Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pęczak polski wegetariański

Tekst i foto cherryvamp 05-02-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
dużomało złprosty? min.?

Składniki:

- 1 i 3/4 szklanki pęczaku
- 1 por
- 2 marchewki
- cebula
- 1 szklanka gotowanej fasoli 'jaś' (lub puszka fasoli białej lub czerwonej)
- 1/2 kg pieczarek
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 1/2 szklanka wody lub bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- garść suszonych grzybów
- olej słonecznikowy
- koperek, sól, cukier, pieprz

Jak przyrządzić:

1) Pokrojoną cebulę i pora zeszlić na oleju
2) Dodac pokrojoną w kostkę marchewkę i pieczarki
3) Gdy pieczarki puszczą sos, dodać pokruszone suszone grzyby
4) Wlać wodę lub bulion
5) Dodać posiekany czosnek
6) Gotować aż grzyby będą miękkie
7) Dodać umyty pęczak
8) Gotować aż pęczak zmięknie (według przepisu na opakowaniu)
9) Dodać śmietanę i fasolę, doprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku, dodać koperek, wymieszać
10) Zostawic pod przykryciem (ale juz nie na ogniu) na 15 minut

Potrzebne przybory:

na pewno 1 duży garnek, deska do krojenia i nóż

Jak podawać?

najlepiej w głębokich kamionkowych talerzach i z drewnianą łyżką ;)

Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.06.2005 goga4

Zgłoś 06.06.2005 goga4

danie naprawdę pyszne!!!! z miłą chęcią będę je powtarzała co jakiś czas. Zrobiłam z połowy przepisu a i tak wyszło tego duuuużo - nie zmartwiło mnie to jednak bo smaczne również po odgrzaniu. Ś... Pokaż więcej

danie naprawdę pyszne!!!! z miłą chęcią będę je powtarzała co jakiś czas. Zrobiłam z połowy przepisu a i tak wyszło tego duuuużo - nie zmartwiło mnie to jednak bo smaczne również po odgrzaniu. Śliczne dzięki i pozdrawiam:)

Zgłoś 21.05.2006 :)

a spróbujcie dodać do pęczaka szpinak podduszony z czosnkiem i suszonymi pomidorami (dla entuzjastów) i samżonymi pieczarkami - PYSZOTKA!