Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pasticcio greckie

Tekst i foto GATAKI 24-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
8? złprosty120 min.?

Składniki:

mięso mielone, cebula, ząbek czosnku, 1 pomidor, makaron jak na spaghetti, 1 opakowanie kremu beszamel, sól, pieprz, oliwa z oliwek, przecier pomidorowy, parmezan

Jak przyrządzić:

Cebulkę, czosnek zeszklić na oliwie, dodać starty na tarce obrany pomidor i razem dusić, aż powstanie sos. Można wrzucić mięso i chwilkę podsmażyć, zalać wodą i gotować około 45 min, tak by woda wyparowała, dodać przecier pomidorowy i jeszcze chwilkę podgotować. Dodać sól, pieprz i inne przyprawy do smaku. Ugotować makaron, odcedzić, blachę wysmarować masłem, ułożyć makaron w rządkach, a na makaron wyłożyć warstwę mięsa. Na mięso wyłożyć warstwę kremu beszamel, na krem wylać łyżkę oliwy i rozprowadzić ją delikatnie po całości kremu i na koniec posypać parmezanem - nie za wiele, by nie powstała skorupa. Piec do zarumienienia się kremu na złoto.

Potrzebne przybory:

garnek, blacha, cedzak, łyżka

Jak podawać?

Kroimy w duże kwadraty, podajemy na dużych talerzach, posypując potrawę i talerz do dekoracji serem parmezan.

Uwagi:

Bardzo dobre i łatwe do zrobienia - bardzo popularne w Grecji.

Czas przygotowania:

Przepis na średnią blachę.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.05.2006 Kinga

Bardzo dobre robilam gosciom i bardzo smakowalo a wygodne bo mozna przyrzadzic wczesniej

Zgłoś 10.01.2008 kunadrzewna

...a najbardziej popularne z makaronem - rurkami, a nie na spaghetti.

Zgłoś 24.05.2008 Magdaleini

lepiej smakuje gdy dodamy 2 lyzki ocetu balsamicznego oraz zamiast wody dodamy dokladnie dwie filizanki wody, w ktorej rozpuszczona bulion warzywny np Knorr. Niekiedy w Grecji przygotowujemy z m... Pokaż więcej

lepiej smakuje gdy dodamy 2 lyzki ocetu balsamicznego oraz zamiast wody dodamy dokladnie dwie filizanki wody, w ktorej rozpuszczona bulion warzywny np Knorr. Niekiedy w Grecji przygotowujemy z malym selerem i 1-2 marchewek startych na malych oczkach dodanych do duszacego sie miesa. Smacznego...