Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pasta pieczarkowa

Tekst i foto Nikka 26-01-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1010 złprosty15 min.średnio dużo

Składniki:

- pieczarki,
- ser zolty,
- czosnek,
- mleko,
- cebula,
- oliwa,
- przyprawy,
- kajzerki.

Jak przyrządzić:

Bułki kajzerki –około 10 szt. lub inne przekroić na pół i wydrążyć miąższ.

Pieczarki – pół kilograma pokroić lub zetrzeć na grubej tarce, lub wrzucić do robota kuchennego
i wraz z drobno pokrojoną cebulką-2 małe sztuki,
przyprawami- czosnkiem, solą i vegetą
oraz czosnkiem: 1-2 ząbki rozmiażdżone poddusić. Do tego dodać rozdrobniony z odrobiną mleka miąższ z bułki-wyciśnięty i wymieszać z żółtym serem-około 40 dkg startym na grubej tarce. Taką mieszaniną napełniać połówki bułki i zapiekać.

Potrzebne przybory:

Patelnia, piekarnik.

Jak podawać?

Mozna np. umiescic na stole na podgrzewaczu jak go mamy, wten sposob grzanki nie ostygną szybko.

Uwagi:

Znalazlam ten przepis w jednym z serwisow, wart polecenia, dlatego zamieszczam go tutaj.


Powstaly po pieczarkach sok wymieszany z oliwa nie nalezy odlewac. Zostanie on wchloniety przez ser i miąższ bułek.

Czas przygotowania:

Tyle czasu potrzeba, zakładając ze mamy robota ktory sieka pieczarki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.01.2004 emgie

super przepis :P ja robie cos podobnego tak troszkę, mój przepis jest w innych jako "zapiekanka z pieczarkami na szybko"

www.kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1591

Zgłoś 30.01.2004 Alison

Pycha! Wlasnie dzisiaj zrobilam to na kolacje i moge wszystkim szczerze polecic! :) Dziekuje za przepis :)

Zgłoś 08.02.2004 bez

Wszystko fajnie, tylko po co ta vegeta ... nie lepiej swieze lub suszone ziola, np. natka pietruszki, koperek, majeranek, bazylia ... :)

Zgłoś 10.08.2005 iza

Do"bez". Przecież vegeta, to nie tylko suszone zioła, Używaj jako przyprawę zamiast np. soli, a poznasz jak poprawia smak potraw.

Zgłoś 23.11.2005 sz

Ale vegeta jest fe, bo zawiera glutaminian sodu, który niestety nie jest wydalany przez nasz organizm i odkłada się w nim przez całe życie, więc jeżeli można uniknąć to dlaczego nie?

Natu... Pokaż więcej

Ale vegeta jest fe, bo zawiera glutaminian sodu, który niestety nie jest wydalany przez nasz organizm i odkłada się w nim przez całe życie, więc jeżeli można uniknąć to dlaczego nie?

Naturalne smaki bez vegety są jak najbardziej ok. i nie ma co kombinować na siłę!