Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Penne

19.02.2007

Przepis ten, wiele lat temu podarowała mi - wraz z pokazem wykonania dania - moja przyjaciółka Ewa. Co jakiś czas popadam w „cinquemanię” i robię je wiele razy pod rząd. Po polsku powinno nazywać się „cztery pe”, bo tylko tyle „pe” daje się zachować w języku polskim. Danie jest bajecznie proste, do wykonania o każdej porze roku, przez każdego, łącznie z tymi, którzy cierpią na permanentny brak czasu. Uwielbiam ten smak i prostotę wykonania.

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-416 złprosty20 min.sporo

Składniki:

- 1 opakowanie makaronu „penne”,
- 500 ml słodkiej śmietanki (najlepiej 18%, gdyż 12% ma zwyczaj warzenia się w gotowaniu),
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 4 łyżki startego sera parmezan,
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
- sól i biały pieprz do smaku.

Jak przyrządzić?

1) Makaron penne gotujemy jak zwykle.



2) Śmietankę gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy dokładnie (najlepiej rozmieszać koncentrat w kubeczku i dodać kilka łyżek śmietanki przed wrzuceniem do garnka). Dosypujemy ser i mieszamy dalej na małym ogniu. Na końcu dodajemy zieloną pietruszkę.



3) Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Jak podawać?

Jeśli podajemy całość od razu – najlepiej wrzucić penne do rondla z sosem i dokładnie wymieszać. Garnek z zawartością postawić na stole. Jeśli wydajemy tylko część dania – indywidualne porcje przygotować na talerzach - koniecznie ogrzanych, gdyż sos szybko stygnie.

Uwagi:

Warto zaopatrzyć się w najlepszy rodzaj sera typu parmezan i zetrzeć go tuż przed gotowaniem.


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.03.2007 rafiki

to jest forum kulinarne a nie erotyczne ;];]

Zgłoś 09.03.2007

Zgłoś 08.03.2007 Miki-re

I jeszcze ktoś w bezczelny sposób podaje się za mnie.Cóż to tylko dowód na istnienie głupoty w czystej krystalicznej postaci.

Zgłoś 06.03.2007 leto

Jezeli przepis jest wloski, to po prostu nie moze w nim byc koncentratu pomidorowego, bo we Wloszech czegos takiego nie ma (co najwyzej passata del pomodoro albo pomodori in scatola)

Zgłoś 06.03.2007 dzika krowa ;-P

Dania nie skomentuje, bo za bardzo zafascynowaly mnie komentarze. Ludzie! Po pierwsze, po tysiac razy zadajecie pytania, na ktore juz kilka osob przed Wami tu odpowiedzialo, np. gdzie piate ... Pokaż więcej

Dania nie skomentuje, bo za bardzo zafascynowaly mnie komentarze. Ludzie! Po pierwsze, po tysiac razy zadajecie pytania, na ktore juz kilka osob przed Wami tu odpowiedzialo, np. gdzie piate 'P' itp. Po drugie, jestem zalamana ortografia (sama pisze bez urokliwych ogonkow, bo nie mam tu polskich znakow, niestety...). Po trzecie, mialabym cos dod dodania na temat relacji miasto-wies, ale sie powstrzymam i powiem tylko, ze uwaga o 'domowej krowie' piekna.

Zgłoś 05.03.2007 L'italiano per tutti

wszystko spoko, tylko "cinque" to raczej 5 a nie 4...:)

Zgłoś 05.03.2007 :)

właśnie zrobiłam i jem, tylko że z braku śmietanki 18 użyłam 30 a dodałam miast pietruszki bazylię. pyszne....

Zgłoś 02.03.2007 O BOSHE.......

widziasz i nie grzmisz..mała - tu chodzi o KONCENTRAT, a nie o PRZECIER POMIDOROWY !!!

