Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Paszteciki z fetą i szpinakiem

Tekst i foto Zuza Gałuszka 09.09.2013

Tanie i proste ciasto i niezastąpiony farsz, szpinak z fetą. Ciasto ciekawe, bo z ciepłą wodą, która leciutko spulchni je podczas leżakowania. W efekcie paszteciki podawane na ciepło są miękkie a na zimno już kruche i należy je jeść znacznie ostrożniej. Świeży szpinak, uduszony samodzielnie z odrobiną czosnku będzie świetnym dodatkiem, ale mrożony także się sprawdzi.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
620 złśredni90 min.średnia

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej, 4 łyżki oliwy, 1 szklanka ciepłej wody, 1 łyżeczka soli, 1 jajko do posmarowania pasztecików, 3 łyżki ziaren sezamu, 1 łyżka masła do wysmarowania blachy. Farsz: 20 dag sera feta, 50 dag mrożonego szpinaku, 1 ząbek czosnku, 1 jajko, sól, pieprz, 2 łyżki śmietany.

Jak przyrządzić?

Mąkę wysypujemy na stolnicę, mieszamy z solą i stopniowo dodajemy oliwę wyrabiając ciasto. Następnie dodajemy ciepłą wodę, także stopniowo, i wyrabiamy ciasto na zwartą, elastyczną masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, na 1 godzinę. Szpinak rozmrażamy i dusimy przez kilka minut z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, następnie dodajemy rozdrobnioną fetę i mieszamy, dopóki składniki dobrze się nie wymieszają. Odstawiamy. Kiedy ostygnie, dodajemy jajko i mieszamy. Doprawiamy pieprzem i, jeśli trzeba, solą. Ciasto wałkujemy na grubość około 4 mm, podsypując mąką, i wycinamy z niego kwadraty o o boku do 10 cm. Rozkładamy na nich szpinak z fetą i sklejamy brzegi do środka. Blachę smarujemy masłem, układamy na niej paszteciki, smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30-40 minut.

Jak podawać?

Paszteciki podajemy na gorąco lub na zimno.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.12.2013 Mariola

Paszteciki drożdżowe najczęściej zawijam z serem feta Bałkańskim i mięsem ,są na prawdę pyszniutkie.