Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pianka czosnkowa

Tekst i foto Silverweb 21-01-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?3 złprosty6 min.wysoka

Składniki:

0,3l słodkiej śmietanki 30%, główka czosnku, szczypta soli

Jak przyrządzić:

Ubić śmietanę ze szczyptą soli (ma być delikatnie słona) na sztywną i puszystą piankę. Zmiażdżyć dokładnie czosnek i wymieszać ze śmietaną.
Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Potrzebne przybory:

Miska, ubijaczka do piany (mikser), wyciskacz do czosnku, łyżka do mieszania, ręce do trzymania, oczy do patrzenia, język do smakowania i głowa do kierowania ;)

Jak podawać?

Najlepszy dodatek do pieczonego mięska!

Np. karczek z grilla z pianką czosnkową - mniodzio!
Np. karczek z zielonym pieprzem (pieczony na lekkim tłuszczu, posypany tylko solą), na koniec smażenia wrzucamy zielony pieprz z zalewy.

Uwagi:

Wielkość główki czosnku dobieramy w zależności od pożądanej mocy. :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.