Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

PASIBRZUCH PAŁUCKI

Tekst i foto trucizna2003 29-06-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6-8ok. 17 złprosty40 min.-

Składniki:

- średnia głowka młodej kapusty,
- 1 kg bobu,
- 1/2 kostki masła lub 2 łyżki smalcu za skwarkami,
- vegeta,
- kminek,
- lubczyk lub 2 kostki rosołowe Winiary,
- 3 łyżki mąki,
- można dodać 0,5 kg surowego boczku lub żeberek wieprzowych,
- 1 szkl mleka,
- 0,5 łyżki cukru,
- biały pieprz.

Jak przyrządzić:

Kapustę szatkujemy niezbyt cienko nożem, zalewamy zimną woda i gotujemy od zawrzenia 5 min. Odlewamy całkowicie wodę , władamy boczek lub żeberka, kminek cały lub zmielony, łyżkę Vegety, 0,5 łyżki cukru zalewamy 1 szkl mleka i 2 szkl wody. Gotujemy aż mięso będzie miękkie, odcedzamy, mięso studzimy i kroimy w średnią kostkę. Do ugotowanej kapusty w miarę potrzeby dodajemy kostki rosołowe /do smaku/, dodajemy masło lub smalec mieszamy na ogniu zagęszczając 3 łyżkami mąki. Władamy osobno ugotowany bób i pokrojone mięso, mieszamy podgrzewamy i podajemy z artystycznie połamanymi kawałkami bagietki.

Potrzebne przybory:

2 garnki, deska i nóż, łyżka do mieszania i próbowania... ja preferuję drewnianą łyżkę

Jak podawać?

Podawać jak bigos ale z odrobiną serca !!!

Uwagi:

Uwaga. Dodatek mięsa nie jest konieczny, podobnie kminku gdy ktoś nie lubi. Potrawę można gotować przez cały rok używając mrożonego bobu. Dodatek kminku łagodzi ... kanonadę!! Kiedy konsystencja PASIBRZUCHA jest podobna do bigosu... możemy wylać odlaną wodę po gotowaniu kapusty.

Czas przygotowania:

Można użyć pozostałego z wcześniejszych posiłków mięsa lub skrawków wędzonek.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.07.2003 Ela

czy bób ma być ze skórką ?

Zgłoś 18.11.2003 Shanti

Śmierć vegecie, kucharkowi, warzywku i innym pseudosmakom.

Czy nasze babki gotowały paskudnie bo nie miały do dyspozycji tych "cudów" chemii??

odpowiedz pozostawiam zaint... Pokaż więcej

Śmierć vegecie, kucharkowi, warzywku i innym pseudosmakom.

Czy nasze babki gotowały paskudnie bo nie miały do dyspozycji tych "cudów" chemii??

odpowiedz pozostawiam zainteresowanym

Zgłoś 09.04.2008 elvisek

Używam Vegety itp, glutaminianu sodu, używam też lodówki mikrofalówki i palników gazowych a moja babka tego nie miała... i co? sorki ale chemia w kuchni jest ważna a zastanawiałeś się kiedyć jed... Pokaż więcej

Używam Vegety itp, glutaminianu sodu, używam też lodówki mikrofalówki i palników gazowych a moja babka tego nie miała... i co? sorki ale chemia w kuchni jest ważna a zastanawiałeś się kiedyć jedząc kanapkę z masłem i wędliną ile jesz polepszaczy smaku ? czy wiesz, ze zwierzeta hodowlane nie pasa się na łące a są karmione koncentratami biłkowymi stymulującymi ich wzrost ? pieprzenie o tym, ze vegeta jest be jest śmieszne i żałosne, aha a zboże na makę sam młócisz w wannie ?