Zgłoś 02.03.2007 lav

Komentarz do komentarza Poli: to nie tak, że chuda (mało tłusta, czyli 12-18%) śmietana, to śmietana kwaśna, a jak ma więcej tłuszczu, to od razu staje się śmietan(k)ą słodką. Kwaśna czy słodka ... Pokaż więcej

Komentarz do komentarza Poli: to nie tak, że chuda (mało tłusta, czyli 12-18%) śmietana, to śmietana kwaśna, a jak ma więcej tłuszczu, to od razu staje się śmietan(k)ą słodką. Kwaśna czy słodka - nie zależy od jej tłustości, ale od tego, czy już skwaśniała, czy jeszcze nie. Zwykle słodkie śmetan(k)i są pasteryzowane (np. UHT), co właśnie ma zapobiec ich skwaśnieniu, ale mogą mieć one nawet tylko 12% tłuszczu (zwykle są płynne i sprzedawane w kartonikach). Faktem zaś jest, że tłustsze śmietany dłużej zachowują swoją pierwotną "słodkość" smaku, a jeśli już skwaśnieją (kwaśne śmietany zwykle są sprzedawane w kubeczkach z aluminiowym wieczkiem), to nie tak intesywnie, jak te chudsze.

Zgłoś 28.02.2007 angel

do Irenki-moim skromnym zdaniem pane to chleb a panna to śmietanka.Pozdrawiam.

Zgłoś 28.02.2007 usmiechniety władek

Agnieszka jest debesciara z tym serkiem z pałeczki brawo rozbawiłas mnie az mam chetke na mała minetke

Zgłoś 28.02.2007 janusz

Dlaczego tak wiele osób używa w kuchni koncentratu pomidorowego? Pomidory smakują przecież dużo lepiej - zwłaszcza polskie "spod chmurki". Ostatecznie zimą można korzystać z dostępn... Pokaż więcej

Dlaczego tak wiele osób używa w kuchni koncentratu pomidorowego? Pomidory smakują przecież dużo lepiej - zwłaszcza polskie "spod chmurki". Ostatecznie zimą można korzystać z dostępnych na rynku pomidorów bez skórki i tak smakowo lepszych od koncentratów pomidorowych

Zgłoś 27.02.2007 mała

Sprostowanie "mimo" :)

Zgłoś 27.02.2007 mała

Sprostowanie "mimo" :)

Zgłoś 27.02.2007 mała

A przepraszm państwa...czym się różni przecier pomidorowy od pomidorów z puszki? Chyba tylko formą...bo jedno zmielone, drugie próbuje imitować całość...Chyba że przecier to w rozumieniu niektór... Pokaż więcej

A przepraszm państwa...czym się różni przecier pomidorowy od pomidorów z puszki? Chyba tylko formą...bo jedno zmielone, drugie próbuje imitować całość...Chyba że przecier to w rozumieniu niektórych zmielone i odsączone z wody pomidory z dodatkiem typu E123 E124 E125 E126, itd...jeśli tak - smacznego... Przepis bardzo dobry, potrawa prosta i smaczna(tylko trzeba umieć zrobić..momo, że jet tak prosta). Ale cóż, w końcu polacy słyną z narzekania na wszystko i wszystkich.

Zgłoś 26.02.2007 mastodont

Testowałem z kącentratem i jest niedobre, testowałem z pomidorkami z pószki włoskimi z bazylia i jest super, dodac tzreba tylko troche czosnka jeszczei na koniec jusz na talerzu skropic oliwą z ... Pokaż więcej

Testowałem z kącentratem i jest niedobre, testowałem z pomidorkami z pószki włoskimi z bazylia i jest super, dodac tzreba tylko troche czosnka jeszczei na koniec jusz na talerzu skropic oliwą z oliwek extra vagin, polecam !!!

Zgłoś 26.02.2007 aglaiaa

do mako: ty jestes szowinista jakims czy co? wyobraz sobie, ze nie pisze z Polski, a ty jesli juz uzywasz slow to krekt mysl i pisz, bym wiecej nie musiala poprawiac twojej ograniczonej wyobrazn... Pokaż więcej

do mako: ty jestes szowinista jakims czy co? wyobraz sobie, ze nie pisze z Polski, a ty jesli juz uzywasz slow to krekt mysl i pisz, bym wiecej nie musiala poprawiac twojej ograniczonej wyobrazni ...

