Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pasztet ze szpinaku

Tekst i foto abelia 19-04-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- 500 g szpinaku świeżego,
- 300 g serka białego typu "Bieluch",
- 4 jajka,
- 1 szkl. mleka,
- 8 łyżeczek kaszy manny,
- 1 łyżeczka soli,
- pieprz,
- gałka muszkatałowa najlepiej w całości (potrzebujemy 1/4 kulki).

Jak przyrządzić:

Kasze mannę należy wymieszać z małą ilością mleka, tak żeby zwilgotniała. Jajka miksujemy z serem. Szpinka podsmażamy przez 2 minuty na rozgrzanej patelnii następnie dodajemy do zmiksowanych jajek z serem, miksujemy to, dodajemy mleko, kasze mannę, sól, pieprz, startą gałke muszkatałową, wszytko razem miksujemy. Foremke keksową (ok. 25 cm) smarujemy tłuszczem i opruszamy bułka tartą, wlewamy mase szpinakową
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni, pieczemy przez 1 h.

Potrzebne przybory:

Mikser.

Jak podawać?

Można podawć pasztet na ciepło lub na zimno, kroimy w plastry. Proponuje do paszetu sos "tzatziki": starty zielony ogórek, 1 Bieluch, 1 kubek jogurtu, 5 zmiażdżonych ząbków czosnku,sól, pieprz, wszytko razem wymieszać.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.05.2004 Apis

Hmm, brzmi zachęcająco, trzeba spróbować!!!

Zgłoś 08.05.2004 Maryla

prosze powiedziec, jaki to jest ser ten ser typu Bieluch? czy to twarozek, ser topiony, czy jeszcze inny

Zgłoś 11.05.2004 g_Ori

bieluch to taki gladki serek bialy, podobny troche do homogenizowanego. Zrobilam dzis ten pasztet i wyszedl super - podziekowania dla Autorki za przepis :) Dodalam od siebie troche podsmazanej c... Pokaż więcej

bieluch to taki gladki serek bialy, podobny troche do homogenizowanego. Zrobilam dzis ten pasztet i wyszedl super - podziekowania dla Autorki za przepis :) Dodalam od siebie troche podsmazanej cebulki i majeranku do masy - smakiem i zapachem przypomina normalny pasztet, tylko troche kolor inny ;)

Zgłoś 15.05.2004 marzka

pychotka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:):):):)

Zgłoś 25.05.2004 maat

Fuj, jak dla mnie. Wywaliłam całą foremkę. :(((

Zgłoś 12.07.2004 marta

Zrobiłąm i wyszło super. Ze szpinakiem mrozonym co prawda, ale i tak paluszki lizać :D

Zgłoś 09.03.2006 ŻYRAFA

pychotkA TO JEST NAPRAWDĘ PYSZNE