Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Piccata z kurczaka

Tekst i foto Zuza Gałuszka 08.03.2013

Piccata to sposób przygotowania mięsa w sosie polegający na osobnym upitraszeniu kotlecików w ziołowej panierce i kwaskowego sosu, którym się je polewa. Danie super szybkie i nieskomplikowane. Polecam odwagę przy panierowaniu mięsa, powinno być pokryte grubą warstwą ziół. Dzikie zestawienie ostrych aromatów ziołowych kotlecików z kwaśnym i mega czosnkowym sosem zniewalająco działa na podniebienie.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złśredni12 min.średnia

Składniki:

2 łyżki mąki,
1 łyżeczka suszonej szałwii,
1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
½ łyżeczki soli,
4 kotlety z piersi kurczaka,
2 łyżki oliwy,
4 ząbki czosnku,
1 cytryna,
2 łyżeczki kaparów,
1 łyżka zimnego masła,
kilka gałązek natki pietruszki.

Jak przyrządzić?

Cytrynę myjemy bardzo dokładnie, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.

Mieszamy mąkę z szałwią, rozmarynem i solą.

Starannie obtaczamy w nich lekko rozbite kotlety i smażymy je na 1 łyżce oliwy z każdej strony przez 2-3 minuty.

Po usmażeniu odkładamy kotlety na bok, a na patelnię wlewamy drugą łyżkę oliwy i smażymy na niej przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz kapary.

Całość dusimy przez 1-2 minuty, stale mieszając.

Po odstawieniu z ognia dodajemy zimne masło i energicznie mieszamy.

To powinno uczynić sos bardziej kremowym i złagodzić jego smak.

Jak podawać?

Kotleciki podajemy osobno, sosem polewamy dopiero tuż przed jedzeniem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.03.2013 Raz Putin

"Dzikie zestawienie ostrych aromatów ziołowych kotlecików z kwaśnym i mega czosnkowym sosem zniewalająco działa na podniebienie."

Zuzka, kocham Cię za to zdanie ! Poważnie.

Pokaż więcej

"Dzikie zestawienie ostrych aromatów ziołowych kotlecików z kwaśnym i mega czosnkowym sosem zniewalająco działa na podniebienie."

Zuzka, kocham Cię za to zdanie ! Poważnie.

Będę o Tobie śnił.

Zgłoś 18.03.2013 stonka ziemniaczana

coś ostatnio cicho na forum...a tu wiosenka się zbliża...świeże liście pyrków:)

zgadzam się z Tobą Raz:)

Zgłoś 21.04.2013 hasia

Te kotleciki z ziołami i cytryną mi pasują .

Zgłoś 18.06.2013 gość

................etc/passwd

Zgłoś 25.07.2013 gość

Dobry przepis :)

Zgłoś 27.12.2014 nezzi

wygląd zachęcająco-motywujący, szałwia, kapary, masełko ooo.. muszę spróbować :)

Zgłoś 09.01.2015 martin

ZRDoUd http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com