Zgłoś 26.02.2007 dori

jak dla mnie nie zjadalne........

Zgłoś 26.02.2007 maczolo

proponuję podobna potrawę mojego kolegi qby o nazwie "wieśniaczka"

pieczarki z cebulka podsmazamy dodajemy duzo pietruszki wlewamy smietanke, biały pieprz pomidory ....doprrawia... Pokaż więcej

proponuję podobna potrawę mojego kolegi qby o nazwie "wieśniaczka"

pieczarki z cebulka podsmazamy dodajemy duzo pietruszki wlewamy smietanke, biały pieprz pomidory ....doprrawiamy tam sobie jeszcze sola nie ...i gotowe !

Zgłoś 26.02.2007 doloressa

do penne najlepszy jest tuńczyk z puszki,kapary i bazylia

Zgłoś 25.02.2007 q

No tak. W oryginalnej wersji piąte "P" to "panna" - czyli śmietana.

Zgłoś 25.02.2007 Ja

hehe powinni otworzyć forum na którym ludzie sobie wrzycają czy też poprawiają sie.

Zgłoś 25.02.2007 vero

Autorka napisala 4 p, bo w jezyku polskim nie dalo sie przetlumaczyc nazw skladnikow tak aby tak jak we wloskim oryginale wszystkie 5 zaczynaly sie na litere p. Prosze czytac uwaznie i nie popra... Pokaż więcej

Autorka napisala 4 p, bo w jezyku polskim nie dalo sie przetlumaczyc nazw skladnikow tak aby tak jak we wloskim oryginale wszystkie 5 zaczynaly sie na litere p. Prosze czytac uwaznie i nie poprawiac, jesli nie wiecie o czym piszecie

Zgłoś 25.02.2007 mako2

A przepis całkiem, całkiem. Zobaczymy jak będzie smakować potrawa

Zgłoś 25.02.2007 mako

do aglaiii: jeżeli już masz zboczenie korektorskie, to czemu nie używasz polskich znaków? Twój komentarz jest też niepoprawny z tego właśnie powodu. A to nic trudnego, tylko wcisnąć prawy alt pr... Pokaż więcej

do aglaiii: jeżeli już masz zboczenie korektorskie, to czemu nie używasz polskich znaków? Twój komentarz jest też niepoprawny z tego właśnie powodu. A to nic trudnego, tylko wcisnąć prawy alt przy pisaniu - przy odrobinie wprawy to wcale nie powoduje wolniejszego pisania! Nie poprawiaj kogoś, gdy sama piszesz źle...

Zgłoś 25.02.2007 aglaiaa

ja w kwestii formalnej (zboczenie korektorskie)

Pani Ewo!!!

Wyrazenie: pod rzad jest bledne, nalezy sie go wystrzegac na rzecz poprawnego: Z RZEDU. Jako dziennikarka powinna Pani d... Pokaż więcej

ja w kwestii formalnej (zboczenie korektorskie)

Pani Ewo!!!

Wyrazenie: pod rzad jest bledne, nalezy sie go wystrzegac na rzecz poprawnego: Z RZEDU. Jako dziennikarka powinna Pani dbac o poprawnosc jezyka, nawet na forum kulinarnym!

Zgłoś 25.02.2007 Miki-re

odwołuje...z serem spod laski jednak znakomite,choc nie wszystkim musi przypasc do gustu :O

Zgłoś 25.02.2007 Miki-re

Serek spod napletka-tak prymitywne i głupie komentrze O2 powinno usuwać na samo wejście.Ani to śmieszne ani na temat.

Zgłoś 24.02.2007 ewa_wro_it

Cinque to pięć nie cztery a w opisie napisano że cztery pe :| lol

Zgłoś 23.02.2007 death

a gdzie zdobyć prawdziwy parmezan, sa tylko wszedzie juz starte sery typu parmezan, tez wloskie, ale podejrzewam, ze to nie to samo :(:(:(

Zgłoś 23.02.2007 Gosia

Zrobiłam to danie wczoraj i niestety nie smakowało mi. O wiele lepszy jest najzwyklejszy sos pomidorowy z bazylią.

