Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Peruwiańska sałatka z ziemniaków

Tekst i foto Zuza Gałuszka 10.04.2013

Papas huancaina. Nazwa sałatki ziemniaczanej pochodzi od małej wioski w Peru, a sławę zyskała jako przystawka w peruwiańskich knajpach w Stanach Zjednoczonych i Europie. Patent jest prosty i smaczny, w końcu pochodzi z ojczyzny ziemniaka, a składniki dostępne i u nas. Na pewno należy zaopatrzyć się w biały ser, kawałek twardego żółtego sera, i oliwki. Resztę składników prawdopodobnie znajdziecie u siebie w kuchni.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
615 złprosty30 min.wysoka

Składniki:

1 kg ziemniaków,
5 dag twardego żółtego sera,
15 dag białego sera,
2 jajka,
1 łyżka masła,
2 łyżki oliwy,
1 mała cebula,
¾ szklanki śmietany 18%,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 ząbek czosnku,
¼ łyżeczki ostrej papryki,
sól.

Jak przyrządzić?

Jajka gotujemy na twardo.

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach.

Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.

Ser żółty ścieramy na tarce, biały kruszymy.

Oba sery podgrzewamy z łyżką masła w rondelku na małym ogniu.

Mieszamy, dopóki sery się nie rozpuszczą.

Odstawiamy.

Cebulę kroimy w kostkę.

Z jajek wyjmujemy żółtka i miksujemy je, dodając po trochu masę serową i oliwę.

Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną cebulę.

Gdy utrzemy gładką masę, łączymy ją ze śmietaną, doprawiamy solą i papryką.

Jak podawać?

Podajemy ziemniaki polane sosem serowym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.06.2015 Smakosz

Wydaje sie swietna jako kolacja lub lunch. Dodac mozna jeszcze skwareczki z chudego boczku i jako dekoracje dodac paseczki czerwonej papryki!