Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pasta z makreli

Tekst i foto Czarna 09-02-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?20 złprosty20 min.?

Składniki:

- 1 duża wędzona makrela,
- 1 duża cebula (najlepsza czerwona),
- 2 srednie, twarde ogórki kiszone,
- 2 ugotowane na twardo jajka,
- majonez,
- musztarda,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Makrele obrac z ości, bardzo dokładnie oddzielajac od wędzonej skóry, jedynie mięsko sie nadawać bedzie do naszej pasty. Widelcem zozgnieść rybe, tak by nie tworzyła całych kawałków. Następnie cebule, ogórek i jajko kroimy w bardzo drobną kosteczke (pamietajmy ze ma to sie dać potem smarowac nożem jak pasta!!) mieszamy składniki. Jesli makrela jest bardzo słona (bo czasem tak sie zdarza ze kupujemy bardzo mocno soloną) sól dodajemy z dużą ostrożnością, nastepnie dodajemy pieprzu. Dużą łyżkę majonezu (polecam Kielecki, bo ma bardzo mocny wyrazisty smak), dużą łyżkę musztardy ( jaką kto lubi, moze być zarózno zwykła stołowa jak i jakas extra z ziołami)mieszamy wszystko, próbujemy czy smak jest godny naszego podniebienia, jesli brakuje ktoregos ze składników lub jeśli pasta mało sie klei lub jest zbyt sucha, dodajemy znów po łyzce majonezu i musztardy.

W lodówce mozna spokojnie te paste trzymac kilka dni. Najlepiej przykrytą lub zamknieta w pojemniku - nie zsycha wtedy.
Próbowałam te paste zmieszac również z serem żółtym, ale sie okazała trudna do smarowania i była za bardzo SYTA.

Życzę smacznego.

Potrzebne przybory:

Deska do krojenia, nóż, łyżka i misa.

Jak podawać?

Najlepiej ze swieżym pieczywem. Mniammmm pycha :-)

Uwagi:

Jeśli ktoś lubi bardzo ostre pasty, mozna zetrzec ząbek czosnku lub dać wiecej cebuli.
Pasty tej wychodzi bardzo dużo z 1 makreli. Ja te pastą zajadałam sie w dzieciństwie, to przepis mojego OJCA ;-)

Czas przygotowania:

Nie gotujemy ;-) składniki gotowe do przyrządzenia pasty bezposrednio.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.10.2004 mazik

baardzo dobra, polecam

Zgłoś 10.04.2005 Vasco

Mniaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam!!!!!!!!!!

Zgłoś 19.10.2008 radek

supeeeeerek ,dodałem jeszcze oliwy z oliwek

Zgłoś 11.06.2005 pedro

ta pasta jest pyszna ale może być także bez musztardy ja tak robię i jest super

Zgłoś 24.07.2005 magda

jest super, owszem. też zawsze tak robię paste z makreli i jest najlepsza ze wszystkich!!

Zgłoś 01.09.2005 Dogg

Rewelacja, dziex za przepisik, bez musztardy kompozycja dokonala!

Zgłoś 21.03.2006 ardad

To jest pyszne!!! Rewelka!!!

Zgłoś 12.04.2006 Anicia

rewelacja, gorąco polecam, naprawdę pyszne

Zgłoś 16.06.2006 agnieszka

zajedobra :))))

Zgłoś 21.10.2006 coyoti

Bardzo dobra pasta. Proponuje dac wiecej musztardy i pieprzu... PYCHA!!!

Zgłoś 25.10.2006 wic

bardzo dobra. Polecam też wersję z bialym serem ( moze być odsączony twarożek ziarnisty) zamiast jajek i ogórka, zamiast cebulki moze być szczypiorek

Zgłoś 25.10.2006 wic

oczywiście w wersji z białym serem nie dajemy musztardy!!!!!!

Zgłoś 03.02.2007 Rybkka

Niebo w gębie :) Dodałam wiecej ogóreczków kiszonych,wyszło rewelka...POLECAM :)

Zgłoś 03.02.2007 kasia

pyszne!

Zgłoś 27.05.2007 Mysz-ka

Ja dodaję jeszcze świeżego ziela lubczyku (magi) - pycha

Zgłoś 28.06.2007 Pasta

Właśnie zrobiłam. Wilgotne,pyszne o wyrazistym smaku. Poecam!

Zgłoś 06.11.2008 koniik

naprawdę b. dobra :)

zrobiłem żonie wstyd ;)

Zgłoś 05.11.2007 DYMEK

WYPAS!!! Zaraz sobie zrobie znowu:)

Zgłoś 28.11.2007 mama kacpra

wspaniala , robie bez musztardy ze względu na syna ale jest extra(dla siebie dodaje musztarde i szczypiro rewelacja)

Zgłoś 12.11.2008 barti

makrela 20 zł ja płace w sklepie za makrele 5zl

Zgłoś 30.11.2008 miUK

mniaaaam mam makrelę , szukalam pomysłu na jakąś ciekawą pastę i znalazłam ! danke schon za przepis

Zgłoś 11.01.2008 saław

Przepis znam od dzieciństwa rodzice zawsze tak robili polecam ,bardzo dobra

Zgłoś 05.03.2008 Agusia26

Pyszna. Ja nie miałam ogórka kiszonego to dałam konserwowy i tez smakuje. Pozdrawiam

Zgłoś 29.08.2008 craven

Nabrałem po tym wszystkim apetytu. Już makrela czeka w lodówce na swoją kolej. Czy na pikantno też będzie smakowała? lubię dużo różnych przypraw

Zgłoś 12.09.2008 kasiek

pyyyyszna :)

Zgłoś 24.02.2010 Kasiunia

zrobilam w/g przepisu i super wyszla...dzieki

Zgłoś 07.03.2010 Lukasz

jestem kolejnym fanem tej sałatki. Pamiętajcie żeby wszystko bardzo drobno posiekać, pasta robi się wtedy bardziej spójna.

Zgłoś 30.08.2010 Dziecina

Dodałam do tego bajzlu białego sera.. Może się nie znam, ale daje radę nawet z musztardą. No risk no fun:)

Zgłoś 25.03.2013 gość

Polecam dodać czarne oliwki i odrobinę ketchupu - świetnie się komponują. Robiłem też wersje z dodatkiem papryki czerwonej - bardzo kolorowo i smacznie. Polecam.