Zgłoś 23.02.2007 Pola

Słodka śmietanka to conajmniej 22, a najlepiej 30, 35 %.

Śmietana 12 i 18 należą do zdecydowanie kwaśnych.:):):)

Zgłoś 23.02.2007 Agata

Zrobiłam przed chwilą, moim współlokatorom smakowało, ja nie mogłam tego przełknąc

Zgłoś 23.02.2007 irenka

witam - fajny przepis i z pewnoscia wloski - dobry z sosem pomidorowym takim z malego kartonu - najlepszy !!!! cinque pi -w dosl.tlumaczeniu to 5 "p" bo wszystkie skladniki po wlosku ... Pokaż więcej

witam - fajny przepis i z pewnoscia wloski - dobry z sosem pomidorowym takim z malego kartonu - najlepszy !!!! cinque pi -w dosl.tlumaczeniu to 5 "p" bo wszystkie skladniki po wlosku a jest ich dokladnie 5 zaczynaja sie wlasnie na litere "P"

1) penne - rodzaj makaronu

2) parmezan

3) pane - smietana

4) prezzemolo - pieruszka

5) pomodori- pomidory - dziekuje za przepis bo szybki i pyszny - a na prawdziwy parmezan warto troche wydac - pozdrawiam

Zgłoś 22.02.2007 Do - Do drak

Import znam, szklarnia znam ,sztuczne nawozy znam. Spoko. Człowiek to pomysłowa bestia :-)) Wszystko zrobi zeby sprzedać "świerze i naturalne"

Wiec powtórzę - jadłem z przecier... Pokaż więcej

Import znam, szklarnia znam ,sztuczne nawozy znam. Spoko. Człowiek to pomysłowa bestia :-)) Wszystko zrobi zeby sprzedać "świerze i naturalne"

Wiec powtórzę - jadłem z przecierem (no ok, nie 1zł za słoiczek ale 3 zł) i było przepyszne.

Zgłoś 22.02.2007 magdaL

Ja zrobiłam wczoraj ten sos, całkiem niezły tylko z koncentratem trzeba uważać bo jak za duzo koncentratu to smak za"koncentratowy". Ogolnie przepis ok. mnie smakowało szczegolnie z du... Pokaż więcej

Ja zrobiłam wczoraj ten sos, całkiem niezły tylko z koncentratem trzeba uważać bo jak za duzo koncentratu to smak za"koncentratowy". Ogolnie przepis ok. mnie smakowało szczegolnie z dużą ilością sera - nie koniecznie parmezanu.

Zgłoś 22.02.2007 Do_drak

Tak , w zimie, pomidory w zimie tez mozna dostać, słyszała(e)ś o czyms takim jak - IMPORT ?

Zgłoś 22.02.2007 ola

DOMOWA KROWA - ciekawe, mieszkam na wsi ale takiego określenia to nie słyszałam ha ha ha...

Zgłoś 21.02.2007 ko ko

hmmm przeczytałam komentarze i... brak mi słów. to jest forum kulinarne, wiec:

1. najpierw trzeba wybrac przepis

2. przyrzadzic potrawe wg przepisy

3. sprobowac i ocenic
Pokaż więcej

hmmm przeczytałam komentarze i... brak mi słów. to jest forum kulinarne, wiec:

1. najpierw trzeba wybrac przepis

2. przyrzadzic potrawe wg przepisy

3. sprobowac i ocenic

4. zamiescic swojego uwagi na temat WALOROW SMAKOWYCH LUB EWENTUALNYCH UDOSKONALEN PRZEPISU na forum

Zgłoś 21.02.2007 drak

Rany - sami Makłowiczowie i Kuronie :-)

Przecier - kiepska rzecz,lepsze "naturalne" pomidory w zime

Śmietana -18% - kiepska, lepiej zebrana z mleka od domowej krowy
Pokaż więcej

Rany - sami Makłowiczowie i Kuronie :-)

Przecier - kiepska rzecz,lepsze "naturalne" pomidory w zime

Śmietana -18% - kiepska, lepiej zebrana z mleka od domowej krowy

No proszę -litości.

