Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pasztet Izy

Tekst i foto Iza 12-12-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2 kg25 złśredni140 min.?

Składniki:

0,5 kg mięsa wołowego (karczek), 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka), 25 dag boczku, 15 dag wątroby wieprzowej, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 cebule, 0,5 bułki wrocławskiej, 5 jajek, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, vegeta, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir, sól, pieprz, czosnek (3 ząbki), liść laurowy.

Jak przyrządzić:

Mięso wołowe, wieprzowe, boczek, marchewkę, pietruszkę ugotować w małej ilości wody, dodać: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i 2 łyżki vegety. Pod koniec gotowania na 15 min dodać wątrobę. Wyjąć mięso do ostudzenia, a w wywarze namoczyć bułkę. Mięso, wątrobę, marchewkę, cebulę, czosnek i nieodciśniętą (kapiącą) bułkę zmielić dwa razy. Masę wyrabiać z jajkami i przyprawami do smaku. Przełożyć do posmarowanej masłem lub margaryną i wysypanej bułką tartą brytfanki. Piec godzinę w temp. 180 stopni.

Potrzebne przybory:

maszynka do mielenia mięsa, brytfanka 40 x 14 cm

Uwagi:

Pasztet jest trochę czasochłonny, ale wynagradzają to zachwycone buzie jedzących.

Czas przygotowania:

Około 50 min - gotowanie, 30 min - przygotowanie i 60 min - pieczenie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.12.2006

JEeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 10.12.2010 camis

Robiłam już kilka razy. Jedyne co - to trzeba ugotować mięso. A potem idzie jak burza. I naprawdę smaczne. Tym razem dodam żurawinę ;)

Zgłoś 06.07.2014 goÅÄ

xZMgzr wsiihphdivse, [url=http://lpjoejvrosnp.com/]lpjoejvrosnp[/url], [link=http://hjsgfzfqwalt.com/]hjsgfzfqwalt[/link], http://swpxuuifjktw.com/