Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Peklowanie mięsa na wielkanocny stół

Tekst i foto Ewa Kubicka 05.04.2003

W ten sposób najczęściej przygotowywane jest mięso do wędzenia.
Nie wszyscy wiedzą o tym, że jest znakomite do pieczenia. W smaku "wielkanocne".
Będzie przystawką lub drugim daniem, w zależności od potrzeby.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

Zalewa do peklowania:
- 10 dkg soli,
- 1 dkg saletry,
- 2 dkg cukru,
- liście laurowe, ziele angielskie, goździki,
- wszelkie ulubione zioła, czosnek,
- 1 litr wody,
- duża kamienna miska.

Mięso:
- 4 kg mięsa w sporych kawałkach, np: schab karkowy, boczek, szynka.

Jak przyrządzić?

1) Wodę zagotować z liściem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Do gorącej
wrzucić sól, saletrę, cukier. Dobrze rozpuścić. Mięso natrzeć czosnkiem i wybranymi ziółkami.



2) Schłodzoną do temperatury pokojowej wodę wlać na dno miski. Układać mięso.
Zalać całość resztą wody. Woda musi koniecznie przykrywać całą powierzchnię mięsa.
To bardzo ważne.



3) Miskę wstawiamy do lodówki na 4 dni. Jeśli kawałki są nieduże - ok. 1 kg, wystarczą 3 dni.
Co drugi dzień wyjmujemy, obracamy mięso i sprawdzamy, czy jest szczelnie przykryte wodą.
Jeśli nie - dolewamy nieco dobrze osolonej i wystudzonej wody.



4) Po 4 dniach mięso wyjmujemy. Osączamy z solanki i pieczemy. W zależności od wielkości
poszczególnych kawałków - tyle czasu, ile zwykle na to przeznaczamy.

Jak podawać?

Znakomite na ciepło. Pokrojone na odpowiednie porcje. Z pieczonymi lub chociaż odsmażonymi ziemniakami.

Bardzo smaczne jako wędlina. Pokrojone cienko, z dodatkiem chrzanu lub ćwikły.

Uwagi:

Saletra dodawana jest dla uzyskania ładnego, różowego koloru. Bez niej mięso będzie równie smaczne,
choć nie tak ładne. Saletra w dużych ilościach jest szkodliwa. Ale zapewniam Was, że jest jej znacznie
więcej w wędlinach, które kupujemy w sklepach. Przechowuje się dobrze w lodówce bez uszczerbku
dla smaku i jakości. Tydzień jest całkowicie bezpieczny. Tak przygotowane mięso można wędzić.
Ale to już inna historia.

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.04.2003 peter

można użyc saletry ale polska idzie do przodu i są w sprzedaży mieszanki peklujące( tzw,szybkobierzne) i nie trzeba tyle czekać aby sie zapeklowało( wystarczy nawet 1 dzień)

Zgłoś 15.04.2003 rzeźnik

Saletrę mozna kupić w sklepach z art. masarskimi, marketach. drogeriach, sklepach chemicznych, a nawet w aptekach. Jest bardzo tania.

Zgłoś 12.04.2003 frezja

czy zna ktoś przepis na "białą szybkę" proszę o pomocw przygotowaniu tej potrawy plis

Zgłoś 08.04.2003 nerwuska

Saletrę kupisz w dobrze zaopatrzonych warzywniakach.

Zgłoś 06.04.2003 agajab

zastanawiam sie gdzie dzis mozna w ogole kupic saletre spozywcza???czy pozostaje nam tylko zdac sie na laske znajomego zeznika?probowalam kupic saletre w spozywczych jednak bez skutku.

Zgłoś 07.09.2003 j-s-w

Wszystko super tylko po co ta saletra. Ten sam efekt jest jak trochę dłużej mięso poleży w zalewie. po za tym super przepis

Zgłoś 25.11.2003 bandzior

cześć mam prośbe napiszcie jak sie powinno peklować boczek żeby później go uwędzić

prosił bym o dopowiedź na mój e-mail

z góry wielkie dzieki

Zgłoś 25.11.2003 wiesia

wszstko dobrze tylko czy wogóle można kupić coś takiego jak

saletrę?

Zgłoś 29.11.2003 Grzes

witam poszukuję przepisów na wyrób domowy kiełbasy lub pasztetowej może znajdzie się jakaś doświadczona osoba???