Przepis prosty i dobry

Dziękuję

Zgłoś 21.02.2007 Peneloppe_An_Puppal

Ludzie, czy wy w ogule potraficie gotowac i macie smak jakiś ?!?!?

Nie nalerzy urzywac konentratuw tylko swierze pomidory, ewentualnie z puszki, koncentrat psóje tylko dobry smak pomidoru... Pokaż więcej

Ludzie, czy wy w ogule potraficie gotowac i macie smak jakiś ?!?!?

Nie nalerzy urzywac konentratuw tylko swierze pomidory, ewentualnie z puszki, koncentrat psóje tylko dobry smak pomidoruw.

Zgłoś 20.02.2007 memphis

Gracuuja- specjalnie dla Ciebie sos szpinakowy: jeden duży serek śmietankowy Hochland podgrzewasz z odrobiną śmietanki, mieszając, żeby powstała gęsta masa serowa. Do gorącej dodajesz 400g rozmr... Pokaż więcej

Gracuuja- specjalnie dla Ciebie sos szpinakowy: jeden duży serek śmietankowy Hochland podgrzewasz z odrobiną śmietanki, mieszając, żeby powstała gęsta masa serowa. Do gorącej dodajesz 400g rozmrożonego szpinaku (mniej lub bardziej rozdrobniony- jaki wolisz), kostkę bulionową, odrobinę czosnku (do smaku) i pęczek posiekanego szczypiorku. Masą zalewasz gorący makaron (penne, świderki, muszelki) i od razu podajesz. Jeśli zamierzasz podać go później- polej sosem bezposrednio przed podaniem. Mozesz posypać całosc parmezanem, albo np. tartym oscypkiem- też jest pyszne.

Zgłoś 20.02.2007 memphis

Ja mam inny sposób na prosty i szybki sos do makaronu- zasmażam dwie łyżki masła z mąką, dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam wszystko, pilnujac, żeby masa się nie przypaliła. Następnie dodaję ... Pokaż więcej

Ja mam inny sposób na prosty i szybki sos do makaronu- zasmażam dwie łyżki masła z mąką, dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam wszystko, pilnujac, żeby masa się nie przypaliła. Następnie dodaję chłodny bulion (trzeba szybko mieszać całosc trzepaczką, zeby składniki połączyły sie w gładki sos bez grudek) i łyżkę śmietanki. Kiedyś w restauracji zamówiłam kurczaka w aksamitnym sosie pomidorowym- i dostałam kurczaka z dobrze znanym sobie sosem- tym właśnie...

Zgłoś 20.02.2007

Zgłoś 20.02.2007 Gracuuja

to prawda brzmi i wygląda smacznie :)

TAMAGOSI - a przepis na PESTO BLANCO .. masz swój czy znalazłaś gdzieś tu...??

jestem bardzo ciekawa jak brzmi w całości... czasami mam już do... Pokaż więcej

to prawda brzmi i wygląda smacznie :)

TAMAGOSI - a przepis na PESTO BLANCO .. masz swój czy znalazłaś gdzieś tu...??

jestem bardzo ciekawa jak brzmi w całości... czasami mam już dość czerwonych sosów... :)

ewent białego - serowego

czy zielonego - szpinakowego... :)

będę wdzieczna za słówko na ten temat... :)

pozdr

Zgłoś 20.02.2007 basco

zapomniałem jeszcze dodac, ze ja zawsze jem tylko proste przepisy, bo kompletnie nie umiem gotować.

PS Najlepiej wychodza mi zupy z proszku.

Zgłoś 20.02.2007 tamagosi

musi byc ekstra, nie ma jak prosty sos do makaronu! dzis wyprobuje, ostatnio zrobilam pesto blanco- ricotta, migdaly, smietanka, czosnek, i troche parmesanu- polecam!

