-3 łyżki śmietany,
odrobina tłuszczu (jaki kto lubi, do podsmażenia cebulki),
przyprawy: Kucharek, ziele angielskie, liść laurowy

Jak przyrządzić:

Kapustę pokroić (mogą być spore kawałki), następnie obrać ziemniaki. Na dno garnka włożyć ziemniaki, na nie pokrojoną kapustę i obrane i pokrojone marchewki. Zalać wodą, posolić, dodać Kucharka, liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotować do miękkości kapusty - lepiej dłużej, by kapusta była naprawdę bardzo miękka. W międzyczasie kroimy drobno cebulę i smażymy na tłuszczu. Po ugotowaniu ziemniaków i kapusty - zwyczajnie odcedzić. Wlać tłuszcz z cebulką, śmietanę, dodać trochę pieprzu - dosmakować solą, a następnie starannie tak utłuc jak ziemniaki. Gotowa potrawa jest jednolita i luźna - można spożywać ją samą lub z mięskiem. Jest przepyszna, to przepis mojej babci. Życzę wszystkim smacznego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.03.2006 Makucha

Dzieki za przepis! Zawsze się zastanawiałam jak sie to robi. Myslałam tylko, że potrzebna jest młoda kapusta.