Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pasztet z selera

Tekst i foto monicca 31-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni140 min.?

Składniki:

1 kg selera (3 spore bulwy - nie naciowy!), 2 marchewki, 1 duża cebula, kostka margaryny, 4 jajka, szklanka bułki tartej, koperek, pietruszka, sól, pieprz

Jak przyrządzić:

Warzywa obieramy, ścieramy na tarce jarzynówce, wrzucamy do garnka i gotujemy to na wolnym ogniu w wodzie (szklanka) z kostką masła. Jak już będzie miękkie (po ok. 50 min), zdejmujemy z ognia, studzimy. Wbijamy do tej masy 4 zółtka, dodajemy bułkę tartą i koperek/pietruszkę, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy pianę z czterech białek i mieszamy. Pieczemy w blaszce ok. 1 godziny - aż będzie rumiany po wierzchu. Przed podaniem dobrze ostudzić.

Uwagi:

Pyszne z sosem: majonez, kefir albo jogurt naturalny i czosnek - proporcje wg uznania.

Czas przygotowania:

Starkowanie selera - 15 minut,
gotowanie - 1 godzina,
pieczenie - 1 godzina.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.09.2006 kari

REWELACJA !!! Przepis super. Pycha z sosem majonezowym :)

Zgłoś 28.01.2010 jovitka

ja zamiast marchewki dodaję 2 buliony grzybowe a cebulę przesmażam :) pychotka!!!!! :)