Zgłoś 20.02.2007 basco

ubawił mnie komentarz kolesia, który twierdzi, że koncentrat ma syfiasty smak i dodałby jeszcze wszystko co ma w szafkach :))) oboshe, chłopie to jest prosta, wiejska kuchnia, wyluzuj, bo jak na... Pokaż więcej

ubawił mnie komentarz kolesia, który twierdzi, że koncentrat ma syfiasty smak i dodałby jeszcze wszystko co ma w szafkach :))) oboshe, chłopie to jest prosta, wiejska kuchnia, wyluzuj, bo jak na razie to nie przepis jest ubogi tylko twoja agrarna umysłowść :)

Zgłoś 20.02.2007 ewa

Śmieszne są komentarze co komu "brakuje" w danym przepisie. Danie oryginalne jest według TEGO przepisu a gdy dodamy wszelkie kapary, oliwki i co tam jeszcze to będzie już inne danie.
<... Pokaż więcej

Śmieszne są komentarze co komu "brakuje" w danym przepisie. Danie oryginalne jest według TEGO przepisu a gdy dodamy wszelkie kapary, oliwki i co tam jeszcze to będzie już inne danie.

To tak w kwesti formalnej;)

A co do przepisu koniecznie spróbuje może nawet jutro.

Zgłoś 19.02.2007 Ola

W języku polskim piąte "p" może byc od pieprzu :)

Przepis intersujący, wart wypróbowania.

Zgłoś 19.02.2007 kamm

po co dodawac najlepszej klasy parmezan, jeżeli dodajemy marnej jakości koncntrat pomidorowy i zwykłą 18% śmietanę...

Zgłoś 19.02.2007 aba

piąte "p" to "panna"- po włosku znaczy śmietanka

Zgłoś 19.02.2007 SAMAEL

Nigdy nie dodaje konc. pomidorowego, ma syfiasty smak, lepiej dodac pomidory w puszce ( lepiej swierze, ale obecne swierze sa ochydne ) i przecier pomidorowy np. Valfrutta, albo Pudliszki, poza ... Pokaż więcej

Nigdy nie dodaje konc. pomidorowego, ma syfiasty smak, lepiej dodac pomidory w puszce ( lepiej swierze, ale obecne swierze sa ochydne ) i przecier pomidorowy np. Valfrutta, albo Pudliszki, poza tym ubogi ten przepis, ja bym dodał jeszcze np. kapary, siekane oliwki, czosnek, odrobine suszonych pomidorów, mozna kombinować.

Zgłoś 19.02.2007 cuoco

piate 'pi' to smietana, czyli po wlosku 'panna'

Zgłoś 19.02.2007 iqsebcio

A gdzie piąte "P" ?

Zgłoś 19.02.2007 ila32

ja dodaje koniecznie czosnek, bazylie i oregano.

Zgłoś 14.03.2007 mars

Hejka, ja zamiast pietruszki stosuje bazylie, danie jest wysmienite i niesamowicie szybkie w przyzadzeniu

Zgłoś 15.03.2007

Zgłoś 16.03.2007 justa

niedobre ble

Zgłoś 17.03.2007 kapa

ludzie nie przezywajcie tak tego dania..to jest najzwyczajne spagetti pod sloncem

Zgłoś 18.03.2007 Ola

sos pomidorowy to sie miesza z serem o nazwie ricotta a juz ta slodka smietanka!Skad pani ten przepis dostala!!!Uno sciffo!

Zgłoś 19.03.2007 bo.ks

Dlaczego jestescie tu tacy zlosliwi???? Dziewczyna podala przepis na danie,ktore jej smakuje....po co tyle krytyk? Przygotowanie lu jedzenie tego nie jest obowiazkowe.

Olu, jak juz tak si... Pokaż więcej

Dlaczego jestescie tu tacy zlosliwi???? Dziewczyna podala przepis na danie,ktore jej smakuje....po co tyle krytyk? Przygotowanie lu jedzenie tego nie jest obowiazkowe.

Olu, jak juz tak sie chcesz popisac znajomoscia wloskiego to informuje, ze poprawnie pisze sie " schifo".