Zgłoś 07.12.2003 Henryk

Przepis na kiełbasę:

9kg mięsa wieprzowego

1kg mięsa chudego wołowego

23 dkg. soli

3 łyżki cukru

1.5 dkg pieprzu

6 ząbków czosnku

gorczyca w/g uz... Pokaż więcej

Przepis na kiełbasę:

9kg mięsa wieprzowego

1kg mięsa chudego wołowego

23 dkg. soli

3 łyżki cukru

1.5 dkg pieprzu

6 ząbków czosnku

gorczyca w/g uznania ( ja daję 1/2 szklanki)

To wszystko dobrze długo wymieszać ipozostawić w chlodnym miejscu na jedną noc. nadrugi dzień napychać w jelita cienkie i pozostaje wędzenie.

Zgłoś 07.12.2003 Henryk

Smacznego dajcie znać jak wam poszlo ale zapewniam że przepis jest wielokrotnie sprawdzony od kilkudziesięciu lat.

Zgłoś 14.12.2003 joton

Witam- jezeli ktos zna dobry przepis na peklowanie miesa oraz na wspanialą swojska kielbase to prosze o przepis ....

Pozdrawiam smakoszy))))).

Zgłoś 17.03.2004 Bongo

Pytanko

Czym mozna zastapic saletre w procesie peklowania a zarazem uzyskac ladny rozowy kolor miesa (pytam o producty ogolnie dostepne) nigdzie nie moge kupic saletry i wiem ze w duzyc... Pokaż więcej

Pytanko

Czym mozna zastapic saletre w procesie peklowania a zarazem uzyskac ladny rozowy kolor miesa (pytam o producty ogolnie dostepne) nigdzie nie moge kupic saletry i wiem ze w duzych ilosciach jest szkodliwa

Zgłoś 05.04.2004 babcia Ania

Henryku zrobiłam kiełbase wg Twojego przepisu ale dodałam trochę majeranku. Smaczna ta kiełbasa. To co sprzedaja w sklepach jest beeeeeeeeeeeeee. Dzięki za ten przepis :-))

Zgłoś 07.04.2004 iwka

o boze w kazdym sklepie spozywczym kupicie saletre tego pod dostatkiem

Zgłoś 19.05.2004 Mirek

Czy 9kg mięsa wieprzowego w przepisie Henryka to nie pomyłka?

Zgłoś 16.11.2004 JOLKA28

Cześć. Po co się tak męczyć?

Ja kupuję sól peklową, mieszam w zimnej wodzie, a jajkiem sprawdzam czy soli wystarczy. jak wypływa ( podnosie się z dna) ale nie czekam aż całkiem wypłynie b... Pokaż więcej

Cześć. Po co się tak męczyć?

Ja kupuję sól peklową, mieszam w zimnej wodzie, a jajkiem sprawdzam czy soli wystarczy. jak wypływa ( podnosie się z dna) ale nie czekam aż całkiem wypłynie bo będzie za słone. Można dodać listka, pieprzu, ziela ang ale niekoniecznie i najważniejsze ja biorę dużą strzykawkę z igłą i szprycuję tą solanką mięso. Wystarczy jak poleży dzień, czy dwa. mięso jest soczyste i mam pewność że w środku też będzie miało ładny kolor i smak. Można wędzić, piec, robię tak teś z golonką a potem ją piekę posypaną papryką słodką i obłożoną cebulą w rękawie do pieczenia.

Zgłoś 22.12.2004 koza

cześć właśnie zakończyłem wędzenie mięsa tzn.boczku i mam mały problem jak go wyciągłem to było czarne z wierzchu ale w środku całkiem całkiem mam pytanko i chciałbym szybkiej odpowiedzi :czy po... Pokaż więcej

cześć właśnie zakończyłem wędzenie mięsa tzn.boczku i mam mały problem jak go wyciągłem to było czarne z wierzchu ale w środku całkiem całkiem mam pytanko i chciałbym szybkiej odpowiedzi :czy po zakończeniu wędzenia mięso ma być takie (czarne). A ogólnie jest smaczne i polecam wszystkim.Z góry dzięki jak mi odpiszecie na e-mail lub na numer gg 9316427

