Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Penne Ani

Tekst i foto Makrela 28-03-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złśredni30 min.?

Składniki:

- 3 mlode cukinie,
- 3 srednie marchewki,
- natka pietruszki,
- 1 srednia cebula,
- makaron penne,
- mleko,
- sol, pieprz.

Jak przyrządzić:

Cukinie kroimy na plasterki (ok 5mm grubosci), to samo czynimy z marchewka. Cukinie po krojeniu dobrze jest posypac sola (nie za wiele!!!)i wymieszac reka, tak aby sol rownomiernie sie rozprowadzila. Natke drobniutko siekamy. W miedzyczasie gotujemy makaron penne. Po ugotowaniu odcedzamy. Cebulke siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej. Smazymy ok 5 min, az sie zeszkli. Do cebulki wrzucamy cukinie i marchew. Jednoczesnie wlewamy ok 3/4 szklanki mleka. Dusimy podlewajac mlekiem, jesli wyparowuje. Na sam koniec dodajemy pietruche i pieprz. Do calej potrawy wystarczy dodac wczesniej ugotowane penne, a calosc mozna doprawic startym zoltym serem.

Uwagi:

Uwaga! Potrawa nie moze byc za slona. W smaku powinnismy wyczuwac slodka nute.
Podawac z bialym winem.

PYCHA!!!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.07.2004 ania

Magda! nie tak cię uczyłam, dodajesz nie żółty ser tylko mozzarelę i parmezan :)

Zgłoś 26.07.2004 kleo

w ostatni weekend zrobilam "penne ani" i jest to ohyda. Cukinia po wrzyceniu na patelnie puszcza cala mase wody, tak ze cebula, marchewka i cukinia plywa w wodzie.