Zgłoś 19.03.2007 STEFEK

OLA ZLAPALA ZGACHE I JUZ TU NIE ZAJRZY ... LOL

Zgłoś 21.03.2007 ZenekB

Oj Wojtuś, Wojtuś. Jak wygląda nieważne, ważne jak smakuje.

Zgłoś 23.03.2007 kaśka

Chciałam zrobić sobie w/w danie, ale czytając wasze wszystkie komentarze, odechciało mi wogóle jeść!!! Większość z was ma zdecydowanie problem z czasem (z głową też!!!), z którym niewiadomo co z... Pokaż więcej

Chciałam zrobić sobie w/w danie, ale czytając wasze wszystkie komentarze, odechciało mi wogóle jeść!!! Większość z was ma zdecydowanie problem z czasem (z głową też!!!), z którym niewiadomo co zrobić, więc najlepiej napisać głupkowaty komentarz!!! o ortografii, napletku itp. Wejdźcie sobie koniecznie na inne www.........i przestańcie p........ć!!!

Zgłoś 06.10.2007 la_rondine

raffiki nie kazdy lapie brak jednego "n" pomiedzy "pene" a "penne".. ale danie jest rzeczywiscie smaczne i proste...co jest cecha charakterystyczna kuchni wloskiej

Zgłoś 26.03.2007 cocks

dżizas, nie wiedziałem, że zwykła pasta może wywołać tyle emocji,

smaczności, pozdrawiam

Zgłoś 26.03.2007 jakiza

co do przepisu: uwielbiam makaron i ciągle szukam nowych pomysłów na niego, ale ten wyjątkowo mi nie podpasował:(

do mastodonta: pomijając masę błędów w Twojej wypowiedzi, niesamowicie ro... Pokaż więcej

co do przepisu: uwielbiam makaron i ciągle szukam nowych pomysłów na niego, ale ten wyjątkowo mi nie podpasował:(

do mastodonta: pomijając masę błędów w Twojej wypowiedzi, niesamowicie rozśmieszył mnie tekst: "oliwa z oliwek extra vagin" :D

Zgłoś 28.03.2007 nika

mówiąc śmietanka mamy na myśli słodką natomiast śmietana zawsze jet kwaśna, nie spotkałam jeszcze kwaśnej śmietanki lub odwrotnie

Zgłoś 01.04.2007 Miki-re

danie najlepiej smakuje podane na sieczkarni

Zgłoś 23.04.2007 romeo i julia

obrzydliwa pizza

Zgłoś 12.05.2007 deria

Angel ja juz cos to tu pisze penne a nie pane jak ty to mowisz!!!!i to przepyszne moim zdaniem!!

Zgłoś 22.05.2007 siekiera

O kurcze jedno dani a tyle emocji

Zgłoś 22.05.2007 AGA

CO OZNACZA BON APETTIT

, ZNAM BUON APETTIT. CHYBA JAKIS KOSZMARNY BLAD.

Zgłoś 11.06.2007 werus

Średnie... Samo w sobie takie byle jakie... Troszkę czosnku... i... wiem , ze to zbrodnia ale kielbaski...dobrze przesmazonej z cebulka...Oczywiscie przed wrzuceniem cebulki na patelnie na oli... Pokaż więcej

Średnie... Samo w sobie takie byle jakie... Troszkę czosnku... i... wiem , ze to zbrodnia ale kielbaski...dobrze przesmazonej z cebulka...Oczywiscie przed wrzuceniem cebulki na patelnie na oliwie przesmazamy czosnek...W ŁUPINKACH!! Po kolo 3 minutach wyjmujemy z tłuszczu ząbki czosnku... Reasumujac danie średnie... Bardziej polecam typowo pomidorowe Bolognesee czy klasyczne spaghetti z sosem pomidorowym, cebulka...

