Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pęczak z warzywkami

Tekst i foto Alexxa 28-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
320 złśredni30 min.mało

Składniki:

- 1 szklanka pęczaku,
- 3 marchewki,
- 2 cebule,
- kalafior/brokuła,
- bób/fasolka szparagowa,
- kukurydza/groszek,
- pieczarki,
- oliwa z oliwek,
- rosołek instant.

Jak przyrządzić:

Pęczak ugotować (1 szklanka pęczaku na 2 szklanki wody.
Marchewki pokroic w talarki, cebule grubiej i podsamżyć na 2 łyżkach oliwy. Jak beda (al dente), zalac szklanką rosołu. Nastepnie wrzucić pokrojone pieczarki - 5 min pogotować, brokuły, kalafior na rózyczki, na koncu kukurydze, ew. inne warzywa.
Jesli za duzo rosolu, to odparowac. Wymieszac z pęczakiem.
Podawac na ciepło lub zimno.

Potrzebne przybory:

Garnek, nóż.

Uwagi:

Dobrze jest jesli warzywa nie są zbytnio rozgotowane.
Najlepiej rzucać na gotujący sie rosół i gotować (6-8 min). Można posypac na koncu orzeszkami pistacjowymi.

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.08.2004 anna_30

może i banalne ale pamiętajmy że nie tylko doświadczeni znawcy kuchni tu bywają ;

ja podobnie robię kaszę gryczną , gotuję kaszę w większej ilości wody od razu wrzucam warzywa (paprykę ,... Pokaż więcej

może i banalne ale pamiętajmy że nie tylko doświadczeni znawcy kuchni tu bywają ;

ja podobnie robię kaszę gryczną , gotuję kaszę w większej ilości wody od razu wrzucam warzywa (paprykę , groszek, marchew , cebulkę itp) i nawet mój mąz zjada taką gryczaną

Zgłoś 03.08.2004 zuzka

A ja nie znam tego dania. I zaciekawilo mnie. zupelnie nie rozumiem wiec okreslenia "banalne".

Zgłoś 03.08.2004 Yolki

Zero kunsztu, zero pomyslowosci. Jak nie znalas takiego 'dania' to spojrz do lodowki i wloz wszystko co masz a otrzymasz taki chaotyczny miszmasz.

Zgłoś 01.09.2004 kac

brokul to rodzaj meski-ten brokul,nie ta brokul(a?)

Zgłoś 13.09.2004 SAMI

Najlepsze jest właśnie coś z niczego...SMACZNEGO.

Zgłoś 27.11.2005 mimi

bardzo lubie prostą kuchnię.Przepisu nie znam ale wydaje się ciekawy.Nie lubię tylko nieciekawych obrażających komentarzy.

Zgłoś 25.02.2006 lagmara dagmara

KOCHAM TEN SMAK !! TO JEST PYSZNE !!! SMACZNEGO!!!!!!

Zgłoś 24.03.2006 kuba

dla studenta jak znalazł! :)

Zgłoś 28.01.2007 Susanah

1-istotnie nie jest to strona tworzona przez wielkich kucharzy

2-ale to dobrze,że jest tu ogromna rożnorodność przepisów i dla poczatkujących i dla tych co przez kilka lat już gotują

... Pokaż więcej

1-istotnie nie jest to strona tworzona przez wielkich kucharzy

2-ale to dobrze,że jest tu ogromna rożnorodność przepisów i dla poczatkujących i dla tych co przez kilka lat już gotują

3-kasze są bardzo zdrowe-bo usprawniają pracę jelit

4-poprzez różne dodatki warzywne- na słono i na słodko przydajemy smaku "bezbarwnym nieco" kaszom

5-polecam wszystkim czytelnikom tej strony powstrzymanie się od komentarzy mogących wywołać negatywne emocje

wszak czytanie o dobrym jedzeniu powinno wywoływać "uśmiech duszy"