Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pączki z ziemniaków

Tekst i foto Basia 23-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.dużo

Składniki:

- 1 kg mąki,
- 10 dkg drożdży,
- 70 dkg ziemniaków gotowanych zmielonych,
- 0,5 kostki margaryny,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżki wódki lub octu,
- 4 całe jaja,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- zapach rumowy.

Jak przyrządzić:

Ziemniaki przekręcić przez maszynkę razem z drożdżami.
Do przekręconych ziemniaków dodać pozostałe składniki. Całość starannie wymieszać. Z ciasta formować placuszki. W środek dodać wiśnie ze słoika lub marmoladę. pozostawić do rozrostu.
Olej rozgrzeć. Piec w gorącym oleju. Opsypać pudrem.

Jak podawać?

Posypane pudrem.

Uwagi:

Do oleju w czasie smażenia można wrzucać kawałki obranego ziemniaka. Zapobiegnie to "kipieniu tłuszczu".

Czas przygotowania:

Takie pączki długo zachowują świeżość.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.05.2003 E.K.G.

R E W E L A C J A ! ! ! Normalnie pyszotka:) Tylko jedna uwaga, ta marmolada to naprawdę musi być marmolada, zbyt mokry dżem spowoduje że pączki się nie dopieką w środku...

Zgłoś 26.11.2002 maja

pączki palce lizać

Zgłoś 10.10.2003 JM

Probowalam je zrobic, ale nie powiodlo sie, gdyz zapiekalz sie na ciemnz braz a w srodku byly surowe.

Napiszcie gdzie popelnilam blad

Zgłoś 19.02.2004 Arbuz

Pycha, pycha i jeszcze raz pycha. Polecam wszystkim. Aby sie dobrze upiekły radzę piec w frytkownicy będą złote a nie przypalone a do tego nie surowe :)

Zgłoś 21.03.2004 Kala

są po prostu przepyszne!! Naprawde namawiam do robienia. Prosty szybki przepis a wynik zachwycający

Zgłoś 30.11.2005 Jaga

Paczki z tego przepisu sa znakomite. Po upieczeniu sa puszyste i nawilzone. Przepis latwy w wykonaniu. Smazylam w garnku stalowym, na malym ogniu i w oleju. Poniewaz nie jestem w Polsce, a w kr... Pokaż więcej

Paczki z tego przepisu sa znakomite. Po upieczeniu sa puszyste i nawilzone. Przepis latwy w wykonaniu. Smazylam w garnku stalowym, na malym ogniu i w oleju. Poniewaz nie jestem w Polsce, a w kraju gdzie obecnie przebywam nie widzialam w smalcu sklepie. Smazone na oleju sa rowniez pyszne. Namawiam do wybrobowania.

Zgłoś 25.09.2006 anusia

witajcie! a ja znam inny przepis na te pączki. Wydaje się mi, że jest szybszy i prostszy. Właśnie je wczoraj smazyłam i wyszły po prostu super! a robimy tak: gotujemy 1 kg ziemniaków ale bez so... Pokaż więcej

witajcie! a ja znam inny przepis na te pączki. Wydaje się mi, że jest szybszy i prostszy. Właśnie je wczoraj smazyłam i wyszły po prostu super! a robimy tak: gotujemy 1 kg ziemniaków ale bez soli (przepuszczamy je przez maszynkę do mięsa, albo mocno ugniatamy widelcem); do gorących ziemniaków dodajemy 1 kostkę drożdży; dodajemy 1 kg mąki; dodajemy 1 opakowanie cukru waniliowego; dodajemy 1 szklankę oleju; i na koniec dajemy trzy jajka (tak żeby się nie scieły z gorącymi ziemniakami). Wyrabiamy dokładnie ciasto. Formujemy pączki, nadziewamy marmoladą i wrzucamy na rozgrzany olej (zaczynamy od najwczesniej wyrobionych). Smażymy aż zbrązowieją z dwóch stron. Możemy posypać jedynie cukrem pudrem. To wystarczy. Smacznego!

Zgłoś 11.10.2007 sylwia

słyszałam ze paczki z dodatkiem ziemniakow sa bardzo delikatne i dlugo utrzymuja swoja swiezosc. dzisiaj sie skusze na paczki ale musze skoczyc do sklepu po olej, ja bede robila trodzke z inneg... Pokaż więcej

słyszałam ze paczki z dodatkiem ziemniakow sa bardzo delikatne i dlugo utrzymuja swoja swiezosc. dzisiaj sie skusze na paczki ale musze skoczyc do sklepu po olej, ja bede robila trodzke z innego przepisy ktury dostalam od cukiernikaa jak wyjda to dam znac i oczywiscie podam przepis

Zgłoś 01.02.2008 gabriela

usmażyłam z 1/3 porcji są naprawdę rewelacyjne

Zgłoś 15.02.2012 Kasia

Wyszły b. smaczne! Polecam:)