Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Penne z wędzonym kurczakiem w sosie śmietanowym.

Tekst i foto Petrus 30-09-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje25 złprosty15-20 min.dużo

Składniki:

- makaron penne (0,5 kg),
- kurczak wędzony (0,3-0,5 kg),
- śmietana słodka 36% - szt. 1,
- 0,5 kg pieczarek,
- puszka kukurydzy,
- szklanka wytrawnego białego wina,
- majeranek,
- sól i pieprz,
- pokaźny plaster masła.

Jak przyrządzić:

Nasze kulinarne operacje rozpoczniemy od przygotowania solidnego planu typu co?, jak?, gdzie? i kiedy?
Płuczemy pieczarki w zimnej wodzie celem pozbycia się niespodzianek wszelkiej maści, identycznie postępując z kukurydzą. Kurczaka wędzonego obieramy z kosteczek na których się znajduje i kroimy w średniego rozmiaru kostkę. Makaron penne gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną "dziewicy-virgine" oliwy z oliwek lub uniwersalnego oleju do smażenia. W rondlu na wcześniej rozpuszczonym masełku dusimy pieczarki z kukurydzą przez około 2 minutki. Tuż po wlewamy białe wino i zostawiamy na wolnym ogniu aby zredukować ilość płynów. Gdy doszło do redukcji przynajmniej połowy owych płynów dodajemy wędzonego kurczaka i pozostawiamy na małym ogniu na około 3 minuty. Następnie dodajemy śmietanę oraz majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem i pogrzewamy przez około 2 minuty. Ugotowany makaron odcedzamy i pozostawiamy w garnku, w którym się gotował. Finalizując nasze podboje kulinarne dodajemy tak przygotowany sos z kurczakiem wędzonym, pieczarkami, kukurydzą do makaronu i mieszamy.

Potrzebne przybory:

Garnek do gotowania makaronu, patelnia, deska do krojenia.

Jak podawać?

Jak wspomniałem juz wcześniej na głębokich talerzach (jeśli możliwe to na ciepłych).

Uwagi:

Jedną z możliwości jest przygotowanie całej potrawy razem z gotującym się makaronem. 0,5kg makaronu gotujemy w około 1,5 litra bulionu rosołowego. Dobrze jest mieć około 0,5 litra przegotowanej wody pod ręką Po okołu 5 minutach gotowania dodajemy pieczarki i kukyrydzę. Gdy makaron będzie już prawie al dente dodajemy kurczaka wędzonego oraz wino i zostawiamy celem redukcji. Następnie już tylko majeranek, sól & pieprz i potrawa gotowa.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.10.2003 marta

mniam, mniam alez to musi byc dobre :P az mi slinka cieknie na sama mysl... zrobie na pewno!

Zgłoś 30.10.2003 LATRAVIATTA

Hmmm...

Zgłoś 18.12.2003 yardis

musze przyznac ze orginany pomysl,bardzo lubie wedzonego kurczaka ,a poza udzialem w salatce- nie przychodzilo mi nic innego do glowy co mozna by bylo z nim zrobic:)

Zgłoś 20.06.2006 Monika

Pycha! Zrobiłam na niedzielny obiad w pewne upalne czerwcowe popołudnie, posypałam koperkiem i wszyscy byli zadowoleni! Trzeba tylko bardzo uważać, żeby nie wyszło za mdłe;)

Zgłoś 07.10.2006 aga

no pyszne po prostu - polecam, polecam, polecam!

Zgłoś 10.01.2007 Aga

Bardzo dobre.

Dodałam jeszcze świerzy rozmaryn ,cebulę i czosnek.

A zamiast kurczaka wędzonego pierś kurczaka przysmażyłam.

Pyyycha.

Rozmaryn, 2 ząbki czosnku pokroj... Pokaż więcej

Bardzo dobre.

Dodałam jeszcze świerzy rozmaryn ,cebulę i czosnek.

A zamiast kurczaka wędzonego pierś kurczaka przysmażyłam.

Pyyycha.

Rozmaryn, 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki i pokrojoną w kostkę cebulę dodałam podczas podsmażania pieczarek,następnie wrzuciłam kurczaka pokrojonego w kostkę. Reszta zgodnie j/w

Pozdrawiam