Zgłoś 05.01.2005 amator

Chyba trochę za dużo saletry. Ogólnie zaleca się nie więcej niż 1gram saletry na 1kg mięsa

Zgłoś 18.02.2005 marian

czy poda mi ktos przepis jak zapeklowac mieso z kozy

Zgłoś 28.07.2005 jarek

Mięsa do pieczenia się nie pekluje bo mogą powstać nitrozoaminy

Zgłoś 18.12.2005 chudzina1

przepis na peklowanie oki tylko ta saletra naprawde jest niepotrzebna,ja co roku na świeta kupuje połtusze prośka sam rozbieram,pekluje i wędze i saletry nie daje do peklowania no ale jak ktos n... Pokaż więcej

przepis na peklowanie oki tylko ta saletra naprawde jest niepotrzebna,ja co roku na świeta kupuje połtusze prośka sam rozbieram,pekluje i wędze i saletry nie daje do peklowania no ale jak ktos naprawde chce.Mam prosbe do wszystkich szukam przepisu na peklowanie szynki w czerwonym winie do pieczenia jak ktos zna to prosze o kontakt bede wdzięczny !! :)))

Zgłoś 15.07.2006 werw

smacznego

Zgłoś 05.11.2006 Daria

a jak sie wędzi? jaki czas trzeba wędzic mięso? prosze prosze napiszcie mi wszystko co powinnam wiedziec o wędzeniu!

Zgłoś 29.03.2007

saletrę kupiłam w sklepie chemicznym

Zgłoś 11.12.2007 ladaml

Cześć. Mam pytanie do JOLKI28 odnośnie metody jajkowej.

Z tego co wiem to wyporność jajka w wodzie sie zmienia z czasem. Jajka do jednego tygodnia (po złożeniu) w wodzie leżą na dnie nacz... Pokaż więcej

Cześć. Mam pytanie do JOLKI28 odnośnie metody jajkowej.

Z tego co wiem to wyporność jajka w wodzie sie zmienia z czasem. Jajka do jednego tygodnia (po złożeniu) w wodzie leżą na dnie naczynia. Jajka w okresie (nie jestem pewien ale chyba) od 1-go do 4-go tygodnia stoją na dnie naczynia. Natomiast jajka starsze czyli tzw "zbuki" wypływają na wierzch (oczywiście te terminy mogą się trochę zmieniać w zależnosci od warunków przechowywania).

W zwiazku z tym pytanie: o które jajka chodzi? I czy nie należałoby sprawdzić najpierw swieżości jajek?

Zgłoś 12.12.2007 darek

saletrę z powodzeniem mozna zastąpic cukrem. Wprawdzie nie bardzo wiem jakie sa proporcje ale chyba mała łyżeczka nakg miesa powinno byc ok. No i ponoc cukier jest zdrowszy, wszak nie zawieraz a... Pokaż więcej

saletrę z powodzeniem mozna zastąpic cukrem. Wprawdzie nie bardzo wiem jakie sa proporcje ale chyba mała łyżeczka nakg miesa powinno byc ok. No i ponoc cukier jest zdrowszy, wszak nie zawieraz azotanow. A wędzić można wszystko, łącznie ze słoniną wiec boczek jak najbardziej. Pzdr.

Zgłoś 25.12.2007 kazek

Wielu pyta sie gdzie kupic saletrę, to podpowiadam. W składach nawozów mineralny,nawet i 10 ton

Zgłoś 23.08.2010 jacekaki

witam,pisze w sprawie peklowania kozy (do mariana ) nie wydaje mi sie ze koze trzeba peklowac,najlepszym sposobem na przygotowanie kozy do pieczenia (praktycznie w kazdy sposob ) jest przygotowa... Pokaż więcej

witam,pisze w sprawie peklowania kozy (do mariana ) nie wydaje mi sie ze koze trzeba peklowac,najlepszym sposobem na przygotowanie kozy do pieczenia (praktycznie w kazdy sposob ) jest przygotowanie marynaty z czosnku (najlepiej przecisniety przez wyciskarke) soli i pieprzu z dodatkiem oliwy z oliwek ,to wszystko najlepiej potem rozetrzec w mozdziezu ,wlozyc poporcjowane mieso do naczynia wlac marynate ,wymieszac dokladnie i zostawic na jakies 24 godziny w lodowce a potem do pieca z ziemniaczkami i jadlo jest gotowe.