Zgłoś 25.06.2007 Chantal

Leto byłam we włoszech 4 lata i nie pisz tu ze we włoszech nie ma czegos takiego jak przecier pomidorowy...tam jest tego mnostwo... widze ze za ciemny jestes... oni tym zyja i nie tylko pomidora... Pokaż więcej

Leto byłam we włoszech 4 lata i nie pisz tu ze we włoszech nie ma czegos takiego jak przecier pomidorowy...tam jest tego mnostwo... widze ze za ciemny jestes... oni tym zyja i nie tylko pomidorami z puszki...heh

Zgłoś 01.07.2007 Wrocławianka

Po przeczytaniu takich pikantnych komentarzy,można sobie już darować jedzenie.To co tu piszecie jest obrzydliwe.

Zgłoś 08.11.2008 venti tre

jakby to danie zobaczył ktoś we Włoszech to by sie ładnie usmiał! tyle w temacie

Zgłoś 15.02.2008 cali

Pane to znaczy chleb a nie smietana, panna to smietana, poza tym we Wloszech pomidory mozna dostac w kazdej postaci, koncentrat tez...

Przepisu nie wyprobuje - odstrecza mnie ta slodka s... Pokaż więcej

Pane to znaczy chleb a nie smietana, panna to smietana, poza tym we Wloszech pomidory mozna dostac w kazdej postaci, koncentrat tez...

Przepisu nie wyprobuje - odstrecza mnie ta slodka smietanka, a co do tego koncentratu, to fakt, ze najlepiej dodac pomidory, najlepsze w puszce sa "Pomodorini" albo "Pomodorini di collina" firmy Mutti, wydaje mi sie, ze w Polsce tez je sprzedaja, te pomidory sa naprawde pyszne i maja zupelnie inny kolor i smak niz zwykle, duze pomidory. W zimie jak znalazl, a w lecie tylko swieze oczywiscie!

Zgłoś 25.01.2008 Bulislaw

No może to to i dobre ... ale nie bójmy się używać innych ziół niż pietruszka albo majeranek ... toż mamy cała masę przepysznych ziół (nie tylko typowo włoskich)

Zgłoś 04.02.2008 anonimus

Dawno czegoś tak obrzydliwego i mdłego nie jadłem. Całą porcje wywaliłem do kosza na śmieci. Fujj:(

Zgłoś 26.02.2008 Barbara C

Nie jest skomplikowane, Bardzo dooooo...bre. Warto sprubować, choć to nic nadzwyczajnego. Pozdrawiam :-)

Zgłoś 13.04.2008 Wołek

A ja się tak zastanawiam jak by to było w innym języku? Np. po hiszpańsku?

I jeszcze gdyby dodać tuńczyka, hmmm?

Zgłoś 04.05.2008 yyy

We Wloszech jest oczywiscie koncentrat pomidorowy: w tubkach i puszkah. Nazywa sie "concentrato di pomodoro". Rzadko uzywany, to fakt.

Zgłoś 16.05.2008 aga

świństwo, pies nie chciał jeść... śmietana z koncentratem FUJ ! ! !

Zgłoś 17.07.2008 dominik

danie okropne w smaku, może też dlatego że dodałem sera coreggio zamiast parmezanu. nawet bazylia nie pomogła. garnek z sosem do śmieci.

Zgłoś 18.09.2009 mamata

Dzisiaj spróbowałam, bardzo smaczne :)

Zgłoś 19.08.2009 Anuśśś

przepyszne to penne, bardzo delikatny a zarazem aromatyczny sosik :)

Zgłoś 13.06.2010 agelee

Bo lepsze wychodzi jak się doda trochę majonezu do sosu podczas gotowania. I oczywiście trzeba dodać czosnek!!! Może być taki w przyprawie. Ja jeszcze dodaję zioła prowansalskie i oregano. I nie... Pokaż więcej

Bo lepsze wychodzi jak się doda trochę majonezu do sosu podczas gotowania. I oczywiście trzeba dodać czosnek!!! Może być taki w przyprawie. Ja jeszcze dodaję zioła prowansalskie i oregano. I nie dawajcie za dużo tego koncentratu pomidorowego. Mi wyszedł sos w kolorze pomarańczowym